Aktualności

Konkurs na „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Pyry”
Dodano: 21.09.2021

Zapraszamy do udziału w konkursie na „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Pyry”! W niedzielę 3 października, podczas imprezy plenerowej pn. „Poznańska Pyra” w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie odbędzie się konkurs, w którym zgłoszone dania z ziemniaków będą walczyć o Certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Pyry”. […]

Więcej
Konkurs na „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Kapusty”
Dodano: 21.09.2021

Zapraszamy do udziału w konkursie na „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Kapusty” Wzmacnia odporność, poprawia funkcjonowanie umysłu, działa oczyszczająco – to tylko kilka zalet kapusty, popularnego składnika kuchni wielkopolskiej. Bigos, rumpuć, parzybroda, kapusta kiszona, zasmażana, gołąbki w kapuście… kapuścianym smakołykom mówimy TAK! – zapewnia Jan Babczyszyn, p.o. Dyrektora Instytutu Skrzynki, który współorganizuje Konkurs […]

Więcej
SER-ce Jadzi zdobywa I miejsce w konkursie!
Dodano: 21.09.2021

SER-ce Jadzi, członek Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”, odnosi kolejne sukcesy: tym razem gratulacje należą się za zajęcie  I-go miejsca w kategorii serów świeżych i krótko dojrzewających w tym twarogów w konkursie pn. III Wielkie SERwowanie we Wrocławiu. Jednocześnie stoisko przygotowane przez SER-ce Jadzi wygrało konkurs publiczności na najładniejszy kramik. Polecamy serdecznie wyśmienite sery rodem […]

Więcej
Otwarcie wystawy „Szlachetne wydanie okowity” w Muzeum Narodowym w Szreniawie
Dodano: 20.09.2021

W Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie została otwarta niezwykła wystawa „Szlachetne wydanie okowity” składająca się z blisko 500 artefaktów ze zbiorów Adama Łukawskiego. Wśród eksponatów znaleźć można stare butelki – niektóre nawet z historyczną zawartością, etykiety, szyldy, dokumenty i gadżety związane z szlachetnymi trunkami produkowanym w wieku XIX oraz do lat 50-tych […]

Więcej
Nalewka z mirabelek zwycięża w konkursie „Smak Tradycji 2021”
Dodano: 20.09.2021

Nalewka z mirabelek, nazywanych w naszym regionie glupkami, dała zwycięstwo Januszowi Łakomcowi  zwycięstwo w ogólnopolskim konkursie „Smak Tradycji 2021”, a Grand Prix za najlepszy zestaw pięciu nalewek zdobył Andrzej Nowocień. Kapituła konkursowa zebrała się w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, by ocenić aż 62 nalewki zgłoszone w konkursie. Wśród nich znalazło się […]

Więcej
Polska wieprzowina na szlakach kulinarnych
Dodano: 15.09.2021

Na poznańskiej Malcie w Restauracji 3 Kolory, która jest członkiem Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”, odbyła się kolacja degustacyjna w ramach projektu „Polska wieprzowina na kulinarnych szlakach”. Zaproszeni goście mieli przyjemność spróbowania przystawki składającej się z delikatnego pasztetu oraz dwóch gatunków wyśmienitych szynek w towarzystwie serów oraz nowoczesnego wydania rozgrzewającej polewki udekorowanej aromatycznym chipsem z […]

Więcej
Znamy najsmaczniejsze owoce, warzywa i ich przetwory w powiecie poznańskim!
Dodano: 13.09.2021

W Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie przed Kapitułą Konkursu na „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Owoców i Warzyw” swoje „spiżarnie” otworzyli producenci i wytwórcy przysmaków z owoców i warzyw z powiatu poznańskiego. Aż 41 produktów walczyło o tytuł najlepszego smaku w powiecie. Przeważały soki owocowe oraz konfitury, niemniej Kapituła zwróciła […]

Więcej