
Cafe reSzka nowym członkiem naszego Szlaku
Miejsce stworzono z miłości do ciast, dobrej kawy i naleśników.
Miejsce stworzono z miłości do ciast, dobrej kawy i naleśników.
W konkursie nagradzane są najlepsze inwestycje zmierzające do ratowania narodowego dziedzictwa kulturowego, a także nowe budowle ważne dla lokalnych społeczności.
Jeszcze nieśmiała, lecz dziś nadeszła – wyczekiwana wiosna. Uczy ptaki śpiewu, a kwiaty rozkwitu, szare niebo w błękit zamienia.
Katarzyna Bosacka – ekspert kulinarny i promotorka zdrowej żywności zasiądzie w kapitule tegorocznej edycji konkursu na najsmaczniejsze potrawy wielkanocne.
Wielkanocny żur, kiełbasa z grilla, grochówka i bigos – takie smakołyki czekają na stoisku przygotowanym przez Wiejski Stół Dr Maryniak, członka Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” 1-2 kwietnia br. na Jarmarku Wielkanocnym w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Brzmi smakowicie? Spróbujcie sami!
Serwowana jest tam tradycyjna kuchnia polska, ale w nowoczesnym wydaniu.
Na tydzień przed Wielkanocą będzie można poczuć klimat świąt podczas różnych wydarzeń.
Staropolskim zwyczajem baby były najważniejsze w hierarchii wielkanocnych wypieków, lecz na ziemiańskich dworach mogło zabraknąć słodkich mazurków. Tradycyjnie gospodynie wypiekały je z kruchego ciasta lub na cienkim opłatku. Nadzienie miało różne smaki – najbardziej popularne to karmelowy lub kajmakowy, bakaliowy, czekoladowy, marcepanowy, pomarańczowy i różany. Lista ta jednak nie była ograniczona, gdyż mazurki, jako jedyne […]
Podczas świąt Wielkanocnych na ziemiańskich dworach dzieci bawiły się pisankami w tzw. walatkę lub wybitkę – gra polegała na stukaniu się jajami, a wygrywał ten, którego jaja skorupka nie pękła. Turlały też jaja po stole lub pochyłej desce. Na Pomorzu i w Wielkopolsce drobne prezenty przynosił im, tak jak obecnie, także tzw. zajączek: w ogrodzie […]
Organizacja tworzy prężną wspólnotę małych i średnich przedsiębiorstw branży mięsnej i gastronomicznej.