Konkurs regionalny „Smak Tatara 2023” 13.02.2023
Wyniki Konkursu „Smak Tatara 2023” oraz „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2023” organizowanego przez Instytut Skrzynki pod honorowym patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego
Kapituła obradowała w dniu 13 lutego 2023 r w Świetlicy Stara Hydra w Wiórku.
W skład Kapituły weszli:
- Marek Gąsiorowski – Przewodniczący
- Katarzyna Bosacka
- Witold Wróbel
- Janusz Łakomiec
- Jakub Pindych
- Jacek Marcinkowski
- Bartek Muzalewski
- Przemysław Tecław
- Tomasz Wika
- Konkurs odbywał się przy współpracy:
- Restauracji Stara Osada w Wiórku
- Instytutu Zootechniki – Państwowego Instytutu Badawczego z siedzibą w Krakowie
- Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy z siedzibą w Poznaniu
- Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie
- Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska z siedzibą w Poznaniu
- Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej z siedzibą w Poznaniu
- Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu
- Rzeźnictwa ZYGUŁA Zbąszynek
- Browaru Szreniawa z siedzibą w Szreniawie
- Sieci Culinary Heritage Europe
- Sklepu Bela Mesa z Poznania.
Do finału konkursu zaproszonych zostało 10 zespołów kulinarnych. Ocenie poddanych zostało 18 potraw. Kapituła Smaku oceniła poziom Konkursu jako bardzo wysoki. Po degustacji Kapituła postanowiła przyznać:
Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego Smak Tatara 2023” otrzymali:
- Marcin Deckert Andrii Milenko Restauracja Eatalia z Kamionek za Tatar z zasalanego i marynowanego ogórka z cebulką czerwoną oraz Tatar Wołowy
- Ewa Michalska Kucharz Osobisty z Puszczykowa za Tatar z wołowiny oraz Tatar z wędzonego łososia
- Kamil Kempa Alina Shulzhenko Smaczki Maszki Restaurant & Wine z Baranowa za Tatar z wędzonej polędwicy wołowej i Tatar z krewetek oraz Tatar z prawdziwka
- Martyna Polak Planeat Sp. z o.o. Producent roślinnych mięs z Mosiny za Tradycyjny polski tatar wegański.
W konkursie regionalnym „Smak Tatara 2023” przyznano następujące wyróżnienia i miejsca:
- W kategorii Tatar Tradycyjny z mięsa wołowego:
Grand Prix: Jakub Pietraszak, Livio Marino Restauracja Marino Bistrot Włoska Kuchnia & Wino z Poznania za Tatar wołowy w tacosie z Grana Padano/frytowane zółtko/sos tonnato, otrzymali nagrody:
– nagrodę finansową w wysokości 300 złotych
– voucher o wartości 500 złotych na kolację i nocleg dla dwóch osób w Dworze Skrzynki
– voucher od Rzeźnictwa ZYGUŁA Zbąszynek w wysokości 300 złotych
– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie
– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.
I miejsce: Paweł Ludek Restauracja „Olenderskie smaki” „Kompleks Olandia” z Prusimia za Befsztyk tatarski na surowo, otrzymał nagrody:
– nagrodę finansową w wysokości 100 złotych
– voucher od Rzeźnictwa ZYGUŁA Zbąszynek w wysokości 250 złotych
– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie
– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.
II miejsce: Ewa Michalska Kucharz Osobisty z Puszczykowa za Tatar z wołowiny otrzymała nagrody:
– voucher od Rzeźnictwa ZYGUŁA Zbąszynek w wysokości 200 złotych
– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie
– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.
III miejsce: Kamil Kempa Alina Shulzhenko Smaczki Maszki Restaurant & Wine z Baranowa za Tatar z wędzonej polędwicy wołowej otrzymali nagrody:
– voucher od Rzeźnictwa ZYGUŁA Zbąszynek w wysokości 150 złotych;
– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie;
– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.
Wyróżnienia otrzymali:
- Marcin Deckert Andrii Milenko Restauracja Eatalia z Kamionek za Tatar wołowy
- Konrad Kistela Mukesh Bhandari Restauracja „Zmyślona” w hotelu Trzy Jeziora z Wielenia za Tatar siekany z polędwicy wołowej
- Bartek Migdalski Biały Dom Henlex z Poznania za Tatar wołowy.
- W kategorii Tatar Rybny
Grand Prix: Konrad Kistela Mukesh Bhandari Restauracja „Zmyślona” w hotelu Trzy Jeziora z Wielenia za Tatar z wędzonego pstrąga z musem z czosnku i pietruszki otrzymali:
– nagrodę finansową w wysokości 300 złotych
– voucher o wartości 500 złotych na kolację i nocleg dla dwóch osób w Dworze Skrzynki
– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie
– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.
I miejsce Kamil Kempa Alina Shulzhenko Smaczki Maszki Restaurant & Wine z Baranowa za Tatar z krewetek otrzymali:
– nagrodę finansową w wysokości 100 złotych
– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie
– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.
II miejsce: Bartek Migdalski Henlex Biały Dom z Poznania za Tatar z łososia otrzymał:
– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie
– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.
III miejsce: Ewa Michalska Kucharz Osobisty z Puszczykowa za Tatar z wędzonego łososia otrzymała nagrody:
– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie
– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.
Wyróżnienie otrzymała Dagny Grądzka-Jurasz Restauracja Linie w Ogniu z Lwówka za Śledziową tatarską strzałę.
- W kategorii Tatar Wegański
Grand Prix: Marcin Deckert Andrii Milenko Restauracja Eatalia z Kamionek za Tatar z zasalanego i marynowanego ogórka z cebulką czerwoną otrzymali nagrody:
– nagrodę finansową w wysokości 300 złotych
– voucher o wartości 500 złotych na kolację i nocleg dla dwóch osób w Dworze Skrzynki
– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie
– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.
I miejsce: Martyna Polak Planeat Sp. z o.o. Producent roślinnych mięs z Mosiny za Tradycyjny polski tatar wegański otrzymała:
– nagrodę finansową w wysokości 100 złotych
– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie
– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.
II miejsce Konrad Kistela Mukesh Bhandari Restauracja „Zmyślona” w hotelu Trzy Jeziora z Wielenia za Tatar z wędzonego pomidora z salsą z awokado otrzymali:
– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie
– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.
III miejsce: Kamil Kempa Alina Shulzhenko Smaczki Maszki Restaurant & Wine z Baranowa za Tatar z prawdziwka otrzymali:
– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie
– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.
Wyróżnienie otrzymał Paweł Powroźnik Restauracja „P jak Pysznie” z Kępna za Tatar z wafli ryżowych.
Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy.
Dla mediów:
Komunikat prasowy.pdf [276 KB]