Wielkopolski Kucharz Roku 2023

Dodano: 12.06.2023

6 czerwca 2023 w Hotelu Poznańskim w Luboniu odbyła się jubileuszowa10. edycja konkursu „Wielkopolski Kucharz Roku”. Zwycięzcą został Serhii Kurmyshev z Garden City Poznań z restauracji  Oregano and Wine. Miejsce drugie zdobył Oliwier Kowalczyk z Silver Catering Łódź, a trzecie – Adam Lelewer z Ostoi Chobienice.

O tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku walczył także m.in. szef kuchni reprezentujący restaurację znajdującą się na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego” – Bartosz Muzalewski, który w grudniu 2021 roku we wsi Wiórek, kilka kilometrów za poznańską Starołęką razem ze wspólnikami założył niezwykły lokal – Restaurację Stara Osada. Miejsce to, rozpoznawalne dzięki rodzinnej i domowej atmosferze, odkrywa przez gośćmi kuchnię staropolską i wielkopolską z nowoczesnym tekstem.

W kapitule konkursowej zasiadali:

  1. Kurt Scheller – Akademia Kurta Schellera / Mistrz Kuchni,
  2. Joanna Brodzik – Aktorka, autorka książki UMAMI,
  3. Katarzyna Daniłowicz – Restauracja Tarasy Wrocław/ Top Chef,
  4. Marcin Budynek – Restauracja FISHA – Augustów/Akademia Marcina Budynka,
  5. Artur Skotarczyk – Restauracja MUGA – Poznań,
  6. Łukasz Cegłowski – Restauracja Arco by Paco Perez – Gdańsk,
  7. Paweł Bęś – Restauracja En Cuisine Chez Paweł Bęś – Mińsk Mazowiecki,
  8. Michał Kozłowski – Restauracja Port Sołacz -Poznań, (Wielkopolski Kucharz Rok  – zwycięzca konkursu z roku 2019).

Zadanie konkursowe dziesiątej edycji polegało na przygotowaniu dania głównego z podrobów (dowolny element), jajka i szczawiu oraz sałatki wegańskiej z sezonowych owoców i warzyw. Najlepszy w tej konkurencji okazał się pochodzący z Ukrainy Serhii Kurmyshev, który swoją zawodową karierę związał z Poznaniem: obecnie od kilku lat pracuje w restauracji Oregano & Wine. Serhii jest miłośnikiem produktów sezonowych i darów natury. Stawia przede wszystkim na smak i poprawność technik gotowania. Inspiruje się pracą znanych szefów kuchni takich jak: Rasmus Munk, Grant Achatz, Aitor Zabala oraz Vladimir Mukhin.

Wielkopolski Kucharz Roku to kulinarna wizytówka Poznania. Konkurs powstał w dowód pamięci po tragicznie zmarłym wybitnym, poznańskim szefie kuchni śp. Rafale Jelewskim. Za organizację konkursu odpowiadają Joanna Ochniak, Dominik Brodziak, Tomasz Purol i Barbara Surma. Zawodnicy walczyli w konkursie o symboliczny Puchar, a także o nominację do konkursu Kulinarny Puchar Polski. . Nagrodami były też staże u uznanych szefów kuchni z Polski i ze świata oraz inne podróże kulinarne. Patronat honorowy nad konkursem objęli Wojewoda Wielkopolski Michał Zieliński oraz Prezydent Miasta Poznania Jacek Jaśkowiak.

 

Zobacz również