
Gospodarstwo Rybackie Ryszard Nogacz
Nieco na uboczu, w malowniczej otulinie lasu, w Wierzenicy w gminie Swarzędz znajduje się Gospodarstwo Rybackie Ryszarda Nogacza. Tworzy je kilka stawów, zajmujących obecnie powierzchnię 36 ha. Historia powstania sięga 1986 roku. Wysoka jakość produktów, a co za tym idzie – wyjątkowy smak ryb, są wynikiem odpowiedniego prowadzenia stawów, gwarantując rybom warunki zbliżone do naturalnych. Cały proces hodowlany podlega skrupulatnej kontroli.
Gospodarstwo specjalizuje się w hodowli karpia, za którego co roku otrzymuje „Certyfikat najwyższej jakości karpia królewskiego” nadawany przez Związek Producentów Ryb lub Polskie Towarzystwo Rybackie. Karpie pana Nogacza osiągają wagę handlową po upływie 3 lat. Cały proces hodowlany rozpoczyna się w łowisku od kilkumilimetrowych karpików (larw), przechodząc przez kolejne etapy naturalnego wzrostu. Na każdym z nich osobniki są prawidłowo i naturalnie odżywiane. Dzięki temu gospodarstwo dostarcza klientom ryby o wyjątkowych walorach smakowych. Nie tylko na świąteczny stół, lecz także przez cały rok.
Warto wspomnieć, że ryby to niezwykle istotny element diety człowieka. Mięso z dobrych hodowli zawiera składniki, które poprawiają odporność oraz wspomagają funkcjonowanie serca i układu krążenia. A jakie są sprawdzone przepisy na potrawy z ryb? W przypadku karpia w większości od razu pojawia się skojarzenie z wigilijnym daniem w aromatycznej, chrupiącej panierce, a także w galarecie. Ryby idealnie nadają się też do pieczenia w śmietanie, nawet miodzie. Ich smak podkreśla białe wino. Ryba pasuje także do burgera! Karp królewski, jak i pozostałe ryby z Gospodarstwa Rybackiego mogą królować w kuchni w niezliczonej liczbie przepisów.
Gospodarstwo Rybackie posiada w swej ofercie ryby żywe, płaty, tusze i patroszone. Oprócz karpia królewskiego w sprzedaży znajdują się m.in. amury, jesiotry, pstrągi a także węgorze. Szczególnie warto spróbować ryb świeżo wędzonych. Dzięki zakupowi bezpośrednio z łowiska mamy gwarancję wyjątkowego smaku. A w pakiecie z pewnością opowieść pana Ryszarda Nogacza o jego pasji, a także historii gospodarstwa, na terenie którego znajdował się dawniej młyn wodny.
Zdecydowanie warto poznać ten ukryty za lasem zakątek.
Ryby żywe sprzedawane są w Gospodarstwie Rybackim od poniedziałku do piątku w godz. 8-18, w soboty od 8 do 15.
Ryby wędzone i krojone należy zamówić wcześniej.
Kontakt
Gospodarstwo Rybackie Ryszard Nogacz
Wierzenica, ul. Lisia 5
62-006 Swarzędz
tel. 510 132 110
tel. 602 741 155
biuro@wierzenica.pl
