Regionalny konkurs kulinarny „Smak Chleba 2024” dla KGW, piekarzy i gospodarstw agroturystycznych z Wielkopolski

Kalendarium
Dodano: 10.07.2024

Regionalny konkurs kulinarny „Smak Chleba 2024” dla KGW, piekarzy i gospodarstw agroturystycznych z Wielkopolski

W czwartek, 15 sierpnia br., podczas imprezy pn. Żniwa w Szreniawie, przeszłość – przyszłości” odbędzie się kolejna edycja regionalnego konkursu kulinarnego „Smak Chleba 2024” organizowanego przez Instytut Skrzynki, samorządową instytucję kultury powiatu poznańskiego. W konkursie mogą uczestniczyć koła gospodyń wiejskich, cukiernie, piekarnie, gospodarstwa agroturystyczne, restauracje i inne obiekty gastronomiczne oraz uczniowie szkół gastronomicznych z Wielkopolski.

Przedmiotem konkursu SMAK CHLEBA 2024 jest wyłonienie i nagrodzenie najlepszych tradycyjnych wypieków w kategoriach: pieczywo żytnie, pieczywo pszenne oraz pieczywo inne i mieszane. Zgłosić można też wypieki wykorzystując przy ich przygotowaniu zapomniany surowiec czy dodatek. Takie zgłoszenia mogą wówczas otrzymać w każdej kategorii nagrodę specjalną „Z przeszłości dla przyszłości”.

Zgłoszenia konkursowe należy przesłać mailowo wraz z recepturą na adres kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl do dnia 12 sierpnia 2024 r. Regulamin konkursu oraz formularz zgłoszeniowy dostępne są na stronie Szlaku Kulinarnego www.smakipowiatupoznanskiego.pl oraz stronie Instytutu www.instytutskrzynki.pl.

Uczestnicy muszą dostarczyć podpisany formularz zgłoszeniowy wraz z wypiekami w dniu 15 sierpnia do Muzeum w Szreniawie w godz. 10.00 – 11.30 (do miejsca odbywania się konkursu). Istnieje także możliwość przesłania zgłaszanych produktów pocztą lub kurierem na adres: Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie; ul. Dworcowa 5, 62-052 Szreniawa/Komorniki z dopiskiem: KONKURS SMAK CHLEBA 2024. Wypieki należy dostarczyć gotowe do degustacji w liczbie co najmniej 7 porcji degustacyjnych (dla 7-osobowej kapituły). Ocena wypieków zgłoszonych do konkursu odbędzie się w godzinach 12.00-13.30. Ogłoszenie wyników nastąpi na scenie głównej imprezy na terenie muzeum w godzinach popołudniowych.

Na laureatów czekają nagrody finansowe w każdej z trzech kategorii: Grand Prix: 500 zł, I miejsce: 250 zł, II miejsce: 150 zł oraz III miejsce: 100 zł.

Uczestnicy Konkursu z terenu powiatu poznańskiego ubiegają się o wyróżnienia – tytuły/certyfikaty Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2024”.

Nagrody finansowe sfinansowane zostały ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030. Nagroda Specjalna „Z przeszłości dla przyszłości” w każdej kategorii fundowana jest przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Laureaci I, II, i III miejsca w każdej kategorii otrzymują także zestawy upominków ufundowanych przez Instytut Skrzynki, Powiat Poznański i innych partnerów Konkursu.

Konkurs regionalny SMAK CHLEBA 2024, jest imprezą kulinarno-promocyjną, która ma na celu popularyzację przygotowywania i podawania tradycyjnych w Polsce potraw i wypieków, a tym samym odkrywanie dawnych receptur i nagradzanie ich twórców. Ma także na celu szeroko rozumianą integrację środowiska gastronomicznego wokół Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w Instytucie Skrzynki.

Nieprzypadkowo więc konkurs odbywa się podczas wyjątkowego wydarzenia w muzeum organizowanego przez Towarzystwo „Poligrodzianie”, podczas którego odbędzie się plenerowa rekonstrukcja obrzędu dożynkowego, konkurs na najlepszy wieniec dożynkowy, warsztaty rękodzieła, interaktywne lekcje edukacyjne, stoiska jarmarczne z lokalnymi produktami przygotowane przez członków Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” oraz rękodzielnicze, a także konkursy i zabawy dla najmłodszych. Wstęp na wydarzenie jest wolny.

Współorganizatorami konkursu są: Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie oraz Towarzystwo „Poligrodzianie” z siedzibą w Poznaniu.

Konkurs odbywa się przy współpracy: Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku, Sieci Culinary Heritage Europe, Stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu, Wydawnictwa TOP AGRAR Polska

Konkurs odbywa się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.

Do pobrania:

Regulamin konkursu.pdf [413 KB]

Formularz zgłoszeniowy.xdoc [33,6 KB]

Zobacz również