Aktualności

Jakie danie z pyry jest najsmaczniejsze w powiecie poznańskim? Znamy wyniki konkursu
Dodano: 04.10.2021

W Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie podczas wydarzenia „Poznańska Pyra” wybierano „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Pyry”. Choć królowała pyra z gzikiem, to Kapituła Konkursowa zwróciła także uwagę na smak szarych klusek, pierogów, sałatek ziemniaczanych oraz placków ziemniaczanych z cukinią. Te ostatnie smakowały świetnie na słodko – z cukrem oraz […]

Więcej
Znamy najlepszy smak kapusty w powiecie poznańskim
Dodano: 02.10.2021

Podczas tegorocznej odsłony Smaków Regionów na Międzynarodowych Targach Poznańskich Kapituła Konkursowa przyznała aż 10 certyfikatów za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Kapusty”. Ciekawostką wśród bigosów, kapust kiszonych i pierogów była kirgijska zupa „Langman klasyczny” z kapustą pekińską z jednej z poznańskich restauracji. Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Kapusty” uzyskały […]

Więcej
Konkurs na „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Pyry”
Dodano: 21.09.2021

Zapraszamy do udziału w konkursie na „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Pyry”! W niedzielę 3 października, podczas imprezy plenerowej pn. „Poznańska Pyra” w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie odbędzie się konkurs, w którym zgłoszone dania z ziemniaków będą walczyć o Certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Pyry”. […]

Więcej
Konkurs na „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Kapusty”
Dodano: 21.09.2021

Zapraszamy do udziału w konkursie na „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Kapusty” Wzmacnia odporność, poprawia funkcjonowanie umysłu, działa oczyszczająco – to tylko kilka zalet kapusty, popularnego składnika kuchni wielkopolskiej. Bigos, rumpuć, parzybroda, kapusta kiszona, zasmażana, gołąbki w kapuście… kapuścianym smakołykom mówimy TAK! – zapewnia Jan Babczyszyn, p.o. Dyrektora Instytutu Skrzynki, który współorganizuje Konkurs […]

Więcej
SER-ce Jadzi zdobywa I miejsce w konkursie!
Dodano: 21.09.2021

SER-ce Jadzi, członek Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”, odnosi kolejne sukcesy: tym razem gratulacje należą się za zajęcie  I-go miejsca w kategorii serów świeżych i krótko dojrzewających w tym twarogów w konkursie pn. III Wielkie SERwowanie we Wrocławiu. Jednocześnie stoisko przygotowane przez SER-ce Jadzi wygrało konkurs publiczności na najładniejszy kramik. Polecamy serdecznie wyśmienite sery rodem […]

Więcej