
Rolnicze Gospodarstwo Doświadczalne w Swadzimiu obejmuje gospodarstwa w Swadzimiu i Złotnikach, które liczą w sumie 890 ha gruntów. Powstało w 2004 roku z połączenia dwóch oddzielnych jednostek badawczych. Swoją działalność opiera na uprawie zbóż, kukurydzy, rzepaku oraz hodowli zwierząt, w tym owiec rasy BOM oraz fryzyjskiej i świń rasy Złotnickiej Białej.
Gospodarstwo pełni funkcje dydaktyczne i badawcze, wspierając studentów oraz naukowców Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu w realizacji badań oraz zajęć dydaktycznych. W Swadzimiu znajduje się także ośrodek jeździecki, który umożliwia studentom UPP realizację zajęć w ramach wychowania fizycznego.
Oprócz produkcji roślinnej i hodowli zwierząt, Rolnicze Gospodarstwo Doświadczalne w Swadzimiu w ofercie posiada wyroby mięsne ze świni rasy Złotnickiej Białej oraz sery wytwarzane z mleka owczego i krowiego. Zachowanie tradycyjnych metod i wykorzystywanie najwyższej jakości składników produkty charakteryzują się wyjątkowym smakiem. Historia przetwórstwa mleka w RZD Złotniki sięga lat 90-tych, kiedy to działała tam jedyna w Wielkopolsce przetwórnia mleka owczego i koziego. Z mleka koziego wytwarzano szeroką gamę serów, natomiast z mleka owczego produkowano nie tylko sery, ale także jogurty.
Ciekawostka!
Świnia Złotnicka Biała, objęta programem ochrony zasobów genetycznych od 1996 roku, to jedna z trzech rodzimych ras świń w Polsce. Wyhodowana po II wojnie światowej w Złotnikach przez prof. Aleksandrowicza z Akademii Rolniczej w Poznaniu. Rasa ta zachowała wiele pierwotnych cech, które są rzadkością wśród świń hodowanych masowo. W 2006 roku mięso zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa wielkopolskiego w kategorii „Produkty mięsne” pod nazwą „Wielkopolska Wieprzowina Złotnicka”.

Kontakt
Sery i wędliny dostępne są okazjonalnie, można zakupić je na terenie gospodarstwa:
Złotniki, ul. Słoneczna 1, 62-002 Suchy Las.
Informacja o dostępności wyrobów jest udostępniana w mediach społecznościowych – Facebook/RGD Swadzim.
