IX Ogólnopolski Turniej Kucharski za nami

Dodano: 01.04.2025

W dniach 18-19 marca 2025 r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu odbyła się IX edycja Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego pod patronatem Krajowej Rady Gastronomii i Cateringu. Organizatorami byli: Wielkopolska Izba Rzemieślnicza, Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy oraz Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.

O tytuł najlepszego walczyło w tym roku 20 uczniów kształcących się w zawodzie kucharz. Reprezentowali oni 10 szkół z 5 województw: lubelskiego, zachodniopomorskiego, podlaskiego, łódzkiego oraz wielkopolskiego. Uczestnicy Turnieju mieli możliwość sprawdzić swoją wiedzę teoretyczną i umiejętności praktyczne oraz zaprezentować swój talent podczas przygotowywania potrawy konkursowej z wykorzystaniem podrobów drobiowych, mięsa drobiu oraz kasz.

Rywalizację rozpoczął quiz obejmujący wiedzę ogólną z zakresu przygotowania i wydawana dań. Po nim młodzież odpowiadała na pytania quizowe z charakterystyki towaroznawczej podrobów i drobiu oraz kasz, ich składu chemicznego i wartości odżywczej, obróbki wstępnej i cieplnej oraz znajomości potraw z ich wykorzystaniem.  Kolejnym etapem były trzy zadania praktyczne, w ramach których uczniowie rozróżniali różne rodzaje produktów spożywczych. W ostatnim etapie Turnieju uczestnicy wykonywali według opracowanej przez siebie receptury potrawy konkursowe, w których królowały podroby drobiowe i mięso drobiu w towarzystwie kasz.  Uczniowie zmotywowani chęcią wygranej z wielkim zapałem przystąpili do wykonania potrawy konkursowej zgodnie z tematyką Turnieju. Wszyscy uczestnicy wykazali się ogromnym profesjonalizmem i sercem do gotowania. Wykonane przez uczestników potrawy były arcydziełami na talerzu, cieszyły nie tylko oko, ale także podniebienie. Poziom uczestników był bardzo wysoki i wyrównany.

W skład jury oceniającego uczestników Turnieju zasiedli: przewodniczący: Pan Wojciech Wojtkowiak, wiceprzewodniczący: Pan Andrzej Gołąbek oraz członkowie jury: gość specjalny –Karol Okrasa oraz Pan Grzegorz Gajda,Dawid Łagowski (właściciel „Manufaktury Łagowski”, będącej członkiem Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”, Szef kuchni w Hotelu Ilonn i restauracji The Time w Poznaniu), Krystian Dreszler, Pani Karolina Mikołajczyk – Nieckarz oraz Pani Romana Drobniak. Laureatami Turnieju zostali:

  • I miejsce: Katarzyna Maria Juszczak z Zespołu Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie,
  • II miejsce: Mikołaj Górka z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu,
  • III miejsce: Kinga Julia Maj z Branżowej Szkoły Rzemieślniczej I stopnia w Lublinie.
  • IV miejsce: Maksymilian Kalota z Zespół Szkół nr 2 im. Bolesława III Krzywoustego w Kołobrzegu
  • V miejsce: Alicja Jahns z Zespołu Szkół im. Adama Mickiewicza w Objezierzu.
  • VI miejsce: Jakub Kamil Komsta z Zespołu Szkół nr 5 im. Jana Pawła II w Lublinie

W tegorocznej edycji przyznane zostały również nagrody specjalne.

  • Nagrodą za kreatywność wyróżnieni zostali: Maksymilian Kalota z Zespołu Szkół nr 2 im. Bolesława III Krzywoustego w Kołobrzegu  i Mateusz Piotr Pizoń z Branżowej Szkoły Rzemieślniczej I stopnia w Lublinie.
  • Nagroda dla Młodego Kreatora Smaku powędrowała na ręce: Nadii Magdaleny Juskowiak z Zespołu Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie oraz Kacpra Żurka z Zespołu Szkół nr 4 im. Powstańców Wielkopolskich w Lesznie.

Zdobywcy pierwszych sześciu miejsc, którzy odbywają praktyki w zakładach zrzeszonych w Izbie Rzemieślniczej, podczas uroczystego zakończenia Turnieju w Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej, otrzymali zaświadczenia upoważniające do zwolnienia z części praktycznej egzaminu czeladniczego. Natomiast laureaci i finaliści Turnieju, którzy otrzymali minimum 50% punktów, a podlegają pod Okręgową Komisję Egzaminacyjną, otrzymali zaświadczenia zwalniające z części pisemnej egzaminu zawodowego. Dzięki hojności naszych licznych sponsorów Turniej uświetniły atrakcyjne nagrody dla wszystkich uczestników Turnieju, a zdobywcom trzech pierwszych miejsc wręczone zostały także statuetki i medale. Finaliści, szkoły, które reprezentowali oraz zakłady pracy przygotowujące uczniów do udziału w Turnieju otrzymali pamiątkowe dyplomy.  Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali także zestawy upominkowe ufundowane przez Instytut Skrzynki i Powiat Poznański.

źródło: Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu

Zobacz również