Aktualności

Tradycyjny chleb żytni każdy upiec może! Bezpłatne warsztaty kulinarne w Dworze Skrzynki
Dodano: 16.10.2025

Czy jest coś wspanialszego niż zapach świeżego, domowego chleba, z chrupiąca skórką? Jak taki właśnie chleb przygotować w domowych warunkach dowiesz się na wyjątkowych warsztatach kulinarnych w Dworze Skrzynki. Jeśli mieszkasz w wielkopolskiej wsi i kochasz dobrą kuchnię – mamy dla Ciebie wyjątkową propozycję! Instytut Skrzynki (gm. Stęszew, powiat poznański) zaprasza w środę, 5 listopada br. […]

Więcej
Przekąski z gąski 2025 – rusza kolejna edycja konkursu kulinarnego dla gastronomii, producentów i kół gospodyń wiejskich
Dodano: 15.10.2025

Tatar/okrasa z gęsiny, pasztet z gęsiny, wątróbka gęsia, gęsie pipki: żołądki i/lub faszerowane gęsie szyjki, kiełbasa i carpaccio z gęsiny, półgęsek, pierogi lub kanapki z gęsiną oraz inne przekąski z gęsiny (na ciepło lub na zimno) można zgłosić w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Przekąski z gąski 2025”. Zgłoszenia przyjmowane są do 28 października, a wielki finał […]

Więcej
„Sery domowe – przecież to proste”: bezpłatne warsztaty kulinarne w Dworze Skrzynki
Dodano: 10.10.2025

Jeśli mieszkasz w wielkopolskiej wsi i kochasz dobrą kuchnię – mamy dla Ciebie wyjątkową propozycję! Instytut Skrzynki w Skrzynkach (gm. Stęszew, powiat poznański) zaprasza na bezpłatne warsztaty kulinarne. W poniedziałek, 27 października 2025 r. (g. 10.00 – 16.00) odbędą się warsztaty serowarskie z Grażyną Szłapką – właścicielką Serowarni Mera Vallis z Chodzieży, zakładem rzemieślniczym światowej klasy. […]

Więcej
Pyry na słodko czy wytrawnie? Znamy wyniki konkursu SMAK PYRY 2025
Dodano: 05.10.2025

Niedzielne popołudnie 5 października br. w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie przyciągnął tysiące mieszkańców atrakcjami wydarzenia „Poznańska Pyra”. Po raz piąty podczas imprezy w regionalnym konkursie kulinarnym SMAK PYRY kapituła wyłoniła zwycięzców z Wielkopolski. Kapituła oceniła poziom konkursu jako bardzo wysoki i przyznała: Grand Prix: Koło Gospodyń Wiejskich Źródlanki Tomice Rybojedzko (gm. […]

Więcej
W Poznaniu przy „okrągłym stole” rozmawiali o Podstrategii Turystyki Kulinarnej Polski
Dodano: 04.10.2025

Trwa zbieranie danych koniecznych do opracowania projektu Podstrategii Turystyki Kulinarnej kraju. Ważnym  zadaniem w ramach projektu była konferencja poświęcona produktowi flagowemu. Była to też okazja do podsumowania dotychczas zebranych informacji. Podczas targów Tour Salon na MTP w Poznaniu 3 października 2025 r. spotkali się na warsztatach interesariusze Podstrategii Turystyki Kulinarnej w ramach zadania publicznego „Okrągły […]

Więcej
Jesienne warzywa i ryby słodkowodne na warsztatach w Skrzynkach
Dodano: 23.09.2025

W poniedziałek, 22 września 2025 r. w Dworze Skrzynki smakowicie znów pachniało, bowiem odbyły się tu warsztaty kulinarne dla osób z obszarów wiejskich w Wielkopolsce. Zbigniew Kmieć, kulinarny obieżyświat i ekspert, członek Polskiej Akademii Smaku wprowadził uczestników w tajniki rybnego raju. Zebrani nie tylko poznali receptury na wyśmienite dania, ale także techniki prawidłowego oprawiania ryb […]

Więcej
Relacja z wydarzenia: Festyn rodzinny „Skrzynki Pełne Smaków” – prawdziwa uczta dla zmysłów i duszy!
Dodano: 21.09.2025

W niedzielę, 21 września 2025 roku, w malowniczym parku wokół Dworu Skrzynki (w gminie Stęszew) odbyła się kolejna edycja jesiennego pikniku „Skrzynki Pełne Smaków”. Wydarzenie organizowane przez Instytut Skrzynki – samorządową instytucję kultury – jak co roku przyciągnęło tłumy mieszkańców regionu oraz gości z całej Wielkopolski. Tegoroczna edycja była nie tylko prawdziwym świętem smaków, ale […]

Więcej
Wyniki konkursu „Przetwory na zimę 2025”
Dodano: 21.09.2025

21 września 2025 r. podczas festynu rodzinnego „Skrzynki Pełne Smaków” odbył się regionalny konkursu kulinarny „Przetwory na zimę 2025” organizowany przez Instytut Skrzynki. Uczestnikami konkursu były koła gospodyń wiejskich, lokalni producenci i inne obiekty gastronomiczne z woj. wielkopolskiego. Patronem honorowym konkursu był Starosta Poznański Jan Grabkowski. W konkursie zgłoszonych zostało aż 90 przetworów mięsnych, warzywnych, […]

Więcej