tatar wołowy w tacosie z Grana Padano/ frytowane żółtko/sos tonnato

Przepis

Tatar siekamy w drobną kostkę, dodaje olej, sól, pieprz, musztardę francuską i szczypiorek.

Sos tonnato: Majonez, tuńczyk, kapary, anchois, cytrynę, sól i pieprz blendujemy do gładkiej masy.

Tacos z grana padano: Ser grana padano wkładamy do pieca na 180 stopni, aż uzyska złocisty kolor. Później ser formujemy w tacosa. Wypełniamy serowy tacos wcześniej przygotowanym tatarem.

Frytowane żółtko: Wkładamy żółtko do bułki tartej na 2 godziny. Panierowane żółtko frytujemy w głębokim oleju do złocistego koloru, pozostawiając w środku płynne.

 

Autorem przepisu są Jakub Pietraszak i Livio Marino z Marino Bistrot Włoska Kuchnia & Wino w Poznaniu. Tatar uzyskał Grand Prix w kategorii Tatar Tradycyjny z mięsa wołowego w konkursie „Smak Tatara 2023” organizowanym przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

Składniki
  • Mięso wołowe – polędwica
  • Musztarda Francuzka
  • Sól
  • Pieprz
  • Szczypiorek
  • Olej słonecznikowy
  • Ser grana padano
  • Żółtko w bułce tartej
  • Puree mango
  • Majonez
  • Tuńczyk
  • Kapary
  • Anchois
  • Cytryna