Wyniki konkursu „SMAK CHLEBA 2024” – gdzie najlepsze pieczywo w regionie?
Chleby, bułeczki, chałka, szneka z cukrem, a nawet precle – kapituła w konkursie „SMAK CHLEBA 2024” oceniła 34 wypieki z całej Wielkopolski. 15 sierpnia 2024 r. w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, podczas wydarzenia ŻNIWA W SZRENIAWIE Przeszłość – Przyszłości wyłoniono zwycięzców spośród piekarni, obiektów gastronomicznych i kół gospodyń wiejskich z całej Wielkopolski. Wśród wypieków znalazły się te tradycyjne, ale również z niezwykłymi dodatkami: mąką z pradawnych odmian zbóż, twarogiem zamiast mąki, pokrzywami, czy… ziemniakami.
Kapituła smaku oceniła poziom Konkursu jako bardzo wysoki. Po degustacji Kapituła postanowiła przyznać:
W kategorii pieczywo żytnie:
Grand Prix: Piekarnia Gwóźdź sp. z o.o. z Grodziska Wlkp. za Chleb żytni
I miejsce: Maria Bany-Szadeberg TO NIE PIEKARNIA z Wirów (gm. Komorniki, powiat poznański) za Chleb czarny z kwaszonego ciasta
II miejsce: Piekarnia-Cukiernia NATURA z Kobylnicy (gm. Swarzędz, powiat poznański) za Chleb NATURA
III miejsce: Marcin Biernaczyk „Chata pod Lipami” z Czerniejewa (gm. Czerniejewo, pow. gnieźnieński) za Letni chleb żytni z czarnuszką
Wyróżnienia otrzymali:
- Bogucki Chleb Piekarnia-Cukiernia Krystyna Weber-Bogucka z Tuczna (gm. Pobiedziska, powiat poznański) za Chleb żytni na zakwasie z czosnkiem niedźwiedzim
- Sylwia Kupczyk „Piekarnia Chlebak” z Poznania za Chleb żytni ze słonecznikiem
- Maria Bany-Szadeberg TO NIE PIEKARNIA z Wirów (gm. Komorniki, powiat poznański) za Chleb razowy z mąki sztorowej – płatkowanej razówki .
Nagroda specjalna „Z przeszłości do przyszłości”: Maria Bany-Szadeberg TO NIE PIEKARNIA z Wirów (gm. Komorniki, powiat poznański) za Chleb czarny z kwaszonego ciasta.
Grand Prix: Monika Woźniak KGW Piękni i Młodzi w Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb orkiszowy na zakwasie
I miejsce: Marta Ignasiak-Kciuk KGW Błażejewo (gm. Kórnik, powiat poznański) za Chałkę pszenną, maślaną
II miejsce: Paweł Ludek, szef kuchni w restauracji „Olenderskie Smaki”, Olandia w Prusimiu (gm. Kwilcz, pow. międzychodzki) za Olenderski chleb codzienny
III miejsce: Piekarnia-Cukiernia NATURA z Kobylnicy (gm. Swarzędz, powiat poznański) za Chleb pszenny
Wyróżnienia otrzymali:
- Magdalena Szymańska KGW Piękni i Młodzi w Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb ziemniaczany
- Marcin Biernaczyk Chata pod Lipami z Czerniejewa (gmina Czerniejewo, pow. gnieźnieński) za Bułkę leśnej ścieżki
- Piekarnia Gwóźdź Sp. z o.o. z Grodziska Wielkopolskiego za Chleb rustykalny
Nagroda specjalna ”Z przeszłości do przyszłości”: Marta Ignasiak-Kciuk KGW Błażejewo (gm. Kórnik, powiat poznański) za Chałkę pszenną, maślaną
W kategorii pieczywo inne i mieszane:
Grand Prix: Agata Rozkres KGW Błażejewo (gm. Kórnik, powiat poznański) za Chleb babci Zosi
I Miejsce: Monika Szymańska KGW Piękni i Młodzi z Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb 3 korytka na zakwasie
II Miejsce: Sylwia Kupczyk „Piekarnia Chlebak” z Poznania za Chleb pszenno-żytni
III miejsce: Piekarnia-Cukiernia NATURA z Kobylnicy (gm. Swarzędz, powiat poznański) za Chleb słowiański
Wyróżnienia:
- Klaster Turystyczny „Szlak Piastowski w Wielkopolsce” za Precel mieszczan na Szlaku Piastowskim
- Marcin Biernaczyk Chata pod Lipami z Czerniejewa (gm. Czerniejewo, pow. gnieźnieński) za Bochen Piastów
- Piekarnia „Gwóźdź” Sp. z o.o. z Grodziska Wlkp. za Chleb pradawny
Nagroda specjalna ”Z przeszłości do przyszłości”: Monika Szymańska KGW Piękni i Młodzi z Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb 3 korytka na zakwasie.
Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak chleba 2024”:
- Bogucki Chleb Piekarnia-Cukiernia Krystyna Weber-Bogucka z Tuczna (gm. Pobiedziska, powiat poznański) za Chleb żytni na zakwasie z czosnkiem niedźwiedzim
- Maria Bany-Szadeberg TO NIE PIEKARNIA z Wirów (gm. Komorniki, powiat poznański) za Chleb czarny z kwaszonego ciasta
- Monika Woźniak KGW Piękni i Młodzi w Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb orkiszowy na zakwasie
- Grzegorz Kosowski, Monika Szymańska KGW Piękni i Młodzi w Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Domowy chleb jęczmienny na jogurcie i miodzie
- Marta Ignasiak-Kciuk KGW Błażejewo (gm. Kórnik, powiat poznański) za Chałkę pszenną, maślaną oraz Bułki żytnie, dojrzewające
- KGW Babeczki i Ciacha Nowinki Drużyna (gm. Mosina, powiat poznański) za Maślaną sznekę z cukrem „Nowinianka”
- Piekarnia-Cukiernia NATURA z Kobylnicy (gm. Swarzędz, powiat poznański) za Chleb NATURA Chleb słowiański
- Agnieszka Grabarkiewicz KGW Babeczki i Ciacha Nowinki Drużyna (gm. Mosina, powiat poznański) za Bagietkę żytnią razową na zakwasie „Drużynianka”
- Julita Urbaniak KGW Trzek (gm. Kostrzyn, powiat poznański) za Chleb pszenno-żytni na zakwasie
- Agata Rozkres KGW Błażejewo (gm. Kórnik, powiat poznański) za Chleb babci Zosi
- Monika Szymańska KGW Piękni i Młodzi w Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb 3 korytka na zakwasie.
Nagrody pieniężne w niniejszym konkursie sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030.
Nagrody specjalne „Z przeszłości do przyszłości”, tj. wydawnictwa książkowe ufundowane zostały przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.
Laureaci otrzymali także zestawy upominków od Powiatu Poznańskiego.
Głównym organizatorem konkursu był Instytut Skrzynki, samorządowa instytucja kultury, operator szlaku kulinarnego powiatu poznańskiego.
Podczas imprezy w Szreniawie wystąpiły zespoły ludowe z całego świata, a zwiedzający chętnie brali udział także w licznych pokazach i animacjach. Uczestnicy mieli także okazje rozsmakować się w ofercie członków Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Na alejce szlakowej stanęły stoiska z:
- lodami rzemieślniczymi – Wytwórnia Lodów z Kórnika (Lodziarnia Perełka i Bistro Podzamcze w Kórniku)
- miodami i produktami pszczelimi – Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona (Puszczykowo)
- wędlinami i przetworami mięsnymi – Tradycyjne Jadło (Pobiedziska)
- borówkami i przetworami z borówek – Borówkowy Gaj (Konarskie)
- serami zagrodowymi – SER-ce Jadzi (Dobieżyn)
- rzemieślniczymi chlebami – Bogucki Chleb (Tuczno)
- lokalnym piwem – Browar Szreniawa
- kuchnią polową i stoiskiem gastronomicznym – Wiejski Stół – Dr Maryniak (Skórzewo).
- na miejscu w Szreniawie także z potrawami Karczmy w Szreniawie z kuchnią polską.
Ponadto można było degustować precle piastowskie przygotowane zgodnie z recepturą ze szlaku piastowskiego wypieczone przez Piekarnię-Cukiernię NATURA (Kobylnica) oraz wyśmienity sok jabłkowy z Rolniczo-Sadowniczego Gospodarstwa Doświadczalnego Przybroda.
Kolejne spotkanie z alejką szlakową organizatorzy planują w dniu Dożynek Miejskich w Poznaniu 7 września br.