Tatar z wędzonego pomidora z salsą z awokado

Przepis

Tatar:  Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Tak przygotowane wędzimy przez 6h, siekamy.

Salsa: Awokado kroimy w kostkę, dodajemy czerwoną cebulę, świeżą kolendrę, sok z limonki, miód i doprawiamy solą i pieprzem.

 Glony wakame mieszamy z sezamem oraz olejem sezamowym, dodajemy chilli, grzyby mun , sos sojowy i mieszamy.

 Marynowane shimeji do dekoracji.

 Układamy piętrowo: salsę, sałatkę wakame i lekko przyprawione wędzone pomidory.

 Podpłomyk: Mąkę , sól i proszek do pieczenia mieszamy. Dodajemy, wodę, olej i wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na części i wałkujemy bardzo cienko. Smażymy na patelni na odrobinie oleju z 2 stron po 2-3min do zrumienienia, odkładamy pod ściereczkę, by nie stwardniały.

Autorami przepisu są Konrad Kistela i Mukesh Bhandari z Restauracji „Zmyślona” w hotelu Trzy Jeziora z Wielenia. Tatar uzyskał III miejsce w kategorii Tatar wegański w konkursie „Smak Tatara 2023” organizowanym przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

 

Składniki
  • pomidor świeży
  • awokado
  • czerwona cebula, kolendra
  • limonka, miód
  • glony wakame
  • sezam, olej sezamowy, sos sojowy
  • marynowane shimeji
  • sól, pieprz