Znamy najsmaczniejsze owoce, warzywa i ich przetwory w powiecie poznańskim!
W Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie przed Kapitułą Konkursu na „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Owoców i Warzyw” swoje „spiżarnie” otworzyli producenci i wytwórcy przysmaków z owoców i warzyw z powiatu poznańskiego. Aż 41 produktów walczyło o tytuł najlepszego smaku w powiecie. Przeważały soki owocowe oraz konfitury, niemniej Kapituła zwróciła uwagę na wybitny aromat jabłek odmiany Delikates (od 2 producentów), chrupkość chipsów jabłkowych, czy pomysłowość autora kotletów z brokułów. Smak dzieciństwa przywróciły niesamowite kompoty, a tęsknotę za wigilijnym barszczykiem zakwasy buraczane.
20 ze zgłoszonych produktów zostało nagrodzonych i w tej konkurencji certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021– Smak Owoców i Warzyw” przyznano:
- Borówkowy Gaj Andrzej Nowak z Konarskich (gm. Kórnik) za:
- Świeże borówki pro bio
- Ocet borówkowy pro bio
- Sok borówkowy pro bio
- Rolniczo-Sadownicze Gospodarstwo Doświadczalne Przybroda (gm. Rokietnica) Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu za:
- Jabłko Delikates
- Naturalnie mętny 100% sok jabłkowy
- Koło Gospodyń Wiejskich w Plewiskach (gm. Komorniki) za „Paprykarz gospodyni”
- Zakład Przetwórstwa Rolno-Spożywczego „WIÓREK” Sp. z o.o. z gm. Mosina za „Konfiturę wnuczki” z 5 owoców
- Pan Sadownik z Pecnej (gm. Mosina) za:
- Kompot – czereśnia żółta
- Kompot – wiśnia
- Wiśnię drylowaną w syropie
- Sad Kobylniki (gm. Tarnowo Podgórne) za:
- Sok: jabłko, aronia 60%, pigwowiec
- Grzaniec 0% dla zmotoryzowanych
- Magdalena Przybylska, Gospodarstwo z Dopiewa za:
- Dżem malinowy z owocem czarnego bzu
- Zakwas z buraka
- Sok z owoców czarnego bzu
- Halina Poprawa z Lubonia za:
- Musztardę
- Przecier pomidorowy
- SOK-POL Prządak Małgorzata z Trzeku (gm. Kostrzyn) za chipsy jabłkowe bez konserwantów
- Eko Smak – Fit Kęs Małgorzata Jabłońska z Kostrzyna za kotlety brokułowe
- Dariusz Prządak z Trzeku (gm. Kostrzyn) za jabłko Delikates.
Można zatem śmiało stwierdzić, że nie tylko „pyrą” Wielkopolska i powiat poznański stoją, ale także zdrowymi i smakowitymi owocami, warzywami oraz ich przetworami, wykonanymi z szczególną dbałością o jakość i naturalny skład.