Aktualności

„Wielkopolskie Smaki Wigilijne” – znamy zwycięzców konkursu
Dodano: 06.12.2022

Samorząd Województwa Wielkopolskiego wraz z gminą Kramsk zaprosił Koła Gospodyń Wiejskich, z terenu Wielkopolski, do udziału w konkursie na świąteczną potrawę wigilijną pn. „Wielkopolskie Smaki Wigilijne”. Dania oceniano w dwóch kategoriach: potrawa na słodko i potrawa wytrawna. Warunkiem było także użycie wyłącznie jadalnych produktów, łącznie z dekoracjami. Kapituła oceniała potrawy 3 grudnia 2022 w Kramsku […]

Więcej
Miodowe zestawy prezentowe
Dodano: 22.11.2022

Jeśli chcecie zaskoczyć najbliższych zdrowym, słodkim upominkiem, możecie sami skomponować zestaw miodów z pasieki członka naszego Szlaku – Gospodarstwa Pasiecznego Miody Ibrona. Bogata oferta zaspokoi niejednego miłośnika pszczelich wyrobów. Wśród miodów, z których można stworzyć własny zestaw, dostępne są: miody tradycyjne, miody z owocami, miody z innymi dodatkami, np. z cynamonem, kakao, orzechami. Można także […]

Więcej
Tradycja na talerzu – konkurs na świąteczną potrawę
Dodano: 22.11.2022

Urząd Miasta i Gminy Kórnik zaprasza do udziału w konkursie kulinarnym na świąteczną potrawę. Powinna być wytwarzana w małej skali, tradycyjnymi domowymi metodami, z dostępnych powszechnie składników i  wywodzić się z tradycji i kultywowanych w rodzinach zwyczajów związanych ze Świętami Bożego Narodzenia. Przygotowane przez uczestników zupy, sposób ich prezentacji i historie z nimi związane oceni […]

Więcej
„Niepospolite kompozycje kulinarne. Tradycja i współczesność” edycja: „Potrawy z gęsiny” – wyniki konkursu
Dodano: 21.11.2022

Gęś w sosie pomarańczowym z puree z kasztanów, pasztet z gęsi z żurawiną i galaretką z wina, tatar z gęsiny – przepisy między innymi na takie smakowitości zgłosili uczestnicy konkursu „Niepospolite kompozycje kulinarne. Tradycja i współczesność” edycja: „Potrawy z gęsiny”. Zgłaszać się mogli mieszkańcy powiatu poznańskiego, miasta Poznania i Wielkopolski, a także restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, […]

Więcej
Poznańskie Jarmarki Bożonarodzeniowe
Dodano: 21.11.2022

Plac Wolności, Rynek Łazarski, Międzynarodowe Targi Poznańskie i Plac Wolności (serce jarmarku) – te wszystkie miejsca na mapie Poznania wprowadzą w świąteczny nastrój bogactwem wydarzeń artystycznych, kulturalnych i warsztatów dla dzieci i młodzieży. Będzie to nie tylko okazja do wysłuchania niezwykłych koncertów, ale również możliwość zakupu bożonarodzeniowych prezentów, aż do 27 grudnia. Tak jak i […]

Więcej
Smaki PP w „Przystanku Slow Food”
Dodano: 18.11.2022

Już w najbliższą niedzielę, 20 listopada, w programie „Przystanek Slow Food”, szef kuchni Kajetan Świokła, współpracujący z Instytutem Skrzynki, zaprezentuje niecodzienny sposób przyrządzenia białej kiełbasy od WIEJSKI STÓŁ – dr Maryniak. Jednym ze składników dania będzie również piwo od Browar Szreniawa – członka naszego szlaku. Gotowanie odbędzie się w scenerii Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu […]

Więcej
Konkurs regionalny „Na wigilijnym stole”
Dodano: 16.11.2022

Wigilijne zupy, pierniki i inne świąteczne przysmaki będą obiektem konkursowych zmagań w konkursie „Na wigilijnym stole 2022”. W konkursie uczestniczyć mogą koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, szkoły gastronomiczne i restauracje z całej Wielkopolski, a także obywatele Ukrainy przebywający czasowo w Wielkopolsce. Zgłoszenia przyjmowane są do dnia 15 grudnia 2022 roku. Aby wziąć udział w konkursie […]

Więcej
Wielkie otwarcie Food Fyrtla z Magdą Gessler
Dodano: 15.11.2022

Food Fyrtel, największy całoroczny food hall w Poznaniu (centrum handlowe Posnania), zostanie oficjalnie otwarty podczas weekendu 18-19 listopada. Kilkunastu restauratorów i foodtruckowców serwować będzie m.in. francuskie wypieki, lody, wyroby cukiernicze, amerykański street food, a także dania kuchni indyjskiej, japońskiej, tajskiej i wiele innych. Ponadto 19 listopada w programie: 14:00 Gość specjalny Magda Gessler 18:00 DJ […]

Więcej
Rogale świętomarcińskie – słodycz z Pozania
Dodano: 10.11.2022

Zanim stały się wielkopolskim rarytasem, najpierw jako rogalik z makiem rozdawane były biednym. Pierwsze wzmianki o takiej formie pomocy potrzebującym pochodzą z 1891 roku. Upiekł je wówczas cukiernik Józef Melzer. Zwyczaj wspomagania rogalami ubogich rozrastał się z roku na rok. W 1901 roku Stowarzyszenie Cukierników przyjęło oficjalny przepis na rogale świętomarcińskie, które na stałe zagościły […]

Więcej