Wspomnienia Wielkopolski – Cytrusy na szlacheckim stole

Dodano: 29.08.2023

Cytryny, figi, ananasy, pomarańcze, daktyle i inne owoce południowe to rarytasy na szlacheckich stołach. Nie sprowadzano ich w postaci owoców. Produkowano w kraju. Nieliczne inwentarze szlacheckich dóbr ziemskich w Wielkopolsce, uwzględniają oranżerie, które m.in. istniały w Zbąszyniu w czasach Stefana Garczyńskiego oraz w Siedmiorogowie pod Koźminem w dawnym powiecie Pyzdry. Pierwszy z inwentarzy spisany po śmierci Stefana Garczyńskiego (z 1776 r.), podaje dokładną ilość drzew cytrusowych hodowanych w Zbąszyniu. Na zdjęciach: Inwentarz oranżerii w Zbąszyniu. 1776 r. APP, ks. grodz. Konin 145.

źródło:

Europejskie Dni Dziedzictwa Kulturowego 2023

Zobacz również