Zupa, która zaskakuje krytyków kulinarnych

Dodano: 09.05.2023

Nazwano ją ukraińskim, zielonym barszczem, mimo że nie jest robiona z buraków. Kluczowym składnikiem jest szczaw, przez co kolorem i smakiem przypomina zupę szczawiową. Zachwycił się nią sam krytyk kulinarny, Robert Makłowicz. Co to za barszcz, skoro nie ma w nim buraków? Ciekawostką jest, że kilkaset lat temu wszystkie barszcze były zielone. Geneza tej zupy wywodzi się od zielonej rośliny, z której kiedyś te zupy, w dzisiejszej Polsce i Ukrainie robiono. Dopiero potem utarło się u nas, że barszcz jest zawsze z buraków i to z kiszonych, a w Ukrainie nie. Tutaj bowiem mamy barszcze czerwone i barszcze zielone.

Maj to sezon na młody szczaw. Warto więc przyrządzić zielony barszcz samemu.

Składniki:

  • ok. 600 g wieprzowiny z kością,
  • 2 pęczki szczawiu,
  • marchewka,
  • cebula,
  • 5 ziemniaków,
  • pietruszka,
  • kwaśna śmietana,
  • sól i pieprz do smaku,
  • jajka ugotowane na twardo,
  • świeży koperek,
  • olej rzepakowy.

Mięso myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do momentu, aż zrobi się miękkie. Co jakiś czas zdejmujemy z powierzchni szumowiny, które wytwarzają się w trakcie gotowania. Gdy mięso się gotuje, przygotowujemy warzywa. Marchewkę obieramy i siekamy lub ścieramy na tarce na dużych oczkach. Obieramy i kroimy również pietruszkę oraz ziemniaki. Cebulę siekamy drobno. Marchew i korzeń pietruszki wrzucamy do garnka, a cebulę podsmażamy przez kilka minut na patelni. Do bulionu dodajemy przygotowane wcześniej ziemniaki. Dopiero potem dorzucamy cebulkę. Gdy zupa się gotuje, siekamy koperek oraz szczaw. Zieleninę dodajemy do garnka i doprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze przez kilka minut na niedużym ogniu. Zielony barszcz podajemy tak jak zupę szczawiową z połówkami jajka ugotowanego na twardo oraz z kleksem kwaśnej śmietany.

 

Zobacz również