W niedzielę „Poznańska Pyra” i rozstrzygnięcie konkursu „Smak Pyry 2024”w podpoznańskim Muzeum Rolnictwa!
Kalendarium
Pyra, pyrka, Pyrlandia… Żaden region w Polsce nie nadał tej skromnej roślinie okopowej takiego znaczenia i miejsca w regionalnej kuchni oraz kulturze. Wielkopolska bez wątpienia jest jedyna. I ma też jedyne w swoim rodzaju święto, które będzie celebrowane w Szreniawie już w najbliższą niedzielę.
W Muzeum Narodowym Rolnictwa w Szreniawie 6 października 2024 r. w godzinach 11.00-17.00 odbędzie się jedna z największych imprez plenerowych w regionie – „Poznańska Pyra”.
Na chętnych czekają przysmaki kulinarne i mnóstwo atrakcji dla całej rodziny: wykopki czyli ręczny zbiór ziemniaków na muzealnym polu, pokazy pracy maszyn rolniczych używanych do zbioru ziemniaków, warsztaty wyplatania koszyków z wikliny, a dla najmłodszych w „Laboratorium Ziemniaczanym” ciekawe doświadczenia i eksperymenty związane z ziemniakiem.
Takie święto nie może obejść się bez sfery kulinarnej: będzie więc klasyka kuchni wielkopolskiej czyli pyry z gzikiem i Na uczestników czekać będą stanowiska z tradycyjnymi potrawami, w tym oczywiście słynne pyry z gzikiem lub śledziem, świeżo wypiekany chleb i wiele, wiele innych pyszności z ziemniaka. A najważniejszym punktem w kulinarnym planie wydarzenia będzie rozstrzygnięcie kolejnej edycji Konkursu „Smak Pyry 2024”, w którym zgłoszone dania z ziemniaków będą walczyć o nagrody finansowe o łącznej wartości 2 000 złotych ufundowane przez Instytut Skrzynki – samorządową instytucję kultury powiatu poznańskiego. Laureaci na scenie głównej około godz.16:00 otrzymają także zestawy upominków od Powiatu Poznańskiego i Muzeum Narodowego Rolnictwa w Szreniawie.
Przypomnijmy, że w konkursie mogą wziąć udział: koła gospodyń wiejskich, producenci, przetwórcy, gospodarstwa agroturystyczne, restauracje i inne zakłady gastronomiczne a także uczniowie szkół gastronomicznych z całej Wielkopolski. Dania z powiatu poznańskiego będą walczyć również o Certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2024„Oceniane i punktowane będą m.in. walory smakowe, zapachowe, wizualne, a także zdrowotne. Celem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie najlepszych potraw pochodzących z terenu Wielkopolski – w tym powiatu poznańskiego z pyrą w roli głównej.
W poniższych linkach kilka ważnych informacji
Do zobaczenia w Szreniawie!
