„Jak smakuje ziemniak – prawda i stereotypy” panel tematyczny na Smakach Regionów MTP
Kalendarium
Podczas tegorocznej edycji wydarzenia Smaki Regionów na MTP w sercu Pyrlandii Instytut Skrzynki zaprasza na niezwykły panel tematyczny pn. „Jak smakuje ziemniak – prawda i stereotypy”. W poniedziałek, 26 września od godziny 10.30 będzie można wysłuchać ekspertów, którzy opowiedzą:
- jaka jest historia ziemniaka w Europie i oczywiście w Polsce
- jakie są typy i odmiany ziemniaków
- co przeciętnie myślimy o ziemniakach i o ich smaku
- jakie są prawdziwe właściwości ziemniaka (film)
- co można wyprodukować z ziemniaków
- ciekawostki z ziemniakami w roli głównej
- o ziemniakach w kieliszku (informacje z branży polskiego przemysłu spirytusowego)
- o idei konkursu PPVC i misji Instytutu Skrzynki
oraz zachęcą do degustacji lodów o smaku pyry przygotowane przez członka Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” – Wytwórnię lodów z Kórnika.
Udział w panelu wezmą:
• Krzysztof Korolewicz – Prezes firmy EUROPLANT, miłośnik, przyjaciel i propagator ziemniaków w Polsce
• Witold Włodarczyk – Prezes Związku Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy
• Jan Babczyszyn – Dyrektor Instytutu Skrzynki (organizator konkursu PPVC.PL)
Moderatorem spotkania będzie Zbigniew Kmieć, Główny Ekspert Związku Przedsiębiorców i Pracodawców ds. rolnictwa i żywności.
Na zakończenie (około 11.30) nastąpi uroczyste ogłoszenie wyników konkursu i wręczenie dyplomów konkursu „Polskie Wódki i Okowity Ziemniaczane”, którego organizatorem był Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Udział w konkursie wzięli twórcy polskich, tradycyjnych wódek i okowit ziemniaczanych z terenu Rzeczypospolitej Polskiej.
W uroczystości wezmą też udział Ambasador sieci Culinary Heritage Europe Witold Wróbel oraz Koordynator globalny tej sieci Niclas Fjellström.
Partnerami wydarzenia są:
• Polska Federacja Ziemniaka Potato Poland
• Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie
• Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku
Atrakcją podczas panelu będzie częstowanie lodami z Wytwórni Lodów z Kórnika, która jest członkiem Szlaku Kulinarnego Smaki Powiatu Poznańskiego. Wytwórnia została zwycięzcą w Plebiscycie „Mistrzowie Smaku” w kategorii lody roku w województwie wielkopolskim podczas targów Polagra.
