Smak Kiełbasy 21.08.2022
Kapituła konkursowa obradowała w dniu 21 sierpnia 2022 r. w Pałacu na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.
W skład Kapituły weszli:
Marek Gąsiorowski – Przewodniczący
Teresa Palacz,
Przemysław Tecław,
Witold Wróbel,
Janusz Łakomiec,
Jakub Pindych,
Jacek Marcinkowski
Kapituła Smaku oceniła poziom Konkursu jako bardzo wysoki.
Po degustacji 28 zgłoszonych produktów postanowiła:
Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022– Smak Kiełbasy” przyznano następującym produktom:
- Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna im. Jarosława Dąbrowskiego w Kruszewni za Kiełbasę kruszewską pieczoną oraz Kiełbasę polską surową oraz Salceson wiejski biały
- Wiejski Stół dr Maryniak Józef Maryniak ze Skórzewa za Kiełbasę wiejską pieczoną oraz Kiełbasę szreniawską oraz Parówki firmowe oraz Kiełbasę słoikową
- Bartecki z Dębowej Wędzarni z Mosiny za Kabanosy wieprzowe oraz Kiełbasę wiejską parzoną oraz Słoninę wędzoną w przyprawach oraz Polędwicę wędzoną
- Karczma Szreniawa ze Szreniawy za Kiełbasę majerankową oraz Kiełbasę typu Lisiecka
W konkursie głównym przyznano następujące wyróżnienia i miejsca:
- W kategorii A – Wędliny suche i półsuche:
WYRÓŻNIENIA
- Wiejski Stół dr Maryniak Józef Maryniak ze Skórzewa za Kiełbasę wiejską pieczoną oraz Kiełbasę szreniawską
- Karczma Szreniawa ze Szreniawy za Kiełbasę majerankową
- Gospodarstwo Rolne Szejner z Prosny za Kiełbasę suchą swojską
III miejsce – Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna im. Jarosława Dąbrowskiego w Kruszewni za Kiełbasę kruszewską pieczoną
II miejsce – Wiesław Sałkiewicz Gospodarstwo Rolne Hodowla Owiec Zakwalifikowanych do Programu Ochrony Zasobów Genetycznych – Rasa Wrzosówka z Poznania za Kiełbasę z dzika półsuchą
I miejsce – Waldi Zakłady Mięsne Sp. z o.o. Sp. k. z Grodziska Wielkopolskiego za Kabanosy grodziskie
Grand Prix – CZEK W WYSOKOŚCI 500 ZŁ OD INSTYTUTU SKRZYNKI OTRZYMUJE:
Nasze Mięso Jarosław Drożdżyński z Poznania za Kabanosy z wędzarni
- W kategorii B – Wędliny świeże (surowe i parzone):
WYRÓŻNIENIA
- Bartecki z Dębowej Wędzarni z Mosiny za Kiełbasę wiejską parzoną
- Wiesław Sałkiewicz Gospodarstwo Rolne Hodowla Owiec Zakwalifikowanych do Programu Ochrony Zasobów Genetycznych – Rasa Wrzosówka z Poznania za Kiełbaskę jagnięcą wrzosówka (kiełbaska wędzona surowa) oraz Kiełbaskę z dzika wędzoną parzoną
- Wiejski Stół dr Maryniak Józef Maryniak ze Skórzewa za Parówki firmowe
III miejsce – Nasze Mięso Jarosław Drożdżyński z Poznania za Kiełbasę ze świniobicia
II miejsce – Wiesław Sałkiewicz Gospodarstwo Rolne Hodowla Owiec Zakwalifikowanych do Programu Ochrony Zasobów Genetycznych – Rasa Wrzosówka z Poznania za Kiełbaskę jagnięcą wrzosówka (kiełbaska wędzona parzona)
I miejsce – Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna im. Jarosława Dąbrowskiego w Kruszewni za Kiełbasę polską surową
Grand Prix – CZEK W WYSOKOŚCI 500 ZŁ OD INSTYTUTU SKRZYNKI OTRZYMUJE:
Bistro – Grill DOROTA W. Lisowski, B. Lisowski z Poznania za Kiełbasę białą parzoną
- W kategorii C – Inne przetwory wędliniarskie:
III miejsce – Gospodarstwo Rolne Szejner z Prosny za Szynkę domową wędzoną
II miejsce – Wiejski Stół dr Maryniak Józef Maryniak ze Skórzewa za Kiełbasę słoikową
I miejsce – Bartecki z Dębowej Wędzarni z Mosiny za Słoninę wędzoną w przyprawach oraz Polędwicą wędzoną
Grand Prix – CZEK W WYSOKOŚCI 500 ZŁ OD INSTYTUTU SKRZYNKI OTRZYMUJE: Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna im. Jarosława Dąbrowskiego w Kruszewni za Salceson wiejski biały
Dla mediów:
Komunikat prasowy.pdf [285 KB]