
SER-ce Jadzi
To co decyduje o jakości sera to mleko. Tym co decyduje o jakości mleka jest dobrostan krów i ich rasa. W Dobieżynie hoduje się bydło od dzięsiątków lat. Zanim pani Agata Króliczak zaczęła produkować i sprzedawać sery od lat osiemdziesiątych robiła to jej mama Jadwiga. Ojciec pielęgnował bydło. W gospodarstwie są holsztynki ale też krowy rasy czerwonej polskiej i limousine. Mleko każdej z nich ma inne walory, inną tłustość, inną zawartość białka. Ale sery pochodzące z gospodarstwa, sery tworzone ze świeżego, nie skupowanego gdzie indziej mleka zawsze będą zachwycać naturalnością smaku. Produkuje się tu sery twarogowe ale też świeże sery podpuszczkowe. Pani Agata szkoli się często u najlepszych serowarów polskich, w ofercie pojawiają się sery twarde a za chwilę również sery ze szlachetną camembertową pleśnią. Od miesięcy przebojem są sery typu feta.
Pani Agata kocha miejsce w którym mieszka, prowadzi bloga pełnego zachwytu nad przyrodą i kulturą rodzinnego Dobieżyna. Ser-ce Jadzi to serce Wielkopolski.
Sery dostępne są w gospodarstwie po wcześniejszym umówieniu i na okolicznych targach. Gzik z jej twarogu powinien być pozycją obowiązkową każdego kulinarnego turysty.
Godziny otwarcia
Sklep przy gospodarstwie czynny od poniedziałku do piątku w godzinach 14:00-18:00

Kontakt
SER-ce Jadzi
ul. Podgórna 10,
64-320 Dobieżyn
Tel: +48 785 616 411
