Aktualności

Nagrody w regionalnym konkursie kulinarnym „Na Wielkanocnym Stole 2024” i certyfikaty „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego” rozdane
Dodano: 24.03.2024

Olenderska kiełbasa dojrzewająca z dzika oraz jelenia i tradycyjny wypiek Dziad – Obertuch – Przekładaniec to laureaci trzeciej już odsłony wielkanocnego konkursu organizowanego przez Instytut Skrzynki – samorządową instytucję kultury, zajmującą się dziedzictwem kulturowym i kulinarnym regionu. Kapituła konkursowa zdegustowała i oceniła niemal 90 słodkich wypieków oraz mięsnych potraw.  Kapitule przewodniczył Marek Gąsiorowski Honorowy Prezes […]

Więcej
Nie tylko marzanna… o wiosennych zwyczajach i tradycjach
Dodano: 21.03.2024

Pierwszy dzień wiosny, przypadający na czas równonocy wiosennej, czyli 21 marca, jest nieodłącznie związany z bogatą symboliką odradzającego się życia i przyrody budzącej się ze snu zimowego. Tradycyjnie już w tym dniu, najczęściej dzieci wraz z pomocą dorosłych, przygotowują kukłę ze słomy, zamocowaną na drewnianym stelażu i owiniętą fragmentami materiałów, wstążek i dostępnych „szmatek”. Postać […]

Więcej
Syrop z hyćki, biała kiełbasa i drożdżowa baba z rodzynkami – regionalne smaki na konferencji terenowej PSTK
Dodano: 17.03.2024

Podczas XI Konferencji Terenowej pn. „Nie tylko poznańska pyra – osobliwości kulinarne Poznania od św. Marcina do Michelina” organizowanej przez Polskie Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej uczestnicy poznali wielkopolskie tradycje kulinarne i smakowite dziedzictwo regionu. W wydarzeniu wzięło udział 20 przedstawicieli branży kulinarnej, m.in. właściciele obiektów gastronomicznych, producenci żywności, lokalni działacze i organizatorzy wydarzeń kulinarnych, naukowcy i […]

Więcej
Regionalne smaki na poznańskiej FECIE – festiwalu piwa, wina i sera
Dodano: 17.03.2024

Wyśmienite sery, aromatyczne wina i orzeźwiające piwa, a nawet chałwy, nalewki i obwarzanki – takie smakowitości czekają na uczestników pierwszej edycji poznańskiej FETY – festiwalu piwa, wina i sera, którego inauguracja odbyła się w sobotę, 16 marca 2024 r. w Concordii Design. Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego” dumnie reprezentuje rodzinna serowarnia z Dobieżyna (gm. Buk), […]

Więcej
BEE FESTYN w gospodarstwie pasiecznym Miody Ibrona w Puszczykowie
Dodano: 12.03.2024

Moc miodowych i pszczelich atrakcji czeka na uczestników BEE FESTYNU w niedzielę, 21 kwietnia 2024 r. w godz. 12.00  – 18.00 organizowanego przez Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona w Puszczykowie (ul. Wierzbowa 16), członka Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Rodzinna pasieka państwa Ibronów nie tylko trudni się hodowlą pszczół i sprzedażą miodu oraz produktów pszczelich – […]

Więcej
Powiatowe smaki na festiwalu Poznańska Feta. Festiwal Piwa, Wina i Sera
Dodano: 07.03.2024

W weekend 16-17 marca 2024 roku zapraszamy do centrum Concordia Design w Poznaniu, gdzie odbędzie się pierwsza Poznańska Feta. Festiwal Piwa, Wina i Sera. Festiwal promuje lokalność i regionalność. Oferuje unikalne produkty najwyższej jakości, łącząc producentów z szerokim gronem odbiorców. Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego” objął wydarzenie swoim patronatem, a podczas wydarzenia będzie można poznać […]

Więcej