Zebrano ponad 25 tys. zł podczas kolacji charytatywnej dla Ewy i Piotra Michalskich

Dodano: 31.08.2024

W piątek, 30 sierpnia w sali restauracji Dworu Skrzynki (gm. Stęszew), członka Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”, odbyła się kolacja charytatywna na rzecz Ewy i Piotra Michalskich z Puszczykowa po tragedii, gdzie w maju tego roku w pożarze stracili syna, dom i dorobek życia.

Organizatorem wydarzenia była Fundacja Instytutu Skrzynki.  Dla gości gotowali znakomici szefowie kuchni a o serwis zadbali poznańscy sommelierzy. Nie odbyło się też bez niespodzianek, takich jak pokaz sztuki kuchni molekularnej, czy licytacji butelek i książek z autografami Katarzyny Bosackiej, Ewy Wachowicz i Roberta Makłowicza, wyśmienitych koszy z serami z Serowarni Mera Vallis z Chodzieży, vouchera do restauracji Fromażeria w Poznaniu, fotografii z kolekcji „Kolory Portugalii” autorstwa Mikołaja Rybczyńskiego z Puszczykowa, obrazu „Dworzec w Skokach” autorstwa Olgi  Daniłowny  Bukhowki – artystki z Białorusi oraz obrazu „Mały Książę” autorstwa Roberta Heczko – wybitnego współczesnego, polskiego malarza. O muzyczne doznania zadbał Robert Szóstek, na stałe współpracujący z dworem. O atmosferę zadbali również prowadzący wydarzenie: Katarzyna Bosacka i Jan Babczyszyn. Gośćmi honorowymi wydarzenia byli właśnie Ewa i Piotr Michalscy, mimo, że emerytowani, to wciąż aktywni kucharze, nieustająco dbający o edukację młodego pokolenia w zakresie kuchni regionalnej, m.in. dzięki prowadzonym we współpracy z Instytutem Skrzynki warsztatom kulinarnym dla uczniów szkół gastronomicznych z terenu powiatu poznańskiego.

W całej akcji zebrano łącznie 25.250 złotych, które zostaną przekazane państwu Michalskim. Jest to oczywiście kropla w morzu potrzeb, jednak każda kwota jest potrzeba, by odbudować zniszczony w pożarze dom. Kolacja była też symbolicznym podziękowaniem za wieloletni wkład Ewy i Piotra Michalskich w kulinaria regionu oraz przekazania poszkodowanym ważnego komunikatu przez przyjaciół z branży: jesteśmy z wami !

Na stołach gości na pięknej zastawie podczas niezwykłego wieczoru znalazły się, poza Amuse buse, m.in. tatar z kaczki, pączki z kremem z sera z sosem chałwowym oraz bulion z królika i pieróg z cynaderkami. Furorę zrobiły także dwa dania główne: sandacz z musem lubczykowym z arancini ziołowym, z marynowanym ogórkiem, z maślanką, buere blank z sokiem z kapusty kiszonej oraz marynowanym fenkułem, a także wieprzowina w palonych ziołach, z szarymi kluskami z portobello, włoska kapusta i puree z buraka. Smakowity cykl zamknęła francuska beza z kremem i musem z rokitnika i maliny.

Do dań i deseru zaserwowano wyśmienite wina z wielkopolskich winnic.

Organizatorzy kierują podziękowania dla obecnych podczas wieczoru gości oraz wszystkich tych, którzy mieli największy swój wkład w to wydarzenie.

Podziękowania szczególne dla znakomitych szefów kuchni:

Agnieszka Jaworska – Cukiernia Beza w Poznaniu

Dawid Łagowski – Restauracja Hotelu Ilonn w Poznaniu

Paweł Kubera – Restauracja Hyćka w Poznaniu

Dawid Ankowski – Restauracja Fromażeria w Poznaniu

Paweł Ludek – restauracja Olenderskie Smaki w Olandii w Prusimiu

Kajetan Świokła – restauracja Dworu Skrzynki w Skrzynkach.

Podziękowania dla wszystkich  zaangażowanych o wielkich sercach, a szczególnie:

Jarosław Suszka i Łukasz Giżelski – sommelier i szef serwisu

Michał Szóstek – pianista

Dziękujemy także wszystkim darczyńcom:

Katarzyna Bosacka

Robert Makłowicz

Ewa Wachowicz

Witold Wróbel

Karol Działoszyński

Zbigniew Kmieć

Fundacja Rozwoju Miasta Poznania

Robert Heczko

Mikołaj Rybczyński

Grażyna Szłapka

Restauracja Fromażeria.

Podziękowania dla Bela Mesa z Poznania za udostępnienie wspaniałej  zastawy stołowej.

Serdecznie dziękujemy też za doskonałe produkty z regionu, dzięki którym serwowane dania nabrały  jeszcze większej wyjątkowości:

sery: Serowarnia Mera Vallis

warzywa: Zagroda Szczęśliwych Zwierząt

mięso: Dolina Dobra

produkty spożywcze: Levant Foods

jaja: Kotlina Natury

zioła i kwiaty: Fusion Gusto

kiełki, mikrozioła, kwiaty: AQUAPÓLKO

wina: Winnica Morena, Winnica Lipka Wielka, Winnica Powiercie – członkowie Wielkopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy.

Podziękowania także składamy całej załodze Dworu Skrzynki, za nieocenioną pomoc w organizacji i przebiegu wydarzenia.

Raz jeszcze wszystkim DZIĘKUJEMY  – przywracacie wiarę w ludzkie dobro!

Zobacz również