Aktualności

Co ma wspólnego potaż z gminą Czerwonak? Niedzielny weekend z cysterski – połączeni z przeszłością za nami
Dodano: 29.07.2024

Agnieszka Wolniewicz, członkini Koła Gospodyń Wiejskich w miejscowości Potasze w gminie Czerwonak, postanowiła zgłębić pochodzenie nazwy wsi i związek z potażem, regionalnie nazywanym właśnie potasz. Ta interesująca substancja – węglan potasu, to rozpuszczalna w wodzie część popiołu, który pochodzi ze spalania węgla drzewnego. Co ciekawe, dawniej potaż wykorzystywany był w piekarnictwie, ale też w formie […]

Więcej
„KUCHNIA WIELKOPOLSKA – CZY WIESZ CO JESZ?” – Konkurs z nagrodami dla uczestników IV Festiwalu Kulinarnego w Kostrzynie
Dodano: 26.07.2024

Już w sobotę 27 lipca na Placu Kurdeszowym w Kostrzynie rozpocznie się IV Festiwal Kulinarny, który otworzy Festiwal Smaków Food Trucków oraz prezentacje Kół Gospodyń Wiejskich Również w sobotę uczestnicy wydarzenia będą mogli sprawdzić swoją wiedzę na temat wielkopolskich kulinariów w konkursie „KUCHNIA WIELKOPOLSKA – CZY WIESZ CO JESZ?” organizowanym przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku […]

Więcej
Serowarnia Golęczewo – nowy członek szlaku kulinarnego
Dodano: 25.07.2024

Do Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” dołączył nowy członek – Serowarnia Golęczewo (gm. Suchy Las). Projekt Serowarni narodził się z zamiłowania do prawdziwych smaków i szacunku dla tradycji. Lata nauki i własnych prób na małą skalę, szkolenia i warsztaty, podglądanie najlepszych i doskonalenie swoich umiejętności oraz receptur, doprowadziły do decyzji o uruchomieniu produkcji na średnią […]

Więcej
Regionalny konkurs kulinarny „Smak Chleba 2024” dla KGW, piekarzy i gospodarstw agroturystycznych z Wielkopolski
Dodano: 10.07.2024

Regionalny konkurs kulinarny „Smak Chleba 2024” dla KGW, piekarzy i gospodarstw agroturystycznych z Wielkopolski W czwartek, 15 sierpnia br., podczas imprezy pn. Żniwa w Szreniawie, przeszłość – przyszłości” odbędzie się kolejna edycja regionalnego konkursu kulinarnego „Smak Chleba 2024” organizowanego przez Instytut Skrzynki, samorządową instytucję kultury powiatu poznańskiego. W konkursie mogą uczestniczyć koła gospodyń wiejskich, cukiernie, […]

Więcej
Bitwa Regionów w Wielkopolsce – Kolejne koła przechodzą do II Etapu
Dodano: 04.07.2024

Trwa etap degustacji zgłoszonych dań podczas IX edycji „Bitwy Regionów” – Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich.  Jak już wspominaliśmy, w tegoroczną odsłonę konkursu i eliminacje w Wielkopolsce włączył się Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego, operator Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Zarówno Jan Babczyszyn, dyrektor […]

Więcej
800-lecie miejscowości Trebnitz (Niemcy) z akcentem powiatu poznańskiego
Dodano: 25.06.2024

W sobotę, 22 czerwca 2024 r. w Zamku Trebnitz odbyła się uroczystość związana z obchodami 800-lecia powstania miejscowości Trebnitz. Wydarzenie zorganizowane zostało przez lokalny samorząd oraz Stowarzyszenie Zamek Trebnitz Centrum Edukacji i Spotkań (Schloß Trebnitz Bildungs‐ und Begegnungszentrum e.V.). Wśród zaproszonych gości byli Wicestarosta Poznański Tomasz Łubiński oraz dyrektor Instytutu Skrzynki, Jan Babczyszyn. Obaj panowie wzięli udział w międzynarodowym panelu […]

Więcej
Kto przechodzi do następnego etapu? Kolejne degustacje konkursowe w ramach „Bitwy Regionów” za nami
Dodano: 19.06.2024

W miniony weekend odbyły się cztery kolejne wydarzenia, podczas których ok. 50 kół gospodyń wiejskich z Wielkopolski prezentowało swoje popisowe dania w ramach konkursu „Bitwa Regionów”. Organizatorem wydarzenia jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a wydarzenie odbywa się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W tegoroczną odsłonę konkursu i eliminacje w regionie wielkopolskim włączył się […]

Więcej