Ile pyry z gzikiem zjadł zwycięzca konkursu podczas obchodów Festiwalu Tradycji Poznańskich?

Dodano: 08.08.2022

Co łączy Bamberkę, Mieszka I, Karola Marcinkowskiego, Powstańca wielkopolskiego, kibica Lecha? Czy tylko wspólne miejsce zamieszkania w mieście nad Wartą? Czy jest coś więcej co stanowi o naszej poznańskiej tożsamości? Na te pytania i wiele innych szukano odpowiedzi podczas Festiwalu Tradycji Poznańskich. FTP to pierwsza edycja wydarzenia, które przybliżyło niematerialne dziedzictwo Poznania. Podczas trzech dni festiwalowych zaprezentowano bogactwo lokalnych tradycji i zwyczajów. Festiwal trwał od piątku 05.08. do niedzieli 07.08. Pierwszego dnia odbył się koncert otwierający, na którym wystąpili poznańscy artyści. Kolejny dzień zapełniły warsztaty, pokazy i wydarzenia towarzyszące organizowane w różnych częściach miasta . Trzeci dzień Festiwalu stanowił odbywające się po raz 27 Święto Bamberskie POZNANIE, a punktem kulminacyjnym było przejście z Muzeum Bambrów Poznańskich na plac Kolegiacki barwnego korowodu osadników, Bamberek i Bambrów. W ramach wydarzenia Muzeum Poznańskiej Pyry wraz z PyraBarem przygotowało nie lada wyzwanie: jedzenie pyry z gzikiem na czas: zwycięzca pochłoną aż 2,2 kg. Co ciekawe, laureat nie jest mieszkańcem Poznania, a danie o jadł pierwszy raz w życiu.

Wielbiciele pyry z gzikiem mogą szukać swoich smaków nie tylko w lokalnych restauracjach, ale także w lodziarniach: w Poznaniu w Lodziarni Wroniecka 17 oraz na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego” w Wytwórni Lodów z Kórnika, gdzie okresowo można spotkać lody o tym nietypowym smaku.

 

[źródło: wydarzenie na Fb Festiwalu Tradycji Poznańskich, fot. Lodziarnia Wroniecka 17/fb]

Zobacz również