tatar wołowy w tacosie z Grana Padano/ frytowane żółtko/sos tonnato

Przepis
Tatar siekamy w drobną kostkę, dodaje olej, sól, pieprz, musztardę francuską i szczypiorek.
Sos tonnato: Majonez, tuńczyk, kapary, anchois, cytrynę, sól i pieprz blendujemy do gładkiej masy.
Tacos z grana padano: Ser grana padano wkładamy do pieca na 180 stopni, aż uzyska złocisty kolor. Później ser formujemy w tacosa. Wypełniamy serowy tacos wcześniej przygotowanym tatarem.
Frytowane żółtko: Wkładamy żółtko do bułki tartej na 2 godziny. Panierowane żółtko frytujemy w głębokim oleju do złocistego koloru, pozostawiając w środku płynne.
Autorem przepisu są Jakub Pietraszak i Livio Marino z Marino Bistrot Włoska Kuchnia & Wino w Poznaniu. Tatar uzyskał Grand Prix w kategorii Tatar Tradycyjny z mięsa wołowego w konkursie „Smak Tatara 2023” organizowanym przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Składniki
- Mięso wołowe – polędwica
- Musztarda Francuzka
- Sól
- Pieprz
- Szczypiorek
- Olej słonecznikowy
- Ser grana padano
- Żółtko w bułce tartej
- Puree mango
- Majonez
- Tuńczyk
- Kapary
- Anchois
- Cytryna