Targi Smaki Regionów
KalendariumTargi Smaki Regionów, zaplanowane w tym roku na weekend 2-3 października to wyjątkowe wydarzenie dla osób, które odżywiają się zdrowo i cenią produkty od lokalnych dostawców. Na targach będzie można znaleźć ekologiczną, certyfikowaną żywość z całej Polski. To unikalny moment na poznanie wszystkich regionalnych potraw i produktów, stanowiących dziedzictwo kulinarne, które są przygotowywane według dawnych receptur i filozofii slow.
Odwiedzający targi będą mogli również skosztować bigosu przygotowanego w ramach promocji potraw regionalnych. Wśród gotujących i serwujących bigos znajdą się między innymi Starosta Poznański Jan Grabkowski, Marek Gąsiorowski – Prezes Slow Food Wielkopolska, Witold Wróbel – animator zdarzeń kulinarnych i edukacyjnych, a także Jan Babczyszyn – p.o. dyrektora Instytutu Skrzynki, operatora szlaku kulinarnego powiatu poznańskiego. Mięsne kąski w bigosie posmakować będzie można dzięki wyśmienitym produktom o wysokiej jakości zasponsorowanym przez innego członka wspomnianego szlaku, tj. firmie Bartecki z Domowej Wędzarni z Mosiny.
Podczas targów Smaki Regionów, powstanie Scena Kulinarna. To tutaj mistrzowie kuchni będą gotować tradycyjne i regionalne potrawy! Na scenie zagoszczą kulinarne gwiazdy, także przedstawiciele szlaku kulinarnego powiatu poznańskiego. Wystąpią tu też finaliści i laureaci popularnych programów kulinarnych takich jak Master Chef, a także lokalne stowarzyszenia, koła gospodyń wiejskich czy cechy. Będzie można zobaczyć, jak przyrządzają dania doskonale znane w wybranych zakątkach Polski i posłuchać przy tym ciekawych historii o pochodzeniu dań.
Przewidziano także atrakcje dla dzieci: warsztaty, animacje, zgadywanki i smaczne przygody, których zadaniem będzie nauczyć dzieci zdrowych nawyków żywieniowych oraz pokazać, jak różnorodna jest kuchnia polska.
UWAGA! Aby wejść na teren Targów, należy zarejestrować się wcześniej internetowo lub przed wejściem. Wstęp jest bezpłatny.
[źródło: MTP]