Tatar z zasalanego i marynowanego ogórka

Przepis

Do marynowanego ogórka gotujemy wszystkie składniki studzimy zalewamy świeże ogórki w słoikach i 20min pasteryzujemy odstawiamy w chłodne ciemne miejsce na min 5 dni. Zasalany ogórek kroimy według uznania dodajemy wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na min 3-4 godziny. Składniki na espumę gotujemy miksujemy przecedzamy przez sitko dodajemy żelatynę studzimy przelewamy do syfonu. Wodę kiszoną gotujemy dodajemy agar po wystudzeniu miksujemy. Składniki na pączek mieszamy zostawiamy do wygarowania formujemy kształt pączka i smażymy na głębokim tłuszczu.

 

Autorzy przepisu: Marcin Deckert, Andrii Milenko, restauracja Eatalia z Kamionek; Tatar zdobył Grand Prix w kategorii Tatar wegański w Konkursie „Smak Tatara 2023” oraz Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2023 – Smak Tatara”, organizowanym przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

Składniki
  • Marynowany ogórek: woda 1L ocet jabłkowy 200g cukier 100g gorczyca 30g sól 50g chilli 30g
  • Zasalany ogórek sól 15g koperek 100g czosnek 8 ząbków liśc laurowy 5x ziele angielskie 5x
  • Espuma z ogórka ; ogórek 0,500g woda 200g mięta 100g żelatyna 5g
  • Pączek ; sok z kiszonego ogórka 300g drożdże 35g, mąka pszenna 450g, cukier 50g, sól 15g
  • Żel z kiszonego ogórka; woda kiszona 800ml agar 13g