Jak smakuje i czym zachwyca powiat poznański? Powiaty partnerskie gościły w Skrzynkach

Na zaproszenie powiatu poznańskiego do Dworu Skrzynki (gm. Stęszew) przybyli 7 kwietnia br. przedstawiciele instytucji zajmujących się kulturą i promocją w powiatach bielskim, kartuskim, świdnickim oraz tatrzańskim. Poza wymianą doświadczeń, ważnym celem konferencji było poznanie atrakcyjności turystycznej okolic Poznania zaprezentowanej przez Piotra Basińskiego z PLOT-u, a także powiatowych produktów turystycznych, jakimi są Dwór Skrzynki oraz Szlak Kulinarny Smaki Powiatu Poznańskiego” zaprezentowanych przez Lilianę Kubiak, zastępcę dyrektora Instytutu Skrzynki. Uczestnicy mieli okazję poznać zmagania i kulinarną przygodę członków szlaku: Browaru Szreniawa (Marcin Markowski, gm. Komorniki), SER-ca Jadzi z Dobieżyna (Agata Króliczak, gm. Buk), Gospodarstwa Pasiecznego Miody Ibrona Beenaturalnie z Puszczykowa (Monika Ibron), a także projektu TO NIE PIEKARNIA z Wir (Jacek Bany, gm. Komorniki). Nie zabrakło degustacji ich wyśmienitych produktów, ale też pokazu kulinarnego przygotowanego przez szefa kuchni restauracji Dworu Skrzynki, Kajetana Świokłę: tradycyjnego wołowego tatara. Uczestnicy udali się także z Janem Babczyszynem, dyrektorem Instytutu Skrzynki do Muzeum Gospodarki Mięsnej w Sielinku, gdzie zwiedzili to wyjątkowe muzeum, a także uczyli się przygotowania tradycyjnej wielkopolskiej białej kiełbasy parzonej pod okiem Przemysława Tecława, kierownika jednostki. Spotkanie zakończyła degustacja.
Nie zabrakło również czasu na zwiedzanie Dworu Skrzynki oraz specjalnie przygotowanego recitalu w wykonaniu Aleksandry Pura, której na fortepianie akompaniował Dawid Troczewski. Goście byli zachwyceni powiatem poznańskim i prężnie działającą tu młodą instytucją kultury, jaką jest Instytut Skrzynki. Zapowiadali też kolejne spotkania, które jak to w Skrzynkach, będą okazją do dzielenia się dobrymi praktykami w dziedzinie turystyki i promocji kultury.
























