Konkurs kulinarny „Palce lizać. Przekąski i napoje z miodem” 27.04.2025

W niedzielę, 27 kwietnia br. o 11.00 rozpoczyna się kolejna edycja BEEFESTYNU na Dzień Ziemi organizowanego przez Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona. Tym razem wydarzenie odbędzie się na terenie sportowo-rekreacyjnym przy ul. Kościelnej 13 w Puszczykowie. Na uczestników czeka wiele atrakcji: wykłady i prelekcje, warsztaty oraz stoiska edukacyjne, z rękodziełem, ze zdrową żywnością oraz ognisko. Miody Ibrona są członkiem Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Podczas wydarzenia odbędzie się druga edycja konkursu „Palce lizać. Przekąski i napoje z miodem” organizowanego przez Instytut Skrzynki.
W konkursie mogą wziąć udział osoby fizyczne zamieszkujące na terenie powiatu poznańskiego, w tym także uczniowie szkół gastronomicznych (w wieku od 16 lat) i członkowie KGW.
Autorem zgłoszonych przekąsek może być wyłącznie osoba fizyczna (zgłoszenia zbiorowe nie będą oceniane). Na formularzu zgłoszeniowym należy wyraźnie zaznaczyć informację o uczęszczanej szkole lub przynależności do konkretnego KGW (jeśli taka okoliczność ma miejsce).
Każdy z uczestniczących osób może zgłosić do konkursu maksymalnie 3 rodzaje przekąsek i napojów z miodem i ew. innymi produktami pszczelimi, wypełniając osobny formularz zgłoszenia wraz z recepturą potraw konkursowych dla każdej z przekąsek lub napoju.
Regulamin konkursu oraz formularz zgłoszeniowy dostępne są na stronie www.smakipowiatupoznanskiego.pl. Zgłoszenia należy przesłać mailowo kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl najpóźniej do dnia 25 kwietnia 2025 r. włącznie. Zgłoszenia muszą zawierać szczegółowy opis składników i sposobu przygotowania przekąsek / napojów konkursowych. Wskazane jest załączenie pliku z przepisem w wersji edytowalnej.
W dniu konkursu, tj. 27 kwietnia 2025 r. uczestnicy konkursu wraz z oryginałami kart zgłoszenia powinni stawić się w godz. 12.00 – 13.00 w miejscu odbywania się konkursu tj. na terenie sportowo-rekreacyjnym przy ul. Kościelnej 13 w Puszczykowie. 3. W związku z ograniczoną przestrzenią na wystawienie zgłoszonych potraw / napojów , zaleca się zaserwowanie ich na naczyniu o maksymalnej powierzchni zbliżonej do wielkości talerza obiadowego.
Ocena przekąsek zgłoszonych do konkursu odbędzie się w godzinach 13.00 – 14.30.
Na laureatów czekają nagrody: vouchery do Restauracji w Dworze Skrzynki (gm. Stęszew) oraz warsztaty z konfitowania kaczki pod okiem Kajetana Świokły, szefa kuchni restauracji, a także miody od państwa Ibronów i upominki od powiatu poznańskiego.
Organizatorem konkursu jest Instytut Skrzynki, przy współpracy: Gospodarstwa Pasiecznego Miody Ibrona w Puszczykowie oraz Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Oddział Terenowy w Poznaniu. Konkurs odbywa się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.
Harmonogram wydarzenia:
11.00 wykład „Pszczoła miodna wokół nas” Mistrz Pszczelarz Wojciech Kociemba
11.45 wykład „Bartnictwo dawne i współczesne” dr Karolina Echaust, Kierownik Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w Instytucie Skrzynki
12.30 wykład „Chrząszcze z sąsiedztwa” prof. UPP dr hab. Paweł Sienkiewicz, dr hab. Szymon Konwerski
13.30 wykład „Trzmielowy zawrót głowy” Emilia Wasielewska, członek Bumblebee Conservation Trust, v-ce prezes Klubu Trzmieli
14.15 wykład „Dzikusy z naszej łąki” Monika Ibron
15.00 rozstrzygnięcie konkursu „Palce lizać. Przekąski i napoje z miodem”
15.30 wykład „Propolis i jego właściwości” Monika Madajczyk
15:45 wykład „Obalamy mity dot. sprzątania w lesie i działamy!” Mikołaj Basiński, inicjatywa „Szukam w lesie”.
Podczas wydarzenia odbędą się płatne warsztaty, obowiązują zapisy e-mailowe (beenaturalnie@gmail.com):
- Świeczka z węzy pszczelej (10 zł/os.)
- Warsztaty ceramiczne 20zł/os.)
- Papier mache (15 zł/os.)
Serdecznie zapraszamy!
Do pobrania:
