Smak Śledzia 14.03.2022 r.

Śledź z mango, w korzennym aromacie, o wyglądzie słodkiego deseru, czy podany na suchym lodzie – takie m.in. przysmaki przygotowali uczestnicy konkursu „Smak Śledzia 2022” organizowany przez Instytut Skrzynki pod patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego. Kapituła konkursowa składająca się z ekspertów kulinarnych oceniła poziom prezentowanych dań jako bardzo wysoki.

Pierwsze miejsce w konkursie i główną nagrodę zdobyła restauracja Biały Dom z Poznania za Pasztet ze śledzia. Drugie miejsce na podium zajęły Smaczki Maszki z Baranowa za Śledzia piklowanego i Śledzia w karmelu z prawdziwkiem. Trzecie miejsce na podium zajęła restauracja z Hotelu Liberte 33 w Poznaniu za Mus z wędzonego śledzia.

Uczestnicy otrzymali ufundowane przez organizatora nagrody finansowe oraz vouchery do sklepu Bela Mesa oraz drake.com.pl, a także produkty Manufaktura Łagowski i wejściówki na wydarzenia organizowane przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.

Przyznano także wyróżnienia  dla restauracji Hyćka z Poznania za Śledzia w śmietanie po poznańsku ;  restauracji 3 Kolory Malta z Poznania za Tatara ze śledzia; restauracji Stara Osada z Wiórka za Tatara ze śledzia a’la matijas z pesto bazyliowym i gruszką oraz Bistro Dorota z Poznania za  Śledzia w occie.

Tytuł „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 – Smak Śledzia” otrzymały Smaczki Maszki z Baranowa za Tatara ze śledzia mango oraz restauracja Stara Osada z Wiórka za Tatara ze śledzia a’la Matijas z pesto bazyliowym i gruszką.

Instytut Skrzynki planuje kolejne smakowite konkursy w kolejnych miesiącach: Zapraszamy do sprawdzania strony www.smakipowiatupoznanskiego.pl oraz fanpage Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” na Facebooku – tam będziemy informować o kolejnych odsłonach konkursu i nowych smakach, których będziemy poszukiwać w wielkopolskich restauracjach.

Konkurs odbył się przy współpracy Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku oraz Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej.

Dla mediów:

Komunikat prasowy z dnia 14.03.2022r.pdf [282 KB]