Aktualności

Akcja „Wspieraj Wielkopolskich Producentów!”
Dodano: 31.03.2022

Już po raz piąty Samorząd Województwa Wielkopolskiego zaprasza do udziału w akcji  „Wspieraj Wielkopolskich Producentów!”. Akcja ma na celu promocję i wsparcie lokalnych producentów zdrowej i tradycyjnej żywności oraz restauratorów – członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Wielkanoc w Wielkopolsce to czas szczególny, wyróżniający się wyjątkowymi produktami  oraz potrawami. Żur, barszcz biały, pieczony udziec, chleb na […]

Więcej
Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska z certyfikatem
Dodano: 29.03.2022

28 marca 2022 roku w siedzibie Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu odbyła się certyfikacja kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej. Należy tu przypomnieć, że kiełbasa biała parzona wielkopolska w roku 2017 została zarejestrowana w Unii Europejskiej jako produkt posiadający „Chronione Oznaczenie Geograficzne”. Oznacza to, że tylko kiełbasa biała produkowana zgodnie z precyzyjnie opisaną recepturą i technologią na […]

Więcej
Konkurs „Smak Baby, Mazurka i ukraińskiej Paski” | Конкурс  Смак Бабки (Паски), Мазурка і Української Паски традиційні солодоші на Великодньому столі в Польщі та Україні
Dodano: 21.03.2022

Konkurs „Smak Baby, Mazurka i ukraińskiej Paski”, czyli tradycje słodkości na wielkanocnym stole Dnia 10 kwietnia br. podczas „Jarmarku Wielkanocnego” w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie odbędzie się konkurs, w którym mogą uczestniczyć piekarnie i cukiernie restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne obiekty gastronomiczne, w tym szczególnie z terenu powiatu […]

Więcej
Konkurs dla wielkopolskich seniorów Ulubione desery i konfitury
Dodano: 15.03.2022

Klub Seniora 82 w Poznaniu zaprasza seniorów z całej Wielkopolski do udziału w konkursie pn. „Ulubione desery i konfitury” organizowanego w ramach akcji „Książka kucharska Babci i Dziadka”. Zadaniem uczestników jest przesłanie swoich autorskich przepisów na desery i konfitury wytworzone z ogólnie dostępnych produktów. Organizatorzy kładą szczególny nacisk na przepisy wykorzystujące całe owoce warzywa, jajka […]

Więcej