Aktualności

Smaki powiatu w audycji „Witaj Wielkopolsko!” na antenie TVP3 Poznań
Dodano: 03.12.2021

W audycji „Witaj Wielkopolsko!” na antenie telewizji TVP3 Poznań dnia 19.10.2021 r. udział wzięła Liliana Kubiak, przedstawicielka Instytutu Skrzynki, który jest operatorem Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. W programie dyskutowano o tradycji wielkopolskich kulinariów, w tym gęsinie. Liliana Kubiak przybliżyła również ideę szlaku kulinarnego i zaprosiła widzów do skorzystania z szerokiej oferty kulinarnych skarbów w […]

Więcej
Jarmark Bożonarodzeniowy w Murowanej Goślinie
Dodano: 02.12.2021

Mamy przyjemność zaprosić wszystkich mieszkańców na Klimat Świąt czyli Jarmark Bożonarodzeniowy w Murowanej Goślinie, który w tym roku planowany w zupełnie nowym wydaniu. Jarmark planowany jest w dniach 17-19 grudnia, w godzinach 18.00-21.00 (piątek), 10.00-21.00 (sobota i niedziela). Wydarzenie zaplanowane zostało dla wszystkich w klimacie świątecznym na placu Powstańców Wielkopolskich, a w nim poniższe punkty: […]

Więcej
SER-ce Jadzi na Jarmarku Św. Mikołaja w Tarnowie Podgórnym
Dodano: 02.12.2021

Serdecznie zapraszamy na stoisko członka naszego szlaku – SERce Jadzi na tegorocznej odsłonie Jarmarku św. Mikołaja w Tarnowie Podgórnym, który odbędzie się 4 grudnia w godz. 14.00 – 20.00. Tego dnia rozbłyśnie po raz pierwszy iluminacja, a miejscowość wypełni się świątecznym nastrojem. Sołtys i Rada Sołecka Tarnowa Podgórnego zapraszają  serdecznie do Parku im. Jana Wojkiewicza […]

Więcej
Dyniowe święto na szlaku kulinarnym
Dodano: 17.10.2021

W DELI Parku (gm. Stęszew) w dniach 16-17 października odbył się VII Festiwal Dyni, którego tegoroczna odsłona okazała się wyjątkowa, bowiem wydarzenie dołączyło do Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Na scenie nastąpiło uroczyste wręczenie tabliczki znamionowej oraz certyfikatu członkostwa. W uroczystości przekazania uczestniczył pełniący obowiązki dyrektora Instytutu Skrzynki, Jan Babczyszyn, a także gość specjalny festiwalu, […]

Więcej
Konkurs „Przekąski z gąski 2021” oraz na „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Przekąski z gąski”
Dodano: 14.10.2021

W listopadzie, w ramach akcji „Gęsina na imieninach” na stołach królować będą: tatar i okrasa z gęsiny, pasztet, wątróbka, kiełbasa, gęsie pipki (czyli żołądki i/lub faszerowane gęsie szyjki), półgęsek i carpaccio, pierogi czy kanapki z gęsiną – smakowitego końca przekąsek nie widać! Te i inne dania z mięsa gęsiego zawalczyć mogą o tytuł „Najlepszy Smak […]

Więcej