Aktualności

Regionalny konkurs kulinarny „Smak Chleba 2024” dla KGW, piekarzy i gospodarstw agroturystycznych z Wielkopolski
Dodano: 10.07.2024

Regionalny konkurs kulinarny „Smak Chleba 2024” dla KGW, piekarzy i gospodarstw agroturystycznych z Wielkopolski W czwartek, 15 sierpnia br., podczas imprezy pn. Żniwa w Szreniawie, przeszłość – przyszłości” odbędzie się kolejna edycja regionalnego konkursu kulinarnego „Smak Chleba 2024” organizowanego przez Instytut Skrzynki, samorządową instytucję kultury powiatu poznańskiego. W konkursie mogą uczestniczyć koła gospodyń wiejskich, cukiernie, […]

Więcej
Festiwal Piwa w Szreniawie
Dodano: 06.11.2020

To impreza plenerowa, odbywająca się co roku w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Głównym celem przedsięwzięcia jest przedstawienie historii i tradycji spożywania piwa na ziemiach polskich oraz przybliżenie sposobu jego warzenia. Wydarzenie ma charakter edukacyjno-rekreacyjny i jest przewidziane głównie dla osób dorosłych. Muzeum zaprasza jednak całe rodziny, ponieważ przygotowuje również atrakcje towarzyszące […]

Więcej
Wielkopolski Konkurs Koszy Wielkanocnych
Dodano: 05.11.2020

Tradycja konkursu sięga 2009 roku. Odbywa się w Niedzielę Palmową w atmosferze zbliżających się Świąt Wielkiej Nocy. Jego celem jest ocalenie od zapomnienia tradycji wielkanocnych. Uczestnicy konkursu zgłaszają swoje prace w kategorii indywidualnej lub zbiorowej, jako dorosły lub dziecko. Wydarzeniu patronują włodarze 4 gmin: Rokietnicy, Tarnowa Podgórnego, Kaźmierza i Szamotuł. Konkursowi towarzyszy Wystawa Stołów Wielkanocnych […]

Więcej
„Nasze tradycje, nasze zwyczaje, nasze smaki”
Dodano: 29.10.2020

Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku zaprasza do udziału w akcji „Nasze tradycje, nasze zwyczaje, nasze smaki”. – Znaleźliśmy się w sytuacji, której jeszcze niedawno nikt sobie nie wyobrażał. Z pewnością jest ona  wyzwaniem dla naszego dotychczasowego stylu życia. Mając świadomość, jak bardzo to trudny dla wszystkich czas, chcielibyśmy zachęcić do wspólnych rozmów, refleksji i… „wspólnego” gotowania […]

Więcej