Tatar z łososia
Przepis
Drobno siekamy filet z łososia, dodajemy pokrojony w drobną kostkę imbir, przyprawiamy do smaku. Podajemy z puree z mango, do dekoracji, a zarazem żeby podkreślić azjatycki klimat tatara możemy dodać pokrojone w kostkę tykwę, marynowaną rzodkiew, cebulki perłowe oraz micro zioła.
Autorem przepisu jest Bartosz Migdalski z „Biały Dom Henlex” w Poznaniu. Tatar uzyskał II miejsce w kategorii Tatar Rybny w konkursie „Smak Tatara 2023” organizowanym przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Składniki
Receptura na 5 porcji:
- łosoś filet świeży 400g
- imbir marynowany 50g
- sos sojowy 20g
- Sól, pieprz, cytryna, olej
Do dekoracji:
- Cebulka perłowa
- Marynowana dynia
- Marynowana rzepa
- Purre z mango
- Mikro zioła, rzodkiewka