Aktualności

Szkolenie z konfitowania kaczki, wyjazd do Brandenburgii, voucher do restauracji oraz wyśmienite miody – takie nagrody czekają na laureatów konkursu „Palce lizać – przekąski z miodem”
Dodano: 15.04.2024

Konfitowana kaczka z jabłkami karmelizowanymi w miodzie to popisowe danie szefa kuchni restauracji w Dworze Skrzynki, Kajetana Świokły. Podczas specjalnego spotkania warsztatowego zorganizowanego dla zwycięzcy konkursu zdradzi on sekret swojego przepisu i podzieli się cennymi wskazówkami, jak przygotować to wyjątkowe danie. Dorośli uczestnicy będą walczyć także o dwuosobowy wyjazd do Brandenburgii na wizytę studyjną z […]

Więcej
Konwent Polskich Winiarzy przyciągnie branżę do Poznania
Dodano: 22.11.2023

Konwent Polskich Winiarzy, wydarzenie, które gromadzi winiarzy i winogrodników z całego kraju, odbędzie się w dniach 24-26 listopada br. w Hotelu Altus Poznaniu. Organizatorem tego wyjątkowego eventu są Polski Instytut Winorośli i Wina oraz Wielkopolskie Stowarzyszenie Winiarzy. W konwencie weźmie udział ponad 150 przedstawicieli branży winiarskiej, w tym reprezentanci 60 winnic z 14 województw, a […]

Więcej
„Tradycje kulinarne Polski”, a wśród nich smaki powiatu poznańskiego
Dodano: 20.11.2023

Instytut Skrzynki został partnerem niezwykłego wydawnictwa „Tradycje kulinarne Polski”, dzięki któremu kuchnia naszego regionu trafi nie tylko bezpośrednio „pod strzechy”, ale także do wielu bibliotek w całym kraju. Pyra z gzikiem, parzybroda i kaczka po wielkopolsku – te wyśmienite, tradycyjne dania zaprezentowane zostały w książce, a ich zdjęcia wykonane przez autorkę uchwyciły apetycznie  przygotowane przez […]

Więcej
Rogal on tour: ważne wydarzenie w Uniejowie nie mogło odbyć się bez świętomarcińskiego przysmaku!
Dodano: 17.11.2023

Do soboty 18 listopada 2023 r. trwać będzie VII Seminarium Spycimierskie w Uniejowe, podczas którego na zaproszenie organizatorów w czwartek, 16 listopada Liliana Kubiak, zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki, opowiedziała legendy i wielkopolskie zwyczaje związane z tradycją przygotowywania rogali świetomarcińskich. Prezentację przypieczętowała degustacja wyśmienitych certyfikowanych rogali przygotowanych przez Piekarnię i Cukiernię „Pod Strzechą”, członka Szlaku Kulinarnego […]

Więcej
Na wigilijnym stole 2023 – konkurs kulinarny
Dodano: 13.11.2023

Pierniki, zupy i przekąski wigilijne oraz wielkopolskie wina pod choinkę – w takich kategoriach do 7 grudnia włącznie zgłaszać można  świąteczne przysmaki w konkursie „Na wigilijnym stole 2023”. Mogą w nim uczestniczyć koła gospodyń wiejskich, restauracje, cukiernie, piekarnie, gospodarstwa agroturystyczne, koncesjonowani producenci win, inne obiekty gastronomiczne oraz szkoły gastronomiczne z Wielkopolski, a także obywatele Ukrainy […]

Więcej