Serowarnia Golęczewo – nowy członek szlaku kulinarnego
Do Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” dołączył nowy członek – Serowarnia Golęczewo (gm. Suchy Las).
Projekt Serowarni narodził się z zamiłowania do prawdziwych smaków i szacunku dla tradycji. Lata nauki i własnych prób na małą skalę, szkolenia i warsztaty, podglądanie najlepszych i doskonalenie swoich umiejętności oraz receptur, doprowadziły do decyzji o uruchomieniu produkcji na średnią skalę wyrobów z mleka w oparciu o tradycyjne techniki, w nowoczesnym i spełniającym rygorystyczne wymagania higieniczne obiekcie.
Bliskość lokalnego producenta mleka zapewnia serowarni świeży, naturalny surowiec a stały nadzór weterynaryjny gwarantuje bezpieczeństwo wytwarzanych wyrobów.
Załoga Serowarni wywodzi się z lokalnej społeczności o wskazanie lokalizacji w nazwie zakładu, pokazuje jak ważny jest dla nas związek z miejscem gdzie powstają te wyjątkowe wyroby.
Ekipa serowarni chciałaby się pasją dzielić się z wszystkimi, którzy cenią sobie prostotę, ale jednocześnie powstałe na tej bazie wyrafinowanie smaków typowe dla tradycyjnie produkowanych serów i innych wyrobów z mleka.
W ofercie Serowarni Golęczewo znajdują się:
- Sery twarogowe, tak typowe dla naszego regionu, oferowane w wersji tradycyjnej jak i podwędzanej, produkowane z mleka nienormalizowanego (pełnotłuste), pasteryzowanego w procesie niskiej pasteryzacji, typowym dla produkcji rzemieślniczej, skrzep powstaje w wyniku koagulacji wyłącznie kwasowej i powolnego dogrzewania, ser odcieka pod własnym ciężarem; do wędzenia używamy drewna brzozowego, nawiązując do drzewa tak typowego dla okolicznych krajobrazów.
- Sery swojskie – tradycyjne, a więc sery produkowane z zakwaszonego mleka w prostym procesie pozyskania masy serowej za pomocą podpuszczki i następnie prasowane pod własnym ciężarem, zasalane i przeznaczane do konsumpcji w ciągu kilku dni do kilku tygodni. Te sery podobnie jak twaróg oferujemy też w wersji wędzonej, ale również z wieloma dodatkami smakowymi (zioła, przyprawy, orzechy)
- Sery dojrzewające – od 2 do ponad 12 miesięcy, produkowane z tego samego niskopasteryzowanego mleka jak wszystkie nasze produkty, z zachowaniem tradycyjnych technik serowarskich, pieczołowicie pielęgnowane ręcznie na naturalną skórkę, nabierające charakteru w kontrolowanych warunkach w naszych dojrzewalniach. Sery te stanowią też bazę unikalnego na skalę ogólnopolską wyrobu, czyli pasty serowej, która poza naszym drobno startym serem, zawiera wyłącznie niewielki dodatek oleju rzepakowego, i przypraw.
- Sery sałatkowe, czyli lokalną wariację na temat solankowych serów z Grecji, Bułgarii czy Turcji, proponowane jako dodatek do sałatek czy prosta przekąska, w wersji naturalnej lub marynowane w mieszance ziół i oliwy.
Wszystkie produkty są wolne od sztucznych dodatków, konserwantów czy barwników a ich jakość mimo krótkiej obecności na rynku została doceniona wyróżnieniami krajowymi (Godło Doceń Polskie) i międzynarodowymi (Brązowy Medal World Cheese Award 2023).
Doskonałe sery z Golęczewa dostępne są w okolicznych sklepach, m.in. w Suchym Lesie i Złotnikach. Polecamy!
Więcej o serowarni przeczytacie na jej zakładce.