Rumpuć rokietnicki na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego”
Podczas uroczystego rozpoczęcia wydarzenia pn. „Rokietnica zaprasza Wielkopolan na rumpuć” Jan Babczyszyn, p.o. Dyrektora Instytutu Skrzynki, przekazał na ręce Wójta Gminy Rokietnica – Bartosza Derecha tabliczkę znamionową członka Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” oraz certyfikat dla rokietnickiego rumpucia.
Rumpuć, inaczej einfopf to danie jednogarnkowe charakterystyczne dla kuchni wielkopolskiej. Zupę przyrządza się na bazie wywaru mięsnego (wołowiny, karkówki, boczku). Królują w niej ziemniaki, lecz nie może zabraknąć takich warzyw jak kapusta biała i kiszona, marchew czy cebula. Głębi smaku dodają przecier pomidorowy i jabłka.
Przyjemna pogoda zachęciła do przybycia na Polanę Rumpuciową mieszkańców gminy oraz innych poszukiwaczy regionalnych smaków i muzycznych doznań. Sukcesem imprezy znanej już od dekady jest nie tylko smak tradycyjnej zupy – rumpucia, ale także rodzinna atmosfera. Po dwuletniej przerwie organizatorzy zdecydowali się na „bezpieczną” odsłonę eventu – chętnych na gorący poczęstunek, jak i wieczorną zabawę w rytmach zespołu „Blue Cafe” nie brakowało.
Rumpuć rokietnicki to nie jedyne wydarzeniem na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego”, bowiem znajdują się na nim także trzy eventy organizowane przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie: Jarmark Wielkanocny, Jarmark Bożonarodzeniowy oraz Święto Pyry, którego najbliższa edycja będzie miała miejsce dnia 3 października 2021 roku.