Kilka tysięcy mieszkańców odwiedziło w minioną niedzielę Dwór Skrzynki
Zabytkowy Dwór Skrzynki (gm. Stęszew, pow. poznański) po dwuletniej rewitalizacji otworzył swoje podwoje dla mieszkańców metropolii poznańskiej i nie tylko W niedzielę 16 lipca, na festyn rodzinny „Dzień Otwartych Skrzynek” tłumnie przybyli by zwiedzić obiekt, ale również spróbować menu restauracyjnego i kuchni grillowej, które od dnia otwarcia będą czynne w weekendy dla gości indywidualnych. Dwór w Skrzynkach wyremontowany przez powiat poznański to nie tylko ośrodek konferencyjno-szkoleniowy, ale również Centrum Dziedzictwa Kulturalnego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Placówkę prowadzi samorządowa instytucja kultury INSTYTUT SKRZYNKI – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Podczas niedzielnego festynu uczestnicy wydarzenia mogli wziąć udział m.in. w licznych konkursach, warsztatach nauki tańca ludowego czy pokazie wytwarzania białej wielkopolskiej parzonej kiełbasy według tradycyjnej receptury. Nie zabrakło także animacji dla najmłodszych. W przyziemiu dworu zaprezentowano także dwie wystawy w Galerii Skrzynki: fotograficzną „Topografia ciszy” Waldemara Śliwczyńskiego oraz „Szlachetna Tradycja” – wystawa artefaktów z fabryki J.A. Baczewski ze Lwowa i Hartwig Kantorowicz z Poznania z kolekcji Fundacji Adama Łukawskiego, które będą dostępne dla odwiedzających dwór jeszcze przez jakiś czas. Zależy nam na tym, aby obiekt cały czas tętnił życiem. Od września startujemy z ofertą kulturalną. W planach mamy spotkania z muzyką, filmem, fotografią i szeroko rozumianymi kulinariami. Ale jeszcze latem – już w najbliższy piątek 21 lipca wystartuje kino plenerowe, w którym zaprezentujemy ponadczasowe polskie filmy o tematyce wiejskiej.– zachęca Jan Babczyszyn, Dyrektor Instytutu Skrzynki.
Oferta restauracji Dworu Skrzynki opiera się na lokalnych produktach, głównie od wielkopolskich producentów – w menu znaleźć można m.in. ryby z Gospodarstwa Rybackiego – Ryszard Nogacz z Wierzenicy (gm. Swarzędz), lodów z Wytwórni Lodów z Kórnika, piwa z Browaru Szreniawa (gm. Komorniki), czy kiełbas dostępnych w kuchni grillowej z Wiejskiego Stołu – Dr Maryniak ze Skórzewa (gm. Dopiewo). Na festynie nie zabrało regionalnego akcentu: mieszkańcy licznie odwiedzali stoiska rękodzielników z sąsiednich gmin i członków Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”, którego Instytut Skrzynki jest operatorem, którzy oferowali swoje przysmaki: SER-ce Jadzi z Dobieżyna (gm. Buk), Zagroda Szczęśliwych Zwierząt z miejscowości Białęgi (gm. Murowana Goślina), Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona z Puszczykowa.
Na pikniku swoje wspólne stoisko mieli również powiat poznański oraz Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna, którzy zachęcali do skorzystania oferty turystycznej okolic. O edukację przyrodniczą zadbali przedstawiciele Wielkopolskiego Parku Narodowego, zaś tradycje i zwyczaje w wielkopolskiej wsi przybliżano na stoisku Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.
Piknik zakończył się niezwykle ciepło przyjętym, ponad godzinnym występem zespołu muzycznego Julia & Sweet Piano Jazz.
Informacje o bieżących działaniach obiektu oraz Instytutu znaleźć można na stronach Instytutu Skrzynki jak i Dworu Skrzynki oraz w mediach społecznościowych.
Informacje o bieżących działaniach obiektu oraz Instytutu znaleźć można na stronach Instytutu Skrzynki jak i Dworu Skrzynki oraz w mediach społecznościowych.
Fot. Instytut Skrzynki, powiat poznański