Tatar z łososia

Przepis

Drobno siekamy filet z łososia, dodajemy pokrojony w drobną kostkę imbir, przyprawiamy do smaku. Podajemy z puree z mango, do dekoracji, a zarazem żeby podkreślić azjatycki klimat tatara możemy dodać pokrojone w kostkę tykwę, marynowaną rzodkiew, cebulki perłowe oraz micro zioła.

 

Autorem przepisu jest Bartosz Migdalski z „Biały Dom Henlex” w Poznaniu. Tatar uzyskał II miejsce w kategorii Tatar Rybny w konkursie „Smak Tatara 2023” organizowanym przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

 

Składniki

Receptura na 5 porcji:

  • łosoś filet świeży 400g
  • imbir marynowany 50g
  • sos sojowy 20g
  • Sól, pieprz, cytryna, olej

Do dekoracji:

  • Cebulka perłowa
  • Marynowana dynia
  • Marynowana rzepa
  • Purre z mango
  • Mikro zioła, rzodkiewka