RGD Swadzim dołączyło do Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”

Dodano: 07.02.2025

Wyśmienite sery i znakomite wędliny zastąpiły tradycyjnie podawane chleb i sól na powitanie, bowiem Rolnicze Gospodarstwo Doświadczalne w Swadzimiu oficjalnie dołączyło do Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. To właśnie Serowarnia w Złotnikach będąca częścią gospodarstwa jest sprawcą tego zamieszania – nie tylko studenci uczą się tu fachu serowara, ale także okoliczni mieszkańcy kupują doskonałe twarogi i sery długo dojrzewające oraz przetwory mięsne.

6 lutego 2025 r. w Złotnikach odbyła się uroczystość oficjalnego przekazania tabliczki Szlaku Kulinarnego, podkreślająca znaczenie Rolniczego Gospodarstwa Doświadczalnego w Swadzimiu na kulinarnej mapie regionu. Symboliczne wręczenie tabliczki oraz certyfikatu podpisanego przez Starostę Poznańskiego Jana Grabkowskiego na ręce prof. dr. hab. Krzysztofa Adamowicza, prorektora ds. kadr i rozwoju Uczelni, dokonali Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu Skrzynki, oraz Liliana Kubiak, zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki. Spotkanie zakończyło się oczywiście degustacją i rozmowami o celach gospodarstwa jak i Instytutu Skrzynki, który jest operatorem Szlaku Kulinarnego Smaki Powiatu Poznańskiego.

To drugie już gospodarstwo uczelniane Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na szlaku – przypomina Liliana Kubiak, zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki i opiekunka szlaku. Cieszy nas, że profesjonaliści przyłączają się do idei slow food i podkreślają znaczenie rzemieślniczego wytwarzania żywności – zaznacza.

RGD Swadzim, gospodarstwo powstałe w 2004 roku w wyniku połączenia dwóch jednostek badawczych, opiera swoją działalność na uprawie zbóż, kukurydzy i rzepaku oraz hodowli zwierząt, w tym owiec rasy Białogłowej Owcy Mięsnej i Fryzyjskiej oraz świń rasy Złotnickiej Białej. Oprócz wsparcia dydaktycznego dla studentów Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, gospodarstwo zajmuje się również przetwórstwem mleka i mięsa. – informuje Iwona Cieślik, rzeczniczka prasowa Uniwersytetu przyrodniczego w Poznaniu .W ofercie RGD Swadzim znajdują się wyroby mięsne ze świń rasy Złotnickiej Białej oraz sery wytwarzane z mleka owczego i krowiego. Produkty te charakteryzują się najwyższą jakością, ponieważ powstają według tradycyjnych metod, które w Złotnikach mają swoje korzenie od lat 90. Wówczas działała tam jedyna w Wielkopolsce przetwórnia mleka owczego i koziego, produkująca sery i jogurty o wyjątkowym smaku. – przypomina.

Informacje o tym, gdzie i jak produkty z gospodarstwa dostępne są do sprzedaży znaleźć można na profilu Facebookowym RGD Swadzim.

Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego” to sieć rekomendowanych miejsc, które pielęgnują lokalne tradycje kulinarne. Obejmuje zarówno gospodarstwa, restauracje, cukiernie, piekarnie, przetwórców warzyw i owoców, mięsa, mleka, pasieki jak i cykliczne wydarzenia promujące kuchnię regionu.Na szlaku znajduje się już ok. 80 obiektów, a każdy z członków ma swoją zakładkę na stronie www.smakipowiatupoznanskiego.pl, tam więc warto zacząć poszukiwania lokalnych smaków naszego powiatu – zachęca Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu Skrzynki.

fot. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Instytut Skrzynki

Zobacz również