Tatar z wędzonego pstrąga z musem z czosnku i pietruszki

Przepis

Tatar: Filety z oczyszczonego pstrąga bez skóry zasypujemy mieszanką soli, cukru, ziaren kolendry , skórki cytryny, limonki na 2h. Po tym czasie rybę dokładnie myjemy i osuszamy. Wędzimy zimnym dymem przez min 6h.

Kroimy koperek, fenkuł, cebulę, mieszamy z posiekana rybą i doprawiamy skórką limonki, solą, pieprzem.

Mus z czosnku i pietruszki: Korzeń pietruszki i całe główki czosnku pieczemy przez 15min w 200*. Blendujemy na gładką masę z odrobiną masła i śmietanki.

Majonez ziołowy: Całe jajko blendujemy z odrobiną musztardy i oleju, doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy świeże zioła. Do dekoracji.

 Lokalną szynkę wędzoną (od Jaskuły) kroimy na cienkie plasterki i pieczemy w piecu w 180* przez 8min. Dokładamy do dekoracji.

 Chips z czarnego chleba. Chleb kroimy na cienkie plasterki i suszymy w piecu w 70 stopach przez 2-3h. odkładamy do dekoracji.

 

Autorami przepisu są Konrad Kistela i Mukesh Bhandari z Restauracji „Zmyślona” w hotelu Trzy Jeziora z Wielenia. Tatar uzyskał Grand Prix w kategorii Tatar Rybny w konkursie „Smak Tatara 2023” organizowanym przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

Składniki
  • pstrąg świeży ekologiczny
  • (cukier, sól, kolendra)
  • koperek, tymianek, limonka,
  • czosnek, pietruszka korzeń
  • majonez ziołowy koperkowo – tymiankowy (wyrób własny)
  • fenkuł, cebula
  • masło, śmietanka kremowa
  • musztarda, olej
  • jajko
  • sól, pieprz
  • wędzona szynka dobrej jakości (np. od Jaskuły)
  • czarny chleb (wyrób własny)