Wyniki Konkursu Regionalnego „Wypieki na lato 2025”

Dodano: 06.07.2025

Serniki, bezy, wypieki z owocami – 35 ciast stanęło przed kapitułą smaku w regionalnym konkursie kulinarnym „Wypieki na lato 2025” organizowanym przez Instytut Skrzynki. W niedzielę, 6 lipca br., podczas festynu rodzinnego „Dzień Otwartych Skrzynek” w Dworze Skrzynki (gm. Stęszew) wyłoniono laureatów tych słodkich zmagań.

Konkursowi patronatu honorowego udzielił Starosta Poznański Jan Grabkowski.

Kapituła smaku oceniła poziom konkursu jako bardzo wysoki, po degustacji postanowiła przyznać:

Grand Prix: Eko Smak Fit Kęs  Małgorzata Jabłońska za Pistacjową polanę – smak lipca (gm. Kostrzyn, powiat poznański)

I miejsce: Zagroda Szczęśliwych Zwierząt (Białęgi, gm. Murowana Goślina, powiat poznański) za Bezę Pavlova z truskawkami

II miejsce: Piekarnia Natura PSA (Kobylnica, gm. Swarzędz, powiat poznański) za Ciasto jogurtowe z porzeczką

III miejsce: Arleta Szalczyk KGW Balans w Koninku (gm. Kórnik, powiat poznański) za Sernik na zimno – przepis domowy

Wyróżnienia:

  • Eko Smak Fit Kęs Małgorzata Jabłońska (Kostrzyn Wlkp.) za Kruszon Słodko-kwaśna tradycja
  • Zagroda Szczęśliwych Zwierząt za Pistacjowe serce z truskawkami
  • KGW Grotniki (gm. Włoszczakowice, pow. leszczyński) za Makowiec
  • Katarzyna Skrzypczak KGW w Skrzynkach (gm. Kórnik, powiat poznański) za Letnie ciasto z marmeladą z rabarberu i hyćki
  • Małgorzata Kaczmarek KGW „Siła kobiet” w Kamionkach (gm. Kórnik powiat poznański) za Jagodowy piegusek
  • Marta Zielińska KGW „Siła Kobiet” w Kamionkach (gm. Kórnik, powiat poznański) za Lekki sernik z jagodami
  • Natalia Leszner Natii „Domowe słodkości” (Czapury, gm. Mosina, powiat poznański) za Sernik max owoców
  • Marta Ignasiak-Kciuk KGW Błażejewo (gm. Kórnik, powiat poznański) za Malinę
  • Zofia Baranek KGW Błażejewo (gm. Kórnik, powiat poznański) za Sernik z owocami lata
  • Jowita Walkowiak Koło Gospodyń Wiejskich w Konarzewie „Kobiety sukcesu” (gm. Dopiewo, powiat poznański) za Drożdżowy raj
  • Kamila Kujawa KGW Rąbczyn (powiat wągrowiecki) za Ciasto „porzeczka czy agrest”
  • Dorota Michałowicz KGW Balans w Koninku (gm. Kórnik powiat poznański) za Sernik puch na blubry.

Przyznano także certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego”

  • Eko Smak Małgorzata Jabłońska Fit Kęs (Kostrzyn Wlkp.) za Pistacjową polanę – smak lipca
  • Zagroda Szczęśliwych Zwierząt (gm. Murowana Goślina) za Bezę Pavlova z truskawkami
  • Piekarnia Natura PSA (gm. Swarzędz) za Ciasto jogurtowe z porzeczką
  • Arleta Szalczyk KGW Balans w Koninku (gm. Kórnik) za Sernik na zimno – przepis domowy
  • Katarzyna Skrzypczak KGW w Skrzynkach (gm. Kórnik) za Letnie ciasto z marmeladą z rabarberu i hyćki
  • Małgorzata Kaczmarek KGW „Siła kobiet” w Kamionkach (gm. Kórnik) za Jagodowy piegusek
  • Natalia Leszner Natii domowe słodkości (gm. Mosina) za Sernik max owoców
  • Marta Ignasiak-Kciuk KGW Błażejewo (gm. Kórnik) za Malinę
  • Jowita Walkowiak Koło Gospodyń Wiejskich w Konarzewie „Kobiety sukcesu” (gm. Dopiewo) za Drożdżowy raj
  • Magdalena Szymańska KGW w Pecnej „Piękni i Młodzi” (gm. Mosina) za Kruche ciasto z marcepanem i malinami.

W skład Kapituły weszli:

Jan Babczyszyn – Dyrektor Instytutu Skrzynki, Przewodniczący Kapituły

Katarzyna Bosacka – dziennikarka, pisarka

Janusz Łakomiec – Prezes Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku

Witold Wróbel – Ambasador Culinary Heritage Europe

Hieronim Błażejak – V-ce Prezes Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku

Błażej Serkowski – Z-ca dyrektora KOWR OT Poznań

Daniel Kalemba – Dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa OT. Poznań.

Zobacz również