Tatar z wafli ryżowych

Przepis

Wszystkie składniki siekamy, kroimy i mieszamy podajemy z marynowaną rzodkiewką w occie i cukrze oraz dodatkiem zieleniny.

Autorem przepisu jest Paweł Powroźnik z Restauracji „P jak Pysznie” w Kępnie. Tatar uzyskał Wyróżnienie w kategorii Tatar Wegański w konkursie „Smak Tatara 2023” organizowanym przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

Składniki
  • 6 szt. wafli ryżowych solonych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml wody gazowanej
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule białe
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • sól, pieprz
  • 2 szt. ogórek kiszony
  • 2 łyżki słonecznika prażonego
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • do dekoracji marynowana rzodkiewka
  • natka pietruszki, emulsja  szczypiorkowa