Wydarzenia w powiecie poznańskim w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa

Europejskie Dni Dziedzictwa to wspólna inicjatywa Rady Europy i Unii Europejskiej, mająca na celu promowanie zabytków, ale także promocję różnorodności regionalnego dziedzictwa kulturowego, w tym kulinariów. „Smaki dziedzictwa” są tematem tegorocznej edycji, bowiem regionalne tradycje kulinarne, przepisy od pokoleń goszczące w polskich kuchniach, ale także historyczne już produkty, które gościły na stołach naszych przodków to część naszego dziedzictwa niematerialnego. Nie pozwólmy więc ulotnić się temu, co kształtowało nasze podniebienia i smaki. Wśród setek wydarzeń w całej Polsce, także te organizowane na terenie powiatu poznańskiego zachęcają do poznania dziedzictwa kulturalnego. Od dnia 19.09.2021 roku w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie eksponowana będzie wystawa „Szlachetne wydanie okowity”, na której zaprezentowana zostanie część kolekcji pana Adama Łukawskiego: etykiety i inne artefakty związane z fabrykami wódek i likierów, głównie z terenu Wielkopolski i Pomorza, ale także ze słynnej wytwórni J.A. Baczewski ze Lwowa. W Szreniawie będzie miał też swoją premierę ogólnopolski konkurs o tytuł „Smak Tradycji 2021” (w tym na „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego”), podczas którego wyłonione zostaną najlepsze nalewki ziołowe, korzenne, owocowe, kwiatowe oraz mieszane z naszego powiatu i z pozostałych regionów Polski. Również Konkurs na „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Owoców i Warzyw” promuje dziedzictwo kulinarne naszego regionu i wyśmienite produkty od lokalnych producentów i przetwórców. Szczegółowe informacje znaleźć można na stronie Europejskich Dni Dziedzictwa.
Szlak kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego” to projekt, którego operatorem jest Instytut Skrzynki, współorganizator wyżej wymienionych działań.
