Aktualności

Regionalny konkurs kulinarny „Smak Chleba 2024” dla KGW, piekarzy i gospodarstw agroturystycznych z Wielkopolski
Dodano: 10.07.2024

Regionalny konkurs kulinarny „Smak Chleba 2024” dla KGW, piekarzy i gospodarstw agroturystycznych z Wielkopolski W czwartek, 15 sierpnia br., podczas imprezy pn. Żniwa w Szreniawie, przeszłość – przyszłości” odbędzie się kolejna edycja regionalnego konkursu kulinarnego „Smak Chleba 2024” organizowanego przez Instytut Skrzynki, samorządową instytucję kultury powiatu poznańskiego. W konkursie mogą uczestniczyć koła gospodyń wiejskich, cukiernie, […]

Więcej
Dzikie Smaki Puszczy Zielonki – skosztuj darów lasu
Dodano: 07.10.2022

Dnia 8 października 2022 r. Nadleśnictwo Łopuchówko zaprasza na drugą część akcji “Las to nie tylko drewno” do Ośrodka Edukacji Przyrodniczo-Leśnej „Dziewicza Góra”. Podczas wydarzenia uczestnicy będą mogli skosztować darów lasu – dziczyzny, przetworów z owoców, przypraw czy ziół. Nie zabraknie w tym dniu również muzyki myśliwskiej! Wydarzenie będzie okazją do poznania walorów smakowych dań […]

Więcej
Poznańska Piwna Mila #12
Dodano: 05.10.2022

Nowym parterem 12. edycji Poznańskiej Piwnej Mili został członek szlaku kulinarnego – Browar Szreniawa – PIWO Z KULTURĄ. Rzemieślniczy Browar Szreniawa narodził się w starej gorzelni w wielkopolskiej Szreniawie. To właśnie tam wypracowanounikatowe połączenie tradycyjnych receptur z wielkopolską jakością, które towarzyszy nam każdego dnia. Ciągle rozwijają się pod czujnym okiem browarnika, a wyjątkowy charakter kameralnego […]

Więcej
Chcę dawać ludziom dobre pieczywo – Piekarnia NATURA w Sukcesie po Poznańsku
Dodano: 05.10.2022

Zbigniew Piskorski, właściciel Piekarni NATURA znajdującej się na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego” udzielił wywiadu miejskiemu magazynowi livestylowemu „Sukces po poznańsku”. Zachęcamy do lektury!   Chcę dawać ludziom dobre pieczywo Nigdy nie był piekarzem ani cukiernikiem. Jest ekonomistą, człowiekiem o wielkiej pasji i wielkim sercu do tego, co robi. Zna proces wypieku każdego swojego wyrobu. […]

Więcej
Konkurs Polskich Wódek i Okowit Ziemniaczanych rozstrzygnięty
Dodano: 26.09.2022

26 września zostały ogłoszone wyniki konkursu Polskich Wódek i Okowit Ziemniaczanych, organizowanego przez Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego, podczas targów Smaki Regionów w Poznaniu. Ideą konkursu było promowanie polskiej tradycji produkcji wódek i okowit ziemniaczanych, a także nagradzanie ich twórców oraz wyrobów. Do konkursu przystąpili producenci […]

Więcej
Berry Fest – przegląd alkoholi z owoców jagodowych
Dodano: 21.09.2022

Berry Fest to wielkie spotkanie pionierów i pierwszy przegląd wszystkich alkoholi z owoców jagodowych, które odbędzie się 3 października 2022 w Pałacu Mała Wieś (Bielsk Duży). Wyjątkowa formuła rozmowy z ekspertami, możliwość oceny ekspozycji produktów, stoisk i opakowań. W jednym miejscu zagadnienia prawne, budowa marki, łączenia trunków z jedzeniem. Owoce jagodowe to kategoria rosnąca. Określamy […]

Więcej
„Jak smakuje ziemniak – prawda i stereotypy” panel tematyczny na Smakach Regionów MTP
Dodano: 19.09.2022

Podczas tegorocznej edycji wydarzenia Smaki Regionów na MTP w sercu Pyrlandii Instytut Skrzynki zaprasza na niezwykły panel tematyczny pn. „Jak smakuje ziemniak – prawda i stereotypy”. W poniedziałek, 26 września od godziny 10.30 będzie można wysłuchać ekspertów, którzy opowiedzą: jaka jest historia ziemniaka w Europie i oczywiście w Polsce jakie są typy i odmiany ziemniaków […]

Więcej