Magda Gessler na szlaku kulinarnym powiatu poznańskiego

Dodano: 24.09.2023

Korbol, czyli po poznańsku dynia, jest inspiracją twórców wydarzenia pn. Festiwal Dyni w Deliparku w Trzebawiu, w gminie Stęszew. W dniach 23-24 września br. zbudowano tam miasteczko z dyni: m.in. chatkę czy traktor. Jak co roku, nie mogło zabraknąć też kulinarnego akcentu i to on właśnie sprawił, że Festiwal Dyni to jedno z wyjątkowych wydarzeń na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Tegorocznym gościem imprezy była popularna restauratorka Magda Gessler. W niedzielne popołudnie opowiadała o swoich kulinarnych przygodach w programie telewizyjnym, ale też odpowiadała na pytania licznie zebranych fanów. Uczestników festiwalu interesowało m.in. czy bambrzok (wielkopolską babkę ziemniaczaną) woli w wersji słodkiej, czy wytrawnej oraz jakie smaki naszego regionu należą do jej ulubionych. Wraz z kucharzami restauracji „Delicjusz” gwiazda przygotowała wyjątkowe wegańskie ratatulle z dynią w roli głównej. Uczestnicy chętnie wzięli udział w degustacji, zwłaszcza, że pod jedną z miseczek znajdowało się zaproszenie do udziału w „Kuchennych Rewolucjach”: laureatka tego konkursu spędzi cztery dni z ekipą podczas nagrań programu, by przyglądać się ich pracy.

Zobacz również