Smak PYRY 2025 finał 5.10.2025

Niedzielne popołudnie 5 października br. w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie przyciągnął tysiące mieszkańców atrakcjami wydarzenia „Poznańska Pyra”. Po raz piąty podczas imprezy w regionalnym konkursie kulinarnym SMAK PYRY kapituła wyłoniła zwycięzców z Wielkopolski.
Kapituła oceniła poziom konkursu jako bardzo wysoki i przyznała:
Grand Prix: Koło Gospodyń Wiejskich Źródlanki Tomice Rybojedzko (gm. Stęszew, powiat poznański) za Ziemniaczane kieszonki z leśnym twistem
Laureat otrzymał:
– nagrodę pieniężną od Instytutu Skrzynki w wysokości 1000 złotych
– nagrodę specjalną: Oprowadzanie z Przewodnikiem miejskim po Starym Mieście Poznań i wizyta z warsztatami w Poznańskim Muzeum Pyry ufundowane przez Muzeum Pyry w Poznaniu
– voucher upoważniający do udziału w wybranej imprezie organizowanej przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.
I miejsce: Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. J. Śniadeckich w Poznaniu: Placki ziemniaczane wielkopolskie – plendze
Laureat otrzymał:
– nagrodę pieniężną od Instytutu Skrzynki w wysokości 500 złotych
– voucher upoważniający do udziału w wybranej imprezie organizowanej przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie
– zestaw upominków od powiatu poznańskiego.
II miejsce: KGW Witoldzin (pow. szamotulski) za Pyrogale od gospodyń
Laureat otrzymał:
– nagrodę pieniężną od Instytutu Skrzynki w wysokości 300 złotych
– voucher upoważniający do udziału w wybranej imprezie organizowanej przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie
– zestaw upominków od powiatu poznańskiego.
III miejsce: Maksymilian Kaczmarski, kucharz w Restauracji LUMIERE w Baranowie (gm. Tarnowo Podgórne, powiat poznański) za danie: Tarta ziemniaczana/Sable majerankowe/Sorbet z twarogu wędzonego/Pure z karmelizowanej białej cebuli z pastą miso
Laureat otrzymał:
– nagrodę pieniężną od Instytutu Skrzynki w wysokości 200 złotych
– voucher upoważniający do udziału w wybranej imprezie organizowanej przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie
– zestaw upominków od powiatu poznańskiego.
Wyróżnienia otrzymali:
- Koło Gospodyń Wiejskich Mieczewo (gm. Mosina, powiat poznański) za danie Cyklantera po chłopsku z babskim sosem
- Jowita Walkowiak KGW w Konarzewie „Kobiety Sukcesu” (gm. Dopiewo, powiat poznański) za dania: Sekret babcinego garnuszka, Rzadkie pyrki oraz Ziemniaczana kokarda w sosie
- KGW Źródlanki Tomice Rybojedzko (gm. Stęszew, powiat poznański) za dania Sałatka ziemniaczana babci Marylki oraz Jesienny półmisek z pyrami z pieca
- Gospodarstwo rolne Marcin Kalemba (Piekary, gm. Stęszew, powiat poznański) za Ziemniaki w odmianach: Bella Rosa, Denar oraz Lili.
Wyróżnienie specjalne: I miejsce wśród szkół gastronomicznych otrzymał Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. J. Śniadeckich w Poznaniu za Placki ziemniaczane wielkopolskie plendze
Laureat otrzymał:
– nagrodę specjalną: Oprowadzanie z Przewodnikiem miejskim po Starym Mieście Poznań i wizyta z warsztatami w Poznańskim Muzeum Pyry ufundowane przez Muzeum Pyry w Poznaniu
– zestaw upominków od powiatu poznańskiego.
Certyfikat za Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego „Smak Pyry” 2025 otrzymali:
- Koło Gospodyń Wiejskich Mieczewo (gm. Mosina) za danie Cyklantera po chłopsku z babskim sosem
- Jowita Walkowiak KGW w Konarzewie „Kobiety Sukcesu” (gm. Dopiewo) za dania: Sekret babcinego garnuszka, Rzadkie pyrki oraz Ziemniaczana kokarda w sosie
- KGW Źródlanki Tomice Rybojedzko (gm. Stęszew) za dania: Sałatka ziemniaczana babci Marylki, Ziemniaczane kieszonki z leśnym twistem oraz Jesienny półmisek z pyrami z pieca
- Gospodarstwo rolne Marcin Kalemba Piekary, gm. Stęszew za Ziemniaki w odmianach: Bella Rosa, Denar oraz Lili
- Maksymilian Kaczmarski, kucharz w Restauracji LUMIERE w Baranowie (gm. Tarnowo Podgórne) za danie: Tarta ziemniaczana/Sable majerankowe/Sorbet z twarogu wędzonego/Pure z karmelizowanej białej cebuli z pastą miso.
Organizatorem konkursu był Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego oraz Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.
Jest to kolejna edycja konkursu, który odbywa się przy współpracy Powiatu Poznańskiego, Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) O.T. Poznań, Slow Food Wielkopolska, Polskiej Akademii Smaku, sieci Culinary Heritage Europe, Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej, Lokalnej Grupy Działania ”Źródło” oraz Poznańskiego Muzeum Pyry.
Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.
