„Turystyka kulinarna (rodzinna i indywidualna) w czasie pandemii” Targi Tour Salon 24-25.09.2021

Tegoroczne wydarzenie „Tour Salon 2021” na Międzynarodowych Targach Poznańskich zostało wzbogacone o kulinarne atrakcje, bowiem na scenie targów  w Pawilonie nr 6 w dniach 24-25.09.2021 odbył w panel prezentacyjny pt. „Turystyka indywidualna i rodzinna w czasach ograniczeń pandemicznych”.  Zaprezentowany został Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego” oraz szlaki kulinarne „Smaki Dolnego Śląska” i „Mazury Zachodnie od Kuchni”. Uczestnicy dowiedzieli się też jakie szlaki tworzą Konsorcjum POLSKIE SZLAKI KULINARNE. Przybliżony został również temat produktów lokalnych w kontekście tradycji, zdrowia, misji, edukacji i ważnej roli rodziny w kształtowaniu świadomości konsumenckiej.

Szlaki kulinarne to mapy rekomendowanych miejsc i wydarzeń związanych z kulturą kulinarną różnych regionów Europy i naszego kraju – mówi Jan Babczyszyn pomysłodawca tego wydarzenia. Te różnorodne punkty łączy zwykle jedna, najważniejsza cecha – pasja ludzi, dzięki którym znalazły się one na tych interaktywnych mapach. Zarówno o całych szlakach jak i o każdym z przystanków na nich warto mówić i zachęcać turystów kulinarnych do ich poznawania i odwiedzania. To miejsca „ze smakiem” przepełnione miłością do wszystkiego co dobre i smaczne.

Jak wspomina Hubert Gonera – współgospodarz panelu  i ambasador Światowej Organizacji Turystyki Kulinarnej w Polsce: „Turystyka kulinarna interesuje już ponad 53% wszystkich turystów na świecie. Smaki Miejsc są najwdzięczniejszym kluczem do poznania kultury lokalnej. W ramach turystyki kulinarnej powstaje także ponad ¼ wartości dodanej generowanej przez turystów. Oczywistym jest jednak to, że oferta kulinarna dla turystów musi być autentyczna i dostarczona na najwyższym poziomie. Po co podawać posiłek, skoro możemy zaserwować doświadczenia, które staną się wspomnieniami miejsca” dodaje.

Podczas obu dni panelu uczestnicy mogli wziąć udział w quizach z bardzo atrakcyjnymi nagrodami. Na zwycięzców czekały miedzy innymi:

  • 2 vouchery o wartości 150 zł do Restauracji KOMNATA SMAKU w Pałacu Jaśminowym w Batorowie (palacjasminowy.pl)
  • 2 vouchery o wartości 100 zł do Restauracji LOKOMOTYWA w Puszczykowie (eko-lokomotywa.pl)
  • Upominki od Powiatu Poznańskiego
  • Upominki od operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”
  • Upominki od Polskiej Organizacji Turystycznej
  • 5 pakietów z dolnośląskimi upominkami od Dolnośląskiej Organizacji Turystycznej
  • Voucher pobytowy do PAŁACU ŁOMNICA, który zawiera 2 noclegi dla 2 os. ze śniadaniem, 1 kolację dla dwóch osób w Restauracji Pałacowej
  • Voucher pobytowy do ZAMKU CZOCHA, który zawiera 1 nocleg dla 2 os. ze śniadaniem oraz dzienne zwiedzanie zamku
  • Voucher do ART. RESTAURACJI na kolację dla 2/os we Wrocławiu o wartości 189 złotych
  • Voucher o wartości 200 PLN do restauracji Pałacowa w Hotel Anders **** Stare Jabłonki – Szlak Mazury Zachodnie od Kuchni
  • Romantyczna Kolacja z afrodyzjakami dla dwóch osób – Ślimaka Kulinarna Podróż – Restauracji Bistro Ślimaka w Pasłęku – Szlak Mazury Zachodnie od Kuchni
  • Weekend w Plattówce na Mazurach Zachodnich – voucher ważny rok – Szlak Mazury Zachodnie od Kuchni
  • Voucher o wartości 100 PLN w Restauracji Open Kitchen w Ostródzie – Szlak Mazury Zachodnie od Kuchni
  • Polskie kremy z SnailsGardenPresige kremy ze śluzem ze ślimaka.

W trakcie panelu uczestnicy spotkania mogli zdegustować niezwykłego przysmaku rodem z Pyrlandii, a były to LODY Z PYRY przygotowane i serwowane przez członka szlaku kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” – Wytwórnię Lodów z Kórnika.  Warto dodać, że lody te w roku 2019 uzyskały tytuł „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pyry”.

Było można także spróbować przygotowane przez szlak kulinarny Mazury Zachodnie od Kuchni specjalnie na tę okoliczność ślimaki po mazursku oraz zdegustować węgorza z Jezioraka od Zielonego Zakątka z Iławy.

 

Organizatorzy panelu: Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego i Grupa MTP – Targi Tour Salon.

Współorganizatorzy wydarzenia: Polska Organizacja Turystyczna, Dolnośląska Organizacja Turystyczna, Zachodniomazurska Lokalna Organizacja Turystyczna, Landbrand – Smaki Miejsc oraz Powiat Poznański.

W panelu udział wzięli

Tomasz Kempka – Polska Organizacja Turystyczna

Marlena Rogowska – Zachodniomazurska Organizacja Turystyczna

Marek Janczyszyn – Dolnośląska Organizacja Turystyczna

Witold Wróbel – Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku

Zbigniew Kmieć – Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku

Hubert Gonera – Landbrand – Rozwój Turystyki Kulinarnej

Jan Babczyszyn – Instytut Skrzynki 

Panel odbył się pod honorowym patronatem starosty poznańskiego Jana Grabkowskiego.

 

Do pobrania:

Prezentacja Szlak Kulinarny Smaki Powiatu Poznańskiego 2021.pdf [49 630 KB]

Prezentacja Hubert Gonera Landbrand.pdf [2 624 KB]

Prezentacja Smaki Dolnego Śląska.pdf [9 624 KB]

Prezentacja Mazury Zachodnie od kuchni.pdf [5 355 KB]


Autor zdjęć: Anna Skalska