„Jak smakuje ziemniak – prawda i stereotypy” panel tematyczny na Smakach Regionów MTP

Kalendarium
Dodano: 19.09.2022

Podczas tegorocznej edycji wydarzenia Smaki Regionów na MTP w sercu Pyrlandii Instytut Skrzynki zaprasza na niezwykły panel tematyczny pn. „Jak smakuje ziemniak – prawda i stereotypy”. W poniedziałek, 26 września od godziny 10.30 będzie można wysłuchać ekspertów, którzy opowiedzą:

  • jaka jest historia ziemniaka w Europie i oczywiście w Polsce
  • jakie są typy i odmiany ziemniaków
  • co przeciętnie myślimy o ziemniakach i o ich smaku
  • jakie są prawdziwe właściwości ziemniaka (film)
  • co można wyprodukować z ziemniaków
  • ciekawostki z ziemniakami w roli głównej
  • o ziemniakach w kieliszku (informacje z branży polskiego przemysłu spirytusowego)
  • o idei konkursu PPVC  i misji  Instytutu Skrzynki

oraz zachęcą do degustacji lodów o smaku pyry przygotowane przez członka Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” – Wytwórnię lodów z Kórnika.

Udział w panelu wezmą:

• Krzysztof Korolewicz – Prezes firmy EUROPLANT, miłośnik, przyjaciel i propagator ziemniaków w Polsce

• Witold Włodarczyk – Prezes Związku Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy

• Jan Babczyszyn – Dyrektor Instytutu Skrzynki  (organizator konkursu PPVC.PL)

Moderatorem spotkania będzie Zbigniew Kmieć, Główny Ekspert Związku Przedsiębiorców i Pracodawców ds. rolnictwa i żywności.

Na zakończenie (około 11.30) nastąpi uroczyste ogłoszenie wyników konkursu i wręczenie dyplomów konkursu „Polskie Wódki i Okowity Ziemniaczane”, którego organizatorem był Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Udział w konkursie wzięli twórcy polskich, tradycyjnych wódek i okowit ziemniaczanych z terenu Rzeczypospolitej Polskiej.

W uroczystości  wezmą też udział Ambasador sieci Culinary Heritage Europe Witold Wróbel oraz Koordynator globalny tej sieci  Niclas Fjellström.

Partnerami wydarzenia są:

Polska Federacja Ziemniaka Potato Poland

Polski Przemysł Spirytusowy

Targi Smaki Regionów

Europlant

Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie

Culinary Heritage Europe

Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku

Polskie Destylaty

SPIRITS.com.pl

Trybuszon

Atrakcją podczas panelu będzie częstowanie lodami z Wytwórni Lodów z Kórnika, która jest członkiem Szlaku Kulinarnego Smaki Powiatu Poznańskiego. Wytwórnia została zwycięzcą w Plebiscycie „Mistrzowie Smaku” w kategorii lody roku w województwie wielkopolskim podczas targów Polagra.

Zobacz również