Smak Kiełbasy 21.08.2022

Kapituła konkursowa obradowała w dniu 21 sierpnia 2022 r. w Pałacu na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.

W skład Kapituły weszli:

Marek Gąsiorowski – Przewodniczący

Teresa Palacz,

Przemysław Tecław,

Witold Wróbel,

Janusz Łakomiec,

Jakub Pindych,

Jacek Marcinkowski

Kapituła Smaku oceniła poziom Konkursu jako bardzo wysoki.

Po degustacji 28 zgłoszonych produktów postanowiła:

 

Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022– Smak Kiełbasy” przyznano następującym produktom:

  • Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna  im. Jarosława Dąbrowskiego w Kruszewni za Kiełbasę kruszewską pieczoną oraz Kiełbasę polską surową oraz Salceson wiejski biały
  • Wiejski Stół dr Maryniak Józef Maryniak ze Skórzewa za Kiełbasę wiejską pieczoną oraz Kiełbasę szreniawską oraz Parówki firmowe oraz Kiełbasę słoikową
  • Bartecki z Dębowej Wędzarni z Mosiny za Kabanosy wieprzowe oraz Kiełbasę wiejską parzoną oraz Słoninę wędzoną w przyprawach oraz Polędwicę wędzoną
  • Karczma Szreniawa ze Szreniawy za Kiełbasę majerankową oraz Kiełbasę typu Lisiecka

W konkursie głównym przyznano następujące wyróżnienia i miejsca:

  1. W kategorii A – Wędliny suche i półsuche:

WYRÓŻNIENIA

  • Wiejski Stół dr Maryniak Józef Maryniak ze Skórzewa za Kiełbasę wiejską pieczoną oraz Kiełbasę szreniawską
  • Karczma Szreniawa ze Szreniawy za Kiełbasę majerankową
  • Gospodarstwo Rolne Szejner z Prosny za Kiełbasę suchą swojską

 

III miejsce  – Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna  im. Jarosława Dąbrowskiego w Kruszewni za Kiełbasę kruszewską pieczoną

 

II miejsce – Wiesław Sałkiewicz Gospodarstwo Rolne Hodowla Owiec Zakwalifikowanych do Programu Ochrony Zasobów Genetycznych – Rasa Wrzosówka z Poznania za Kiełbasę z dzika półsuchą

 

I miejsce – Waldi Zakłady Mięsne Sp. z o.o. Sp. k.  z Grodziska Wielkopolskiego za Kabanosy grodziskie

 

Grand Prix – CZEK W WYSOKOŚCI 500 ZŁ OD INSTYTUTU SKRZYNKI OTRZYMUJE:

Nasze Mięso Jarosław Drożdżyński z Poznania za Kabanosy z wędzarni

 

  1. W kategorii B – Wędliny świeże (surowe i parzone):

 

WYRÓŻNIENIA

  • Bartecki z Dębowej Wędzarni z Mosiny za Kiełbasę wiejską parzoną
  • Wiesław Sałkiewicz Gospodarstwo Rolne Hodowla Owiec Zakwalifikowanych do Programu Ochrony Zasobów Genetycznych – Rasa Wrzosówka z Poznania za Kiełbaskę jagnięcą wrzosówka  (kiełbaska wędzona surowa) oraz Kiełbaskę z dzika wędzoną parzoną
  • Wiejski Stół dr Maryniak Józef Maryniak ze Skórzewa za Parówki firmowe

 

III miejsce – Nasze Mięso Jarosław Drożdżyński z Poznania za Kiełbasę ze świniobicia

II miejsce – Wiesław Sałkiewicz Gospodarstwo Rolne Hodowla Owiec Zakwalifikowanych do Programu Ochrony Zasobów Genetycznych – Rasa Wrzosówka z Poznania za Kiełbaskę jagnięcą wrzosówka  (kiełbaska wędzona parzona)

I miejsce – Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna  im. Jarosława Dąbrowskiego w Kruszewni za Kiełbasę polską surową

 

Grand Prix – CZEK W WYSOKOŚCI 500 ZŁ OD INSTYTUTU SKRZYNKI OTRZYMUJE:

Bistro – Grill DOROTA  W. Lisowski, B. Lisowski z Poznania za Kiełbasę białą parzoną

 

  1. W kategorii C – Inne przetwory wędliniarskie:

 

III miejsce – Gospodarstwo Rolne Szejner z Prosny za Szynkę domową wędzoną

II miejsce – Wiejski Stół dr Maryniak Józef Maryniak ze Skórzewa za Kiełbasę słoikową

I miejsce – Bartecki z Dębowej Wędzarni z Mosiny za Słoninę wędzoną w przyprawach oraz Polędwicą wędzoną

 

Grand Prix – CZEK W WYSOKOŚCI 500 ZŁ OD INSTYTUTU SKRZYNKI OTRZYMUJE:  Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna  im. Jarosława Dąbrowskiego w Kruszewni za Salceson wiejski biały

 

Dla mediów:

Komunikat prasowy.pdf [285 KB]