Wyniki Konkursu Regionalnego „Wypieki na lato 2025”

Serniki, bezy, wypieki z owocami – 35 ciast stanęło przed kapitułą smaku w regionalnym konkursie kulinarnym „Wypieki na lato 2025” organizowanym przez Instytut Skrzynki. W niedzielę, 6 lipca br., podczas festynu rodzinnego „Dzień Otwartych Skrzynek” w Dworze Skrzynki (gm. Stęszew) wyłoniono laureatów tych słodkich zmagań.
Konkursowi patronatu honorowego udzielił Starosta Poznański Jan Grabkowski.
Kapituła smaku oceniła poziom konkursu jako bardzo wysoki, po degustacji postanowiła przyznać:
Grand Prix: Eko Smak Fit Kęs Małgorzata Jabłońska za Pistacjową polanę – smak lipca (gm. Kostrzyn, powiat poznański)
I miejsce: Zagroda Szczęśliwych Zwierząt (Białęgi, gm. Murowana Goślina, powiat poznański) za Bezę Pavlova z truskawkami
II miejsce: Piekarnia Natura PSA (Kobylnica, gm. Swarzędz, powiat poznański) za Ciasto jogurtowe z porzeczką
III miejsce: Arleta Szalczyk KGW Balans w Koninku (gm. Kórnik, powiat poznański) za Sernik na zimno – przepis domowy
Wyróżnienia:
- Eko Smak Fit Kęs Małgorzata Jabłońska (Kostrzyn Wlkp.) za Kruszon Słodko-kwaśna tradycja
- Zagroda Szczęśliwych Zwierząt za Pistacjowe serce z truskawkami
- KGW Grotniki (gm. Włoszczakowice, pow. leszczyński) za Makowiec
- Katarzyna Skrzypczak KGW w Skrzynkach (gm. Kórnik, powiat poznański) za Letnie ciasto z marmeladą z rabarberu i hyćki
- Małgorzata Kaczmarek KGW „Siła kobiet” w Kamionkach (gm. Kórnik powiat poznański) za Jagodowy piegusek
- Marta Zielińska KGW „Siła Kobiet” w Kamionkach (gm. Kórnik, powiat poznański) za Lekki sernik z jagodami
- Natalia Leszner Natii „Domowe słodkości” (Czapury, gm. Mosina, powiat poznański) za Sernik max owoców
- Marta Ignasiak-Kciuk KGW Błażejewo (gm. Kórnik, powiat poznański) za Malinę
- Zofia Baranek KGW Błażejewo (gm. Kórnik, powiat poznański) za Sernik z owocami lata
- Jowita Walkowiak Koło Gospodyń Wiejskich w Konarzewie „Kobiety sukcesu” (gm. Dopiewo, powiat poznański) za Drożdżowy raj
- Kamila Kujawa KGW Rąbczyn (powiat wągrowiecki) za Ciasto „porzeczka czy agrest”
- Dorota Michałowicz KGW Balans w Koninku (gm. Kórnik powiat poznański) za Sernik puch na blubry.
Przyznano także certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego”
- Eko Smak Małgorzata Jabłońska Fit Kęs (Kostrzyn Wlkp.) za Pistacjową polanę – smak lipca
- Zagroda Szczęśliwych Zwierząt (gm. Murowana Goślina) za Bezę Pavlova z truskawkami
- Piekarnia Natura PSA (gm. Swarzędz) za Ciasto jogurtowe z porzeczką
- Arleta Szalczyk KGW Balans w Koninku (gm. Kórnik) za Sernik na zimno – przepis domowy
- Katarzyna Skrzypczak KGW w Skrzynkach (gm. Kórnik) za Letnie ciasto z marmeladą z rabarberu i hyćki
- Małgorzata Kaczmarek KGW „Siła kobiet” w Kamionkach (gm. Kórnik) za Jagodowy piegusek
- Natalia Leszner Natii domowe słodkości (gm. Mosina) za Sernik max owoców
- Marta Ignasiak-Kciuk KGW Błażejewo (gm. Kórnik) za Malinę
- Jowita Walkowiak Koło Gospodyń Wiejskich w Konarzewie „Kobiety sukcesu” (gm. Dopiewo) za Drożdżowy raj
- Magdalena Szymańska KGW w Pecnej „Piękni i Młodzi” (gm. Mosina) za Kruche ciasto z marcepanem i malinami.
W skład Kapituły weszli:
Jan Babczyszyn – Dyrektor Instytutu Skrzynki, Przewodniczący Kapituły
Katarzyna Bosacka – dziennikarka, pisarka
Janusz Łakomiec – Prezes Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku
Witold Wróbel – Ambasador Culinary Heritage Europe
Hieronim Błażejak – V-ce Prezes Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku
Błażej Serkowski – Z-ca dyrektora KOWR OT Poznań
Daniel Kalemba – Dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa OT. Poznań.


























