Tatar z wędzonego pstrąga z musem z czosnku i pietruszki
Przepis
Tatar: Filety z oczyszczonego pstrąga bez skóry zasypujemy mieszanką soli, cukru, ziaren kolendry , skórki cytryny, limonki na 2h. Po tym czasie rybę dokładnie myjemy i osuszamy. Wędzimy zimnym dymem przez min 6h.
Kroimy koperek, fenkuł, cebulę, mieszamy z posiekana rybą i doprawiamy skórką limonki, solą, pieprzem.
Mus z czosnku i pietruszki: Korzeń pietruszki i całe główki czosnku pieczemy przez 15min w 200*. Blendujemy na gładką masę z odrobiną masła i śmietanki.
Majonez ziołowy: Całe jajko blendujemy z odrobiną musztardy i oleju, doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy świeże zioła. Do dekoracji.
Lokalną szynkę wędzoną (od Jaskuły) kroimy na cienkie plasterki i pieczemy w piecu w 180* przez 8min. Dokładamy do dekoracji.
Chips z czarnego chleba. Chleb kroimy na cienkie plasterki i suszymy w piecu w 70 stopach przez 2-3h. odkładamy do dekoracji.
Autorami przepisu są Konrad Kistela i Mukesh Bhandari z Restauracji „Zmyślona” w hotelu Trzy Jeziora z Wielenia. Tatar uzyskał Grand Prix w kategorii Tatar Rybny w konkursie „Smak Tatara 2023” organizowanym przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Składniki
- pstrąg świeży ekologiczny
- (cukier, sól, kolendra)
- koperek, tymianek, limonka,
- czosnek, pietruszka korzeń
- majonez ziołowy koperkowo – tymiankowy (wyrób własny)
- fenkuł, cebula
- masło, śmietanka kremowa
- musztarda, olej
- jajko
- sól, pieprz
- wędzona szynka dobrej jakości (np. od Jaskuły)
- czarny chleb (wyrób własny)