Smak Baby, Mazurka i ukraińskiej Paski 10.04.2022

Podczas Jarmarku Wielkanocnego w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zebrała się ekspercka Kapituła Konkursu „Smak Baby Wielkanocnej, Mazurka i Ukraińskiej Paski 2022”, która zdegustowała niemal 40 wypieków świątecznych. Wśród klasycznych specjałów znalazły się m.in. babka i mazurek z pistacjami, mazurek makaronikowy czy mazurek różany, a także ręcznie malowane mini mazurki. Eksperci kulinarni ocenili poziom konkursu jako bardzo wysoki „Takich przysmaków nie powstydziłaby się żadna gospodyni” – mówi Jan Babczyszyn, Dyrektor Instytutu Skrzynki, organizator wydarzenia.

W kategorii bab wielkanocnych, mazurków oraz ukraińskich pasek przyznano nagrody finansowe oraz wejściówki do Muzeum Narodowego w Szreniawie.

Laureatami za najlepsze babki zostali:

I miejsce: Restauracja Stara Osada z Wiórka za Babkę drożdżową z rodzynkami w rumie

II miejsce: Jacek Bany – To Nie Piekarnia z  Wirów za Babę parzoną ukraińską

III miejsce: Jadwiga Anioła, twórczyni ludowa z Rogalinka za Babę wielkanocną

Wyróżnienia otrzymali:

  • Cukiernia Wize Cafe w hotelu Mercure w Poznaniu za Babkę drożdżową
  • Pracownia Tortów Artystycznych „Kocie Łakocie” z Puszczykowa za Wielkanocną babkę pistacjową
  • KGW „Piękni i Młodzi” w Pecnej za Babkę od cioci Krysi
  • Karczma w Szreniawie za Babę wielkanocną
  • Piekarnia Wiejska z  Zębowa za Babkę piaskową „Kura”.

Wśród zgłoszonych mazurków przyznano nagrody:

I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich z Wyrzeki za Zmalowany mazurek z porzeczką

II miejsce: Pracownia Tortów Artystycznych „Kocie Łakocie” z Puszczykowa za Mazurek pistacjowy

III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” w Pecnej za Mazurek krówkowy

oraz wyróżnienia:

  • Jacek Bany – To Nie Piekarnia z Wirów za Mazurek różany
  • Cukiernia Wize Cafe w hotelu Mercure w Poznaniu za Mazurek krakowski
  • KGW z Błażejewa za Mazurek tradycyjny z kajmakiem i czekoladą

Specjalne wyróżnienie przyznano za Paschę wielkanocną z piekarni Bagietka w Poznaniu.

W kategorii ukraińskie Paski Kapituła przyznała następujące nagrody:

  • I miejsce : Cukiernia Wize Cafe w hotelu Mercure w Poznaniu za Paskę ukraińską
  • II miejsce: KGW z Wyrzeki za Paskę Pokoju
  • III miejsce: Marta Twardowska z Plewisk za Paskę miodowo-cytrynową

Wśród zgłoszeń z powiatu poznańskiego przyznano tytuły za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Wielkanocy 2022” następującym uczestnikom:

  • Zbigniew Piskorski Piekarnia-Cukiernia „Natura” z Kobylnicy za babkę drożdżową
  • Pracownia Tortów Artystycznych „Kocie Łakocie”z Puszczykowa za wielkanocną babkę pistacjową i mazurek pistacjowy
  • Jacek Bany – To Nie Piekarnia z Wirów za babę parzoną ukraińską, mazurek różany oraz mazurek duchesse
  • KGW w Pecnej „Piękni i Młodzi” za babkę od cioci Krysi, mazurek krówkowy oraz mazurek z białą czekoladą i wiśniami

KGW w Błażejewie za lekką babę kokosową oraz babkę z bakaliami mazurek cytrynowy oraz mazurek tradycyjny z kajmakiem i czekoladą

  • Karczma Pod Dębami z Komornik (gm. Kleszczewo) za babkę majonezową, babkę „Zajęcza łączka”, babkę drożdżową oraz mazurek cytrynowo-kokosowy
  • Jadwiga Anioła, twórczyni ludowa z Rogalinka za babę wielkanocną
  • Karczma w Szreniawie za babę wielkanocną
  • Restauracja Stara Osada z Wiórka za babkę drożdżową z rodzynkami w rumie oraz „Elibabkę” – babkę piaskową
  • Marta Twardowska z Plewisk za paskę miodowo-cytrynową.

Celem konkursu była promocja tradycyjnych wypieków  wielkanocnych. Konkurs odbył się przy współpracy Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej z siedzibą w Poznaniu, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska z siedzibą w Poznaniu i Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Starosta Poznański Jan Grabkowski.

Dla mediów:

Komunikat prasowy z dnia 10.04.2022.pdf [ 304 KB]