Konkurs na przepisy kulinarne

Konkurs na przepisy kulinarne

„Niepospolite kompozycje kulinarne. Tradycja i współczesność”

 edycja: „Potrawy na wigilijnym stole”

 

Co oceniamy?

Oceniane i punktowane będą wyjątkowość i niepowtarzalność przepisów, nawiązania do tradycji i historii – w tym rodzinnej, regionalność i okazjonalność. Dodatkowo punktowane będą zdjęcia lub skany archiwalnych, zachowanych w gospodarstwach domowych rodzinnych zapisków kulinarnych, a także wskazanie i szczegółowe opisanie receptur, właściwości półproduktów i miejsca ich pochodzenia (pozyskania). 

Ocenie podlegać będzie pełne menu stołu wigilijnego, tj. zupy, przekąski (na zimno i na ciepło), dania główne, wypieki i ciasta oraz inne. Każdy z uczestników może zgłosić do konkursu dowolną ilość przepisów wypełniając odpowiedni formularz zgłoszeniowy.

Kto może wziąć udział w konkursie?

W konkursie mogą uczestniczyć wszyscy pełnoletni mieszkańcy powiatu poznańskiego, miasta Poznania i Wielkopolski, a także restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne obiekty gastronomiczne.

Zgłoszenia konkursowe

Zgłoszenia konkursowe, tj. wypełniony i podpisany formularz wraz z załączonymi Przepisami (spis ilościowy składników oraz sposób przygotowania) oraz 1-3 zdjęciami własnego – autorstwa (lub z zdjęcia z prawami do ich publikacji) należy przesłać e-mailem na adres: kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl najpóźniej do dnia 20 grudnia 2021 r. Więcej informacji w Regulaminie konkursu poniżej.

Na zwycięzców czekają trzy nagrody finansowe:

1 miejsce – 500 złotych

2 miejsce – 300 złotych

3 miejsce – 200 złotych

oraz wyróżnienia, które nagradzamy zestawem upominków.

Zapraszamy!

Do pobrania:

Regulamin konkursu.pdf [1 118 KB]

Formularz zgłoszeniowy.docx [32 KB]

Dla

Komunikat prasowy.pdf [295 KB]

 

 

plakat konkursowy