Tatar z wędzonego pomidora z salsą z awokado

Przepis
Tatar: Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Tak przygotowane wędzimy przez 6h, siekamy.
Salsa: Awokado kroimy w kostkę, dodajemy czerwoną cebulę, świeżą kolendrę, sok z limonki, miód i doprawiamy solą i pieprzem.
Glony wakame mieszamy z sezamem oraz olejem sezamowym, dodajemy chilli, grzyby mun , sos sojowy i mieszamy.
Marynowane shimeji do dekoracji.
Układamy piętrowo: salsę, sałatkę wakame i lekko przyprawione wędzone pomidory.
Podpłomyk: Mąkę , sól i proszek do pieczenia mieszamy. Dodajemy, wodę, olej i wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na części i wałkujemy bardzo cienko. Smażymy na patelni na odrobinie oleju z 2 stron po 2-3min do zrumienienia, odkładamy pod ściereczkę, by nie stwardniały.
Autorami przepisu są Konrad Kistela i Mukesh Bhandari z Restauracji „Zmyślona” w hotelu Trzy Jeziora z Wielenia. Tatar uzyskał III miejsce w kategorii Tatar wegański w konkursie „Smak Tatara 2023” organizowanym przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Składniki
- pomidor świeży
- awokado
- czerwona cebula, kolendra
- limonka, miód
- glony wakame
- sezam, olej sezamowy, sos sojowy
- marynowane shimeji
- sól, pieprz