Regionalny konkurs kulinarny „Przekąski karnawałowe 2025” 10.02.2025

Nie tylko pączki i tatary – znamy zwycięzców regionalnego konkursu kulinarnego „Przekąski karnawałowe 2025”
Trzydzieści jeden przekąsek przygotowanych przez zakwalifikowane do finału 8 zespołów wielkopolskich kół gospodyń wiejskich oceniła kapituła smaku podczas konkursu „Przekąski karnawałowe 2025” w poniedziałek, 10 lutego 2025 r. w Dworze Skrzynki (gm. Stęszew).
Grand Prix – nagrodę finansową Instytutu Skrzynki w wysokości 750 złotych oraz nagrodę specjalną Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa – Oddział Terenowy w Poznaniu – blender otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich „Źródlanki” Tomice i Rybojedzko (gm. Stęszew, powiat poznański) za Pączunie babuni.
W kategorii przekąski wytrawne:
I miejsce Dorota Kaczmarek z Koła Gospodyń Wiejskich „Równi sobie” w Zębowie (gm. Lwówek, pow. nowotomyski) za Pasztet grzybowy w galarecie z borówką
II miejsce Koło Gospodyń Wiejskich „Źródlanki” Tomice i Rybojedzko za Tatar z jelenia
III miejsce Koło Gospodyń Wiejskich „Świtezianki” w Mirosławkach (gm. Stęszew, powiat poznański) za Śliwki w boczku
Wyróżnienia:
- Dorota Kaczmarek z Kołą Gospodyń Wiejskich „Równi sobie” w Zębowie za Zupę krem z topinamburu z musem jabłkowo – pomidorowym i topinamburowym czipsem
- Koło Gospodyń Wiejskich w Niesłabinie (gm. Śrem, pow. śremski) za Kanapeczki ze smarowidłem z gęsi z dodatkiem konfitury z czerwonej cebuli
- Koło Gospodyń Wiejskich w Wiatrowie (gm. Wągrowiec, pow. wągrowiecki) za Pasztet z królika z konfiturą jabłkowo-jarzębinową
- Koło Gospodyń Wiejskich „Siła Kobiet” w Kamionkach (gm. Kórnik, powiat poznański) za Tatar ze śledzia
- Dorota Kubiak z Koła Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” z Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Setę i galaretę
W kategorii przekąski słodkie:
I miejsce Koło Gospodyń Wiejskich „Świtezianki” w Mirosławkach za Pączki od Miły
II miejsce Dorota Kaczmarek z Koła Gospodyń Wiejskich „Równi sobie” w Zębowie za Ptysie z kremem z masła orzechowego w polewie karmelowej i solonymi orzeszkami ziemnymi
III miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Wiatrowie za Pączki z powidłami śliwkowymi i aronią
Wyróżnienia:
- Koło Gospodyń Wiejskich „Źródlanki” Tomice i Rybojedzko za Piwne chruściki
- Koło Gospodyń Wiejskich w Niesłabinie za Róże karnawałowe
- Dorota Kaczmarek z Koła Gospodyń Wiejskich „Równi sobie” w Zębowie za Różę karnawałową z kremem różanym
Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – „Przekąski karnawałowe 2025” otrzymali:
- Koło Gospodyń Wiejskich „Źródlanki” Tomice i Rybojedzko za Pączunie babuni oraz tatar z jelenia
- Koło Gospodyń Wiejskich „Świtezianki” w Mirosławkach za Śliwki w boczku oraz Pączki od Miły
- Koło Gospodyń Wiejskich „Siła Kobiet” w Kamionkach za Tatar ze śledzia
- Dorota Kubiak z Koła Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” z Pecnej za Setę i galaretę
- Marzena Matelska z Koła Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” z Pecnej za Zupę gulaszową
- Koło Gospodyń Wiejskich w Konarzewie (gm. Dopiewo, powiat poznański) „Kobiety sukcesu” za Bigos Babci Jowity.
Konkurs odbył się przy współpracy:
- Restauracji Stara Osada w Wiórku
- Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy
- Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska
- Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej
- Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku
- Sieci Culinary Heritage Europe
- Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie
- Stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna (PLOT) z siedzibą w Poznaniu.
- TOP AGRAR Polska
- Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) – Oddziału Terenowego w Poznaniu
Konkurs odbył się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.
Organizatorem konkursu był Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego.
