Aktualności

Trwa nabór wniosków w ramach II edycji konkursu „Smakujemy lokalnie”
Dodano: 25.09.2023

  Trwa nabór wniosków w ramach II edycji konkursu „Smakujemy lokalnie” Wnioski o granty w wysokości 10.000 zł mogą składać koła lub Związki Kół Gospodyń Wiejskich wpisane do Krajowego Rejestru KGW prowadzonego przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR). Wniosek o grant ma zawierać przepis na potrawę promującą kuchnię regionu z wykorzystaniem wybranego produktu marki […]

Więcej
Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego” z wyróżnieniem w konkursie na Najlepszy Produkt Turystyczny Wielkopolski 2023 roku
Dodano: 22.09.2023

W piątek, 22 września br. we Wrąbczynku (gm. Pyzdry), podczas wielkopolskich obchodów Światowego Dnia Turystyki, przyznano nagrody i wyróżnienia w ramach konkursu na ”Najlepszy Produkt Turystyczny Wielkopolski”. Na dwanaście zgłoszonych do konkursu wydarzeń, szlaków i miejsc aż trzy znajdują się w powiecie poznańskim i wszystkie trzy zyskały uznanie kapituły konkursowej. I tak wyróżnienia otrzymały Szlak […]

Więcej
Regionalny konkurs kulinarny „Smak Pyry 2023”
Dodano: 21.09.2023

Ślepe ryby, zupa ziemniaczana, polewka z zimniakami, parzybroda, plyndze, szagówki, szare kluchy, pyry z gzikiem, bambrzok, sałatka ziemniaczana to najpopularniejsze tradycyjne regionalne dania z pyrą w roli głównej. Od pokoleń zajadają się nimi mieszkańcy Poznania i okolic przy rodzinnych stołach, ale także turyści, bowiem wielkopolscy restauratorzy czy koła gospodyń wiejskich również kultywują zwyczaj serwowania ziemniaków […]

Więcej
Inauguracyjne spotkanie w ramach Forum Wielkopolskich Szefów Kuchni i Restauratorów w Skrzynkach za nami
Dodano: 19.09.2023

W poniedziałek 18 września br. na zaproszenie Instytutu Skrzynki zebrali się wielkopolscy restauratorzy, szefowie kuchni oraz przedstawiciele cechów rzemieślniczych, którzy czują potrzebę zbudowania środowiskowej platformy wymiany myśli kulinarnej i dyskusji nad problemami branży. Inauguracyjne spotkanie w ramach Forum Wielkopolskich Szefów Kuchni i Restauratorów odbyło się w Dworze Skrzynki (gm. Stęszew, powiat poznański), a gospodarzem wydarzenia […]

Więcej
Jesienny festyn rodzinny „Skrzynki Pełne Smaków” w Dworze Skrzynki przyciągnął fanów regionalnych tradycji
Dodano: 18.09.2023

W niedzielę, 17 września w Dworze Skrzynki odbył się festyn rodzinny pn. „Skrzynki Pełne Smaków”. Mieszkańcy regionu mieli okazję nie tylko zwiedzić zabytkowy Dwór Skrzynki, ale także spróbować wielkopolskich smaków. Na ognisku stanął ogromny koprowy kocioł, w którym Hieronim Błażejak cierpliwie smażył śliwkowe powidła, zaś Przemysław Tecław z Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w […]

Więcej
Wyniki Konkursu „SMAKI NATURYW TRADYCYJNYCH PRZETWORACH 2023” oraz „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2023”
Dodano: 17.09.2023

Wyniki Konkursu „SMAKI NATURYW TRADYCYJNYCH PRZETWORACH 2023” oraz  „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2023” Ocenie poddanych zostało ok. 40 potraw w trzech kategoriach: owoce i warzywa, grzyby oraz zioła i inne.  Kapituła Smaku oceniła poziom Konkursu jako bardzo wysoki. Po degustacji Kapituła postanowiła przyznać: Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego” w SMAKI NATURY W TRADYCYJNYCH PRZETWORACH […]

Więcej
MOJE KORZENIE, MOJE TRADYCJE warsztaty arteterapeutyczne dla Kół Gospodyń Wiejskich
Dodano: 13.09.2023

Sztuka towarzyszyła ludziom od zarania dziejów i od samego początku miała w ich życiu ogromne znaczenie. Nawet wtedy, kiedy jej terapeutyczne właściwości nie były jeszcze jasno nazwane i opisane, ludzie, kierowani swoją intuicją i potrzebami, poświęcali jej dużo uwagi. Śpiewając, tańcząc i rysując sprawiali sobie ogromną przyjemność, a także komunikowali się, informując o swoich potrzebach […]

Więcej