Tatar z wafli ryżowych
Przepis
Wszystkie składniki siekamy, kroimy i mieszamy podajemy z marynowaną rzodkiewką w occie i cukrze oraz dodatkiem zieleniny.
Autorem przepisu jest Paweł Powroźnik z Restauracji „P jak Pysznie” w Kępnie. Tatar uzyskał Wyróżnienie w kategorii Tatar Wegański w konkursie „Smak Tatara 2023” organizowanym przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Składniki
- 6 szt. wafli ryżowych solonych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 ml wody gazowanej
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule białe
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- sól, pieprz
- 2 szt. ogórek kiszony
- 2 łyżki słonecznika prażonego
- 1 łyżeczka czarnuszki
- do dekoracji marynowana rzodkiewka
- natka pietruszki, emulsja szczypiorkowa