Znamy wyniki konkursu na najsmaczniejsze pączki
Ponad 40 pączków z aglomeracji poznańskiej i powiatu poznańskiego: tradycyjnych (z konfiturą, marmoladą) oraz z innymi nadzieniami i polewami zdegustowała kapituła konkursu „Smak Pączka 2022”, której organizatorem był Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Wśród zgłoszonych pączków znalazły się m.in. z nadzieniem pomarańczowo-dyniowym czy z pyrą.
Pączki degustowały 2 kapituły: profesjonalna i konsumencka.
W skład kapituły profesjonalnej weszli:
Paweł Mieszała – Mistrz Świata Cukierników
Teresa Palacz – Narodowy Instytut Dziedzictwa
Marek Gąsiorowski –Prezes Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska
Jakub Pindych – Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna
Witold Wróbel – Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku
Przyznano główne nagrody w kategorii pączki tradycyjne:
I miejsce – Smaczki Maszki z Baranowa za Pączka z konfiturą z róży oraz za Pączka z domowymi powidłami
II miejsce – Wypiekarnia – Magdalena Pawlaczyk z Murowanej Gośliny za Pączka z powidłami
III miejsce – Kawiarnia Cafe Reszka z Buku za Pączka z konfiturą malinową
W tej kategorii wyróżniono też:
Pączka tradycyjnego z Cukierni Jacek Grzeczka z Pobiedzisk oraz Pączka tradycyjnego z marmoladą z czerwonych owoców z Cukiernii Ryszard Gembiak z Poznania
Nagrody w kategorii pączków innych przyznano:
I miejsce – Wypiekarnia Magdalena Pawlaczyk z Kórnika za Pączka z czarną porzeczką i mleczną czekoladą
II miejsce – Marta Ignasiak-Kciuk / Koło Gospodyń Wiejskich w Błażejewie za Cronuta z nadzieniem z białej czekolady w polewie
III miejsce – Cukiernia Ryszard Gembiak za Pączka z konfiturą dyniowo-pomarańczową
Wyróżniono w tej kategorii:
Pączka z bitą śmietaną i konfiturą z czarnej porzeczki od Ciastkarni Luna Sławomir Augustyniak z Poznania oraz Pączka z pyrą od Koła Gospodyń Wiejskich z Plewisk
Laureaci głównych nagród otrzymali nagrody finansowe od Instytutu Skrzynki, zestawy konfitur od Zakładu Przetwórstwa Rolno-Spożywczego „Wiórek”, vouchery ufundowane przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie upoważniające do udziału w wybranym wydarzeniu w roku 2022, zestawy upominków od Powiatu Poznańskiego, vouchery na szkolenie od Cukierni Pawlova oraz voucher na zakupy w sklepie www.drake.com.pl.
Certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022– Smak Pączka” otrzymały:
- Cukiernia Jagódka z Suchego Lasu za Pączka z nadzieniem wiśniowym
- Wypiekarnia Hanna Krolczyk z Murowanej Gośliny za Pączka z pieca z powidłami
- PPHU Ammaretto Cukiernia Krzysztof Pielak za Pączka z marmoladą wypiekany na smalcu
- Smaczki Maszki z Baranowa za Pączka z domowymi powidłami
- Kawiarnia Cafe Reszka z Buku za Pączka z powidłami
- Cukiernia Jacek Grzeczka z Pobiedzisk za Pączka z powidłami śliwkowymi
- Pod Strzechą z Biskupic za Pączka z nadzieniem wiśniowym
- Wypiekarnia Magdalena Pawlaczyk z Kórnika za Pączka z powidłami
- Marta Ignasiak-Kciuk / Koło Gospodyń Wiejskich w Błażejewie za Cronut z nadzieniem z białej czekolady w polewie
- Pączek w maśle z Lubonia paczek tradycyjny z powidłami śliwkowymi.
Druga kapituła, składająca się z mieszkańców Poznania i powiatu poznańskiego, wielbicieli pączków oceniła pączki następująco:
I miejsce – Cukiernia Ryszard Gembiak z Poznania za Pączka tradycyjnego z marmoladą z czerwonych owoców
II miejsce – Wypiekarnia Magdalena Pawlaczyk Z Kórnika za Pączka z Malinami i biała czekoladą
III miejsce: Marta Ignasiak-Kciuk / Koło Gospodyń Wiejskich w Błażejewie za Pączka z nadzieniem z białej czekolady i adwokata
Wyróżnienia przyznano zaś Beacie Wojciechowskiej z Koła Gospodyń Wiejskich z Plewisk za Pączka z pyrą oraz Adriannie Tyranowskiej – z Koła Gospodyń Wiejskich Waliszewianki za Pączka „pudrowa truskaweczka”.
Konkurs odbył się przy współpracy Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska oraz Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku.
Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.
___
Dla mediów:
Komunikat prasowy z dnia 22.02.2022.pdf [280 KB]