Aktualności

Szkolenie z konfitowania kaczki, wyjazd do Brandenburgii, voucher do restauracji oraz wyśmienite miody – takie nagrody czekają na laureatów konkursu „Palce lizać – przekąski z miodem”
Dodano: 15.04.2024

Konfitowana kaczka z jabłkami karmelizowanymi w miodzie to popisowe danie szefa kuchni restauracji w Dworze Skrzynki, Kajetana Świokły. Podczas specjalnego spotkania warsztatowego zorganizowanego dla zwycięzcy konkursu zdradzi on sekret swojego przepisu i podzieli się cennymi wskazówkami, jak przygotować to wyjątkowe danie. Dorośli uczestnicy będą walczyć także o dwuosobowy wyjazd do Brandenburgii na wizytę studyjną z […]

Więcej
Karnawałowe smaki wielkopolski – befsztyk tatarski
Dodano: 31.01.2023

Nie tylko bigos króluje na wielkopolskich stołach w czasie karnawału – warto zaznaczyć też miejsce tatara wołowego, zwanego także befsztykiem tatarskim. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza doborowi mięsa: najbardziej odpowiednia jest ligawa lub tradycyjnie polędwica, starannie i drobno siekana nożem, wymasowana z dodatkiem dobrej oliwy, soli i pieprzu, podawana z cebulką, ogórkiem konserwowym, nieraz również z […]

Więcej
Szlaki kulinarne w turystyce
Dodano: 23.01.2023

Rola szlaków kulinarnych była tematem rozmów przedstawicieli Instytutu Skrzynki oraz Prezes Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej dr hab. Karoliny Buczkowskiej-Gołąbek. Działania stowarzyszenia koncentrują się na edukowaniu turystów i zachęcaniu ich do poznawania nowych miejsc poprzez lokalne kulinaria. A jeśli o regionalnych specjałach mowa – spotkanie nie mogło odbyć się bez udziału jednego z lokalnych producentów, reprezentującego […]

Więcej
Warsztaty wypieku żytniego chleba – To Nie Piekarnia
Dodano: 12.01.2023

Warsztaty organizowane przez To Nie Piekarnię (członka Szlaku Kulinarnego) polecamy wszystkim, którzy pragną rozpocząć swoją przygodę z chlebem. Podczas warsztatów można będzie nauczyć się wypiekać chleb żytni dwudniowy pięciofazowy. Warsztaty skierowane są dla osób, które zajmują się wypiekiem chlebów w sposób zaawansowany oraz amatorów, chcących rozwijać swoje umiejętności. Jacek Bany w branży gastronomicznej jest postrzegany […]

Więcej