
Wesołych Świąt!
Wesołych Świąt Wielkanocnych, pełnych radosnych i smakowitych chwil w gronie najbliższych życzy zespół Instytutu Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Wesołych Świąt Wielkanocnych, pełnych radosnych i smakowitych chwil w gronie najbliższych życzy zespół Instytutu Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
W przedświąteczny wtorek, 15 kwietnia 2025 r. w Dworze Skrzynki unosiły się aromaty czosnku, majeranku i wyśmienitych mięs, bowiem odbyły się tu warsztaty kulinarne „Wędliny na Wielkanoc” dla osób z obszarów wiejskich w Wielkopolsce. Tajniki przyrządzania kiełbasy wielkopolskiej białej parzonej zdradzał Przemysław Tecław – kierownik Muzeum Gospodarki Mięsnej w Sielinku (Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu […]
Kapituła smaku miała ciężki orzech do zgryzienia: zdegustować i ocenić w kategorii mięsnej m.in. żurki, kiełbasy, szynki i pasztety, zaś w słodkościach: mazurki, baby, serniki i inne świąteczne ciasta. Eksperci z jury uznali poziom konkursu jako bardzo wysoki. W szranki stanęli przedstawiciele branży gastronomicznej, koła gospodyń wiejskiej a także uczniowie szkół gastronomicznych z całej Wielkopolski. […]
Niedziela Palmowa rozpoczynała okres Świąt Wielkanocnych. Znanym i powszechnie praktykowanym tego dnia zwyczajem jest święcenie palm wielkanocnych. Symbolizują one uroczysty wjazd Jezusa do Jerozolimy i święcone są na znak czci i hołdu dla tego religijnego wydarzenia. Palma wielkanocna wykonana jest najczęściej z gałązek wierzby i przyozdobiona kolorowymi, żywymi lub sztucznymi kwiatami i wstążkami. Wniesiona […]
W czwartek, 10 kwietnia br. w poznańskiej Concordii Design odbyła się konferencja pt.„ Współpraca producentów rolnych sposobem na rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich” zorganizowana przez Centrum Doradztwa Rolniczego (CDR) w Brwinowie. Ok. 80 uczestników na miejscu i ponad 300 widzów online poznało dobre praktyki i projekty współpracy z całej Polski, które pozwalają na sprzedaż produktów […]
Jakie 5 najważniejszych tradycyjnych wielkanocnych przysmaków powinno się znaleźć na stołach Wielkopolan? Co się dzieje w siedzibie Instytutu Skrzynki czyli w Dworze Skrzynki i jak „kulturalna satelita” Instytutu znalazła miejsce w Pobiedziskach? Dokąd wiedzie Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego”? A także jakimi kulinarnymi sekretami wymienia się z szefem kuchni dworskiej restauracji opowiedziała we wtorkowym wydaniu […]
Na zaproszenie powiatu poznańskiego do Dworu Skrzynki (gm. Stęszew) przybyli 7 kwietnia br. przedstawiciele instytucji zajmujących się kulturą i promocją w powiatach bielskim, kartuskim, świdnickim oraz tatrzańskim. Poza wymianą doświadczeń, ważnym celem konferencji było poznanie atrakcyjności turystycznej okolic Poznania zaprezentowanej przez Piotra Basińskiego z PLOT-u, a także powiatowych produktów turystycznych, jakimi są Dwór Skrzynki oraz […]
Zgodnie z polską tradycją kulinarną na wielkanocnym stole nie może zabraknąć mazurków. Te okrągłe, prostokątne lub kwadratowe ciasta, przypominają miniaturowe kobierczyki, a ozdabiane są kolorowym lukrem, konfiturami, owocami, bakaliami układanymi misternie na kruchym spodzie z piaskowego ciasta, na opłatkach lub waflach. Jak wskazuje Barbara Ogrodowska, mazurki na polskich stołach pojawiły się najprawdopodobniej na początku […]
Zgodnie z wiosenną tradycją Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie otwiera sezon JARMARKIEM WIELKANOCNYM i zaprasza wszystkich miłośników kultury ludowej do Szreniawy. Tegoroczna impreza odbędzie się w dniach 12-13 kwietnia w godzinach 11–17. Jak co roku oferujemy rękodzieło i wiele atrakcji związanych z tradycjami świąt Wielkiejnocy. Podczas jarmarku będzie można przyjrzeć się pracy twórców ludowych oraz rzemieślników […]
Poniedziałek, 31 marca okazał się bardzo pracowity, ale też smakowity, dla uczestników warsztatów kulinarnych „Tatar w czterech odsłonach” w Dworze Skrzynki. Dwudziestu mieszkańców z terenów wiejskich w Wielkopolsce przygotowywało 4 rodzaje tatarów pod okiem ekspertów: tradycyjny tatar wołowy, tatar z jelenia, tatar z wędzonej i świeżej ryby oraz wegański z grochu. Nowych umiejętności uczyli Ewa […]