„Turystyka kulinarna (rodzinna i indywidualna) w czasie pandemii” Targi Tour Salon 24-25.09.2021

Tegoroczne wydarzenie „Tour Salon 2021” na Międzynarodowych Targach Poznańskich zostało wzbogacone o kulinarne atrakcje, bowiem na scenie targów w Pawilonie nr 6 w dniach 24-25.09.2021 odbył w panel prezentacyjny pt. „Turystyka indywidualna i rodzinna w czasach ograniczeń pandemicznych”. Zaprezentowany został Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego” oraz szlaki kulinarne „Smaki Dolnego Śląska” i „Mazury Zachodnie od Kuchni”. Uczestnicy dowiedzieli się też jakie szlaki tworzą Konsorcjum POLSKIE SZLAKI KULINARNE. Przybliżony został również temat produktów lokalnych w kontekście tradycji, zdrowia, misji, edukacji i ważnej roli rodziny w kształtowaniu świadomości konsumenckiej.
Szlaki kulinarne to mapy rekomendowanych miejsc i wydarzeń związanych z kulturą kulinarną różnych regionów Europy i naszego kraju – mówi Jan Babczyszyn pomysłodawca tego wydarzenia. Te różnorodne punkty łączy zwykle jedna, najważniejsza cecha – pasja ludzi, dzięki którym znalazły się one na tych interaktywnych mapach. Zarówno o całych szlakach jak i o każdym z przystanków na nich warto mówić i zachęcać turystów kulinarnych do ich poznawania i odwiedzania. To miejsca „ze smakiem” przepełnione miłością do wszystkiego co dobre i smaczne.
Jak wspomina Hubert Gonera – współgospodarz panelu i ambasador Światowej Organizacji Turystyki Kulinarnej w Polsce: „Turystyka kulinarna interesuje już ponad 53% wszystkich turystów na świecie. Smaki Miejsc są najwdzięczniejszym kluczem do poznania kultury lokalnej. W ramach turystyki kulinarnej powstaje także ponad ¼ wartości dodanej generowanej przez turystów. Oczywistym jest jednak to, że oferta kulinarna dla turystów musi być autentyczna i dostarczona na najwyższym poziomie. Po co podawać posiłek, skoro możemy zaserwować doświadczenia, które staną się wspomnieniami miejsca” dodaje.
Podczas obu dni panelu uczestnicy mogli wziąć udział w quizach z bardzo atrakcyjnymi nagrodami. Na zwycięzców czekały miedzy innymi:
- 2 vouchery o wartości 150 zł do Restauracji KOMNATA SMAKU w Pałacu Jaśminowym w Batorowie (palacjasminowy.pl)
- 2 vouchery o wartości 100 zł do Restauracji LOKOMOTYWA w Puszczykowie (eko-lokomotywa.pl)
- Upominki od Powiatu Poznańskiego
- Upominki od operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”
- Upominki od Polskiej Organizacji Turystycznej
- 5 pakietów z dolnośląskimi upominkami od Dolnośląskiej Organizacji Turystycznej
- Voucher pobytowy do PAŁACU ŁOMNICA, który zawiera 2 noclegi dla 2 os. ze śniadaniem, 1 kolację dla dwóch osób w Restauracji Pałacowej
- Voucher pobytowy do ZAMKU CZOCHA, który zawiera 1 nocleg dla 2 os. ze śniadaniem oraz dzienne zwiedzanie zamku
- Voucher do ART. RESTAURACJI na kolację dla 2/os we Wrocławiu o wartości 189 złotych
- Voucher o wartości 200 PLN do restauracji Pałacowa w Hotel Anders **** Stare Jabłonki – Szlak Mazury Zachodnie od Kuchni
- Romantyczna Kolacja z afrodyzjakami dla dwóch osób – Ślimaka Kulinarna Podróż – Restauracji Bistro Ślimaka w Pasłęku – Szlak Mazury Zachodnie od Kuchni
- Weekend w Plattówce na Mazurach Zachodnich – voucher ważny rok – Szlak Mazury Zachodnie od Kuchni
- Voucher o wartości 100 PLN w Restauracji Open Kitchen w Ostródzie – Szlak Mazury Zachodnie od Kuchni
- Polskie kremy z SnailsGardenPresige kremy ze śluzem ze ślimaka.
W trakcie panelu uczestnicy spotkania mogli zdegustować niezwykłego przysmaku rodem z Pyrlandii, a były to LODY Z PYRY przygotowane i serwowane przez członka szlaku kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” – Wytwórnię Lodów z Kórnika. Warto dodać, że lody te w roku 2019 uzyskały tytuł „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pyry”.
Było można także spróbować przygotowane przez szlak kulinarny Mazury Zachodnie od Kuchni specjalnie na tę okoliczność ślimaki po mazursku oraz zdegustować węgorza z Jezioraka od Zielonego Zakątka z Iławy.
Organizatorzy panelu: Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego i Grupa MTP – Targi Tour Salon.
Współorganizatorzy wydarzenia: Polska Organizacja Turystyczna, Dolnośląska Organizacja Turystyczna, Zachodniomazurska Lokalna Organizacja Turystyczna, Landbrand – Smaki Miejsc oraz Powiat Poznański.
W panelu udział wzięli
Tomasz Kempka – Polska Organizacja Turystyczna
Marlena Rogowska – Zachodniomazurska Organizacja Turystyczna
Marek Janczyszyn – Dolnośląska Organizacja Turystyczna
Witold Wróbel – Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku
Zbigniew Kmieć – Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku
Hubert Gonera – Landbrand – Rozwój Turystyki Kulinarnej
Jan Babczyszyn – Instytut Skrzynki
Panel odbył się pod honorowym patronatem starosty poznańskiego Jana Grabkowskiego.
Do pobrania:
Prezentacja Szlak Kulinarny Smaki Powiatu Poznańskiego 2021.pdf [49 630 KB]
Prezentacja Hubert Gonera Landbrand.pdf [2 624 KB]
Prezentacja Smaki Dolnego Śląska.pdf [9 624 KB]
Prezentacja Mazury Zachodnie od kuchni.pdf [5 355 KB]
Autor zdjęć: Anna Skalska
