Konkurs kulinarny „Palce lizać. Przekąski i napoje z miodem” 27.04.2025

W niedzielę, 27 kwietnia br. o 11.00 rozpoczyna się kolejna edycja BEEFESTYNU na Dzień Ziemi organizowanego przez Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona. Tym razem wydarzenie odbędzie się na terenie sportowo-rekreacyjnym przy ul. Kościelnej 13 w Puszczykowie. Na uczestników czeka wiele atrakcji: wykłady i prelekcje, warsztaty oraz stoiska edukacyjne, z rękodziełem, ze zdrową żywnością oraz ognisko. Miody Ibrona są członkiem Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

Podczas wydarzenia odbędzie się druga edycja konkursu „Palce lizać. Przekąski i napoje z miodem” organizowanego przez Instytut Skrzynki.

W konkursie mogą wziąć udział osoby fizyczne zamieszkujące na terenie powiatu poznańskiego, w tym także uczniowie szkół gastronomicznych (w wieku od 16 lat)  i członkowie KGW.

Autorem zgłoszonych przekąsek może być wyłącznie osoba fizyczna (zgłoszenia zbiorowe nie będą oceniane). Na formularzu zgłoszeniowym należy wyraźnie zaznaczyć informację o uczęszczanej szkole lub przynależności do konkretnego KGW (jeśli taka okoliczność ma miejsce).

Każdy z uczestniczących osób może zgłosić do konkursu maksymalnie 3 rodzaje przekąsek i napojów z miodem i ew. innymi produktami pszczelimi, wypełniając osobny formularz zgłoszenia wraz z recepturą potraw konkursowych dla każdej z przekąsek lub napoju.

Regulamin konkursu oraz formularz zgłoszeniowy dostępne są na stronie www.smakipowiatupoznanskiego.pl. Zgłoszenia należy przesłać mailowo kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl najpóźniej do dnia 25 kwietnia 2025 r. włącznie. Zgłoszenia muszą zawierać szczegółowy opis składników i sposobu przygotowania przekąsek / napojów konkursowych. Wskazane jest załączenie pliku z przepisem w wersji edytowalnej.

W dniu konkursu, tj. 27 kwietnia 2025 r. uczestnicy konkursu wraz z oryginałami kart zgłoszenia powinni stawić się w godz. 12.00 – 13.00 w miejscu odbywania się konkursu tj. na terenie sportowo-rekreacyjnym przy ul. Kościelnej 13 w Puszczykowie. 3.  W związku z ograniczoną przestrzenią na wystawienie zgłoszonych potraw / napojów , zaleca się zaserwowanie ich na naczyniu o maksymalnej powierzchni zbliżonej do wielkości talerza obiadowego.

Ocena przekąsek zgłoszonych do konkursu odbędzie się w godzinach 13.00 – 14.30.

Na laureatów czekają nagrody: vouchery do Restauracji w Dworze Skrzynki (gm. Stęszew) oraz warsztaty z konfitowania kaczki pod okiem Kajetana Świokły, szefa kuchni restauracji, a także miody od państwa Ibronów i upominki od powiatu poznańskiego.

Organizatorem konkursu jest Instytut Skrzynki, przy współpracy: Gospodarstwa Pasiecznego Miody Ibrona w Puszczykowie oraz Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Oddział Terenowy w Poznaniu. Konkurs odbywa się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.

Harmonogram wydarzenia:

11.00 wykład „Pszczoła miodna wokół nas” Mistrz Pszczelarz Wojciech Kociemba

11.45 wykład „Bartnictwo dawne i współczesne” dr Karolina Echaust, Kierownik Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w Instytucie Skrzynki

12.30 wykład „Chrząszcze z sąsiedztwa” prof. UPP dr hab. Paweł Sienkiewicz, dr hab. Szymon Konwerski

13.30 wykład „Trzmielowy zawrót głowy” Emilia Wasielewska, członek Bumblebee Conservation Trust, v-ce prezes Klubu Trzmieli

14.15 wykład „Dzikusy z naszej łąki” Monika Ibron

15.00 rozstrzygnięcie konkursu „Palce lizać. Przekąski i napoje z miodem”

15.30 wykład „Propolis i jego właściwości” Monika Madajczyk

15:45 wykład „Obalamy mity dot. sprzątania w lesie i działamy!” Mikołaj Basiński, inicjatywa „Szukam w lesie”.

Podczas wydarzenia odbędą się płatne warsztaty, obowiązują zapisy e-mailowe (beenaturalnie@gmail.com):

  • Świeczka z węzy pszczelej (10 zł/os.)
  • Warsztaty ceramiczne 20zł/os.)
  • Papier mache (15 zł/os.)

Serdecznie zapraszamy!

 

Do pobrania:

Regulamin konkursu.pdf [331 KB]

Formularz zgłoszeniowy.docx [22,3 KB]