Aktualności

Oferty pracy w Dworze Skrzynki
Dodano: 23.02.2023

Instytut Skrzynki ogłasza nabór na wolne stanowiska w Dworze Skrzynki: barman/kelner kucharz śniadaniowy kucharz/kucharka pokojowa pomoc kuchenna Szczegóły ofert oraz informacje o formie składania dokumentów zamieszczone są w Biuletynie Informacji Publicznej pod adresem: https://www.e-bip.org.pl/instytutskrzynki/36000 Dokumenty można zgłaszać w terminie do dnia 28.02.2023 r. na adres: kontakt@instytutskrzynki.pl osobiście w Sekretariacie Instytutu w Dworze w Skrzynkach, pl. […]

Więcej
Konkurs regionalny „Na Wielkanocnym Stole 2023”
Dodano: 20.02.2023

Wielkopolski wielkanocny stół bogaty jest w regionalne przysmaki, m.in. słodkie wypieki takie jak mazurki, serniki, czy baby wielkanocne, ale również pasztety czy mięsiwa, np. szynka gotowana lub w cieście, schab pieczony. Mieszkańcy regionu często korzystają z tradycyjnych przepisów, które są w rodzinnych archiwach od pokoleń, ale również coraz częściej sięgają do  oferty lokalnej gastronomii i […]

Więcej
Konkurs tarcia chrzanu w Chrzanie – Wielkopolskie Tradycje Wielkanocne
Dodano: 16.02.2023

Samorząd Województwa Wielkopolskiego zaprasza Koła Gospodyń Wiejskich z województwa wielkopolskiego do udziału w konkursie tarcia chrzanu w Chrzanie – Wielkopolskie Tradycje Wielkanocne.   Kto może wziąć udział? Uczestnikami konkursu na potrawę z chrzanu lub z chrzanem oraz konkursu tarcia chrzanu mogą być Koła Gospodyń Wiejskich mające swoją siedzibę i prowadzące działalność na terenie województwa wielkopolskiego, spełniające […]

Więcej
Tłusty Czwartek, czyli święto pączka
Dodano: 15.02.2023

Tłusty Czwartek to szczególny dzień w kulinarnym kalendarzu Polaków, także Wielkopolan. To ostatni czwartek przed Wielkim Postem, nazywany także Zapustami lub Mięsopustem, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Zgodnie ze staropolskim przysłowiem Powiedział nam Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła, więc to właśnie pączki są symbolem tłustoczwartkowego smaku. Co ciekawe, nie […]

Więcej