Smak Tatara 31.01.2022 r.
Aż 15 restauracji z Poznania i powiatu poznańskiego zmierzyło się z przygotowaniem tatarów tradycyjnych – z mięsa wołowego, rybnych oraz wegańskich. Kapituła konkursowa stanęła przed apetycznym zadaniem zdegustowania ok. 30 przysmaków. Uczestnicy przygotowali różne wariacje tego dania – wszak ogranicza nas tylko wyobraźnia! Z liczną reprezentacją tradycyjnych tatarów wołowych w szranki stanęły m.in. tatary z jelenia, tuńczyka, łososia, troci wędrownej, wafli ryżowych, pomidorów i arbuza, suszonych pomidorów czy pieczonych batatów.
W konkursie „Smak Tatara 2022” w kategorii tatarów mięsnych czyli tradycyjnych wołowych i innych przyznano nagrody:
I miejsce – voucher o wartości 400 złotych do Delikatesów Mięsnych Zyguła, voucher o wartości 500 złotych do sklepu Bela Mesa otrzymała restauracja Smaczki Maszki w Baranowie za dwie potrawy ex aequo za tatar z grasicy oraz tatar z polędwicy jelenia.
II miejsce – voucher o wartości 300 złotych do Delikatesów Mięsnych Zyguła, voucher o wartości 300 złotych do sklepu Bela Mesa otrzymała restauracja Lumiere z Hotelu Edison w Baranowie za tatar tradycyjny z mięsa wołowego
III miejsce – voucher o wartości 200 złotych do Delikatesów Mięsnych Zyguła, voucher o wartości 100 złotych do sklepu Bela Mesa otrzymała Szarlotta z Poznania za tatar wołowy z dodatkiem lasu
Laureaci I, II i III miejsca otrzymali także vouchery ufundowane przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie upoważniające do udziału w warsztatach z przygotowywania kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej.
W kategorii Tatarów wegańskich najwyższą ocenę i Wyróżnienie uzyskała restauracja Smaczki Maszki z Baranowa za tatar z arbuza i pomidora – voucher o wartości 100 złotych do Delikatesów Mięsnych Zyguła oraz upominki od sklepu Bela Mesa.
W kategorii Tatarów rybnych najwyższą ocenę i Wyróżnienie uzyskała restauracja Lumiere Hotelu Edison za tatara z łososia – voucher o wartości 100 złotych do Delikatesów Mięsnych Zyguła oraz upominki od sklepu Bela Mesa.
Certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022– Smak Tatara” przyznano następującym potrawom:
- Restauracja Eatalia Kamionki za tatara rybnego
- Restauracja Adamo z Mosiny za tatara tradycyjnego z mięsa wołowego
- Restauracja Lumiere z Baranowa za tatar tradycyjny z mięsa wołowego
- Restauracja Smaczki Maszki z Baranowa za tatara z grasicy
- Restauracja Dozo Sushi Bar ze Swarzędza za tatara w łososia
- Black Angus Steak House z Zalasewa za tatara wegańskiego
- Restauracja Puszczyk z Puszczykowa za tatara tradycyjnego z mięsa wołowego.
Ponadto Kapituła przyznała dwa wyróżnienia pozaregulaminowe za tatary, które przygotowały restauracja Dozo Sushi Bar ze Swarzędza za tatar rybny oraz Restauracja L33 z Poznania za Tatar tradycyjny z mięsa wołowego.
Oceną przygotowanych dań zajęła się kapituła konkursowa w składzie:
- Marek Gąsiorowski – Prezes Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska
- Dawid Łagowski – szef kuchni
- Janusz Łakomiec – Prezes Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku
- Jacek Marcinkowski – Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy w Poznaniu
- Jakub Pindych – Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna
- Przemysław Tecław – Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysły Rolno-Spożywczego w Szreniawie
- Bartosz Muzalewski – właściciel restauracji Stara Osada, współorganizator konkursu.
Podczas wydarzenia do Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” przyjęta została restauracja Stara Osada w Wiórku. Nastąpiło uroczyste wręczenie certyfikatu oraz tabliczki znamionowej członka szlaku, które będą eksponowane w tej restauracji. Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego” to sieć rekomendowanych miejsc i wydarzeń związanych z kulturą kulinarną regionu. Te różnorodne punkty łączy zwykle jedna, najważniejsza cecha. Pasja ludzi, dzięki którym znalazły się one na tej interaktywnej mapie. Każdy z przystanków na tym szlaku jest miejscem z osobną opowieścią. Informacje o członkach szlaku znaleźć można na stronie szlaku.
Konkurs realizowany był w ramach akcji „Potrawa/-produkt miesiąca” organizowanej przez Instytut Skrzynki, gdzie w styczniu króluje wspomniany tatar, charakterystyczny dla polskiej kuchni karnawałowej. My chcemy poznać jak przygotowuje się dziś tatara w powiecie poznańskim i Wielkopolsce.
Konkurs odbył się przy współpracy Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy, Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej oraz Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.
Akcja ma na celu promocję tradycji przygotowywania i podawania potrawy o nazwie „tatar” oraz odkrywanie dawnych receptur i nagradzanie ich twórców oraz szeroko rozumianą integrację środowiska gastronomicznego wokół Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w Instytucie Skrzynki.
Komunikat prasowy 01.02.2022.pdf [309 KB]
[fot. Jakub Pindych]