Konkurs regionalny „Smak Tatara 2023” 13.02.2023

Wyniki Konkursu „Smak Tatara 2023” oraz  „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2023” organizowanego przez Instytut Skrzynki pod honorowym patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego

Kapituła obradowała w dniu 13 lutego 2023 r w Świetlicy Stara Hydra w Wiórku.

W skład Kapituły weszli:

  • Marek Gąsiorowski – Przewodniczący
  • Katarzyna Bosacka
  • Witold Wróbel
  • Janusz Łakomiec
  • Jakub Pindych
  • Jacek Marcinkowski
  • Bartek Muzalewski
  • Przemysław Tecław
  • Tomasz Wika
  1. Konkurs odbywał się przy współpracy:
  • Restauracji Stara Osada w Wiórku
  • Instytutu Zootechniki – Państwowego Instytutu Badawczego z siedzibą w Krakowie
  • Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy z siedzibą w Poznaniu
  • Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie
  • Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska z siedzibą w Poznaniu
  • Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej z siedzibą w Poznaniu
  • Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu
  • Rzeźnictwa ZYGUŁA Zbąszynek
  • Browaru Szreniawa z siedzibą w Szreniawie
  • Sieci Culinary Heritage Europe
  • Sklepu Bela Mesa z Poznania.

 

Do finału konkursu zaproszonych zostało 10 zespołów kulinarnych. Ocenie poddanych zostało 18 potraw. Kapituła Smaku oceniła poziom Konkursu jako bardzo wysoki. Po degustacji Kapituła postanowiła przyznać:

 

Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego Smak Tatara 2023” otrzymali:

  • Marcin Deckert Andrii Milenko Restauracja Eatalia z Kamionek za Tatar z zasalanego i marynowanego ogórka z cebulką czerwoną oraz Tatar Wołowy
  • Ewa Michalska Kucharz Osobisty z Puszczykowa za Tatar z wołowiny oraz Tatar z wędzonego łososia
  • Kamil Kempa Alina Shulzhenko Smaczki Maszki Restaurant & Wine z Baranowa za Tatar z wędzonej polędwicy wołowej i Tatar z krewetek oraz Tatar z prawdziwka
  • Martyna Polak Planeat Sp. z o.o. Producent roślinnych mięs z Mosiny za Tradycyjny polski tatar wegański.

 

W konkursie regionalnym „Smak Tatara 2023” przyznano następujące wyróżnienia i miejsca:

 

  1. W kategorii Tatar Tradycyjny z mięsa wołowego:

 

Grand Prix: Jakub Pietraszak, Livio Marino Restauracja Marino Bistrot Włoska Kuchnia & Wino z Poznania za Tatar wołowy w tacosie z Grana Padano/frytowane zółtko/sos tonnato, otrzymali nagrody:

– nagrodę finansową w wysokości 300 złotych

– voucher o wartości 500 złotych na kolację i nocleg dla dwóch osób w Dworze Skrzynki

– voucher od Rzeźnictwa ZYGUŁA Zbąszynek w wysokości 300 złotych

– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie

– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

 

I miejsce: Paweł Ludek Restauracja „Olenderskie smaki” „Kompleks Olandia” z Prusimia za Befsztyk tatarski na surowo, otrzymał nagrody:

– nagrodę finansową w wysokości 100 złotych

– voucher od Rzeźnictwa ZYGUŁA Zbąszynek w wysokości 250 złotych

– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie

– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

 

II miejsce: Ewa Michalska Kucharz Osobisty z Puszczykowa za Tatar z wołowiny otrzymała nagrody:

voucher od Rzeźnictwa ZYGUŁA Zbąszynek w wysokości 200 złotych

– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie

– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

 

III miejsce: Kamil Kempa Alina Shulzhenko Smaczki Maszki Restaurant & Wine z Baranowa za Tatar z wędzonej polędwicy wołowej otrzymali nagrody:

– voucher od Rzeźnictwa ZYGUŁA Zbąszynek w wysokości 150 złotych;

– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie;

– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

 

Wyróżnienia otrzymali:

  • Marcin Deckert Andrii Milenko Restauracja Eatalia z Kamionek za Tatar wołowy
  • Konrad Kistela Mukesh Bhandari Restauracja „Zmyślona” w hotelu Trzy Jeziora z Wielenia za Tatar siekany z polędwicy wołowej
  • Bartek Migdalski Biały Dom Henlex z Poznania za Tatar wołowy.

 

  1. W kategorii Tatar Rybny

 

Grand Prix: Konrad Kistela Mukesh Bhandari Restauracja „Zmyślona” w hotelu Trzy Jeziora z Wielenia za Tatar z wędzonego pstrąga z musem z czosnku i pietruszki otrzymali:

– nagrodę finansową w wysokości 300 złotych

– voucher o wartości 500 złotych na kolację i nocleg dla dwóch osób w Dworze Skrzynki

– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie

– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

 

I miejsce Kamil Kempa Alina Shulzhenko Smaczki Maszki Restaurant & Wine z Baranowa za Tatar z krewetek otrzymali:

– nagrodę finansową w wysokości 100 złotych

– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie

– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

 

II miejsce: Bartek Migdalski Henlex Biały Dom z Poznania za Tatar z łososia otrzymał:

– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie

– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

 

III miejsce: Ewa Michalska Kucharz Osobisty z Puszczykowa za Tatar z wędzonego łososia otrzymała nagrody:

– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie

– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

 

Wyróżnienie otrzymała Dagny Grądzka-Jurasz Restauracja Linie w Ogniu z Lwówka za Śledziową tatarską strzałę.

 

  1. W kategorii Tatar Wegański

 

Grand Prix: Marcin Deckert Andrii Milenko Restauracja Eatalia z Kamionek za Tatar z zasalanego i marynowanego ogórka z cebulką czerwoną otrzymali nagrody:

– nagrodę finansową w wysokości 300 złotych

– voucher o wartości 500 złotych na kolację i nocleg dla dwóch osób w Dworze Skrzynki

– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie

– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

 

I miejsce: Martyna Polak Planeat Sp. z o.o. Producent roślinnych mięs z Mosiny za Tradycyjny polski tatar wegański otrzymała:

– nagrodę finansową w wysokości 100 złotych

– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie

– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

 

II miejsce Konrad Kistela Mukesh Bhandari Restauracja „Zmyślona” w hotelu Trzy Jeziora z Wielenia za Tatar z wędzonego pomidora z salsą z awokado otrzymali:

– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie

– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

 

III miejsce: Kamil Kempa Alina Shulzhenko Smaczki Maszki Restaurant & Wine z Baranowa za Tatar z prawdziwka otrzymali:

– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie

– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.

 

Wyróżnienie otrzymał Paweł Powroźnik Restauracja „P jak Pysznie” z Kępna za Tatar z wafli ryżowych.

 

Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy.

Telewizyjna.17 odcinek 3

Dla mediów:

Komunikat prasowy.pdf [276 KB]