Wyniki konkursu „SMAK CHLEBA 2024” – gdzie najlepsze pieczywo w regionie?

Dodano: 15.08.2024

Chleby, bułeczki, chałka, szneka z cukrem, a nawet precle – kapituła w konkursie „SMAK CHLEBA 2024” oceniła 34 wypieki z całej Wielkopolski. 15 sierpnia 2024 r. w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, podczas wydarzenia ŻNIWA W SZRENIAWIE  Przeszłość – Przyszłości wyłoniono zwycięzców spośród piekarni, obiektów gastronomicznych i kół gospodyń wiejskich z całej Wielkopolski. Wśród wypieków znalazły się te tradycyjne, ale również z niezwykłymi dodatkami: mąką z pradawnych odmian zbóż, twarogiem zamiast mąki, pokrzywami, czy… ziemniakami.

Kapituła smaku oceniła poziom Konkursu jako bardzo wysoki. Po degustacji Kapituła postanowiła przyznać:

W kategorii pieczywo żytnie:

Grand Prix: Piekarnia Gwóźdź sp. z o.o. z Grodziska Wlkp. za Chleb żytni     

I miejsce: Maria Bany-Szadeberg TO NIE PIEKARNIA z Wirów (gm. Komorniki, powiat poznański) za Chleb czarny z kwaszonego ciasta

II miejsce: Piekarnia-Cukiernia NATURA z Kobylnicy (gm. Swarzędz, powiat poznański) za Chleb NATURA

III miejsce: Marcin Biernaczyk „Chata pod Lipami” z Czerniejewa (gm. Czerniejewo, pow. gnieźnieński) za Letni chleb żytni z czarnuszką

Wyróżnienia otrzymali:

  • Bogucki Chleb Piekarnia-Cukiernia Krystyna Weber-Bogucka z Tuczna (gm. Pobiedziska, powiat poznański) za Chleb żytni na zakwasie z czosnkiem niedźwiedzim
  • Sylwia Kupczyk „Piekarnia Chlebak” z Poznania za  Chleb żytni ze słonecznikiem                      
  • Maria Bany-Szadeberg TO NIE PIEKARNIA z Wirów (gm. Komorniki, powiat poznański)  za Chleb razowy z mąki sztorowej – płatkowanej razówki    .

Nagroda specjalna „Z przeszłości do przyszłości”: Maria Bany-Szadeberg TO NIE PIEKARNIA z Wirów (gm. Komorniki, powiat poznański) za Chleb czarny z kwaszonego ciasta.

W kategorii pieczywo pszenne:

Grand Prix: Monika Woźniak KGW Piękni i Młodzi w Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb orkiszowy na zakwasie     

I miejsce: Marta Ignasiak-Kciuk KGW Błażejewo (gm. Kórnik, powiat poznański) za Chałkę pszenną, maślaną

II miejsce: Paweł Ludek, szef kuchni w restauracji „Olenderskie Smaki”, Olandia w Prusimiu (gm. Kwilcz, pow. międzychodzki) za Olenderski chleb codzienny

III miejsce: Piekarnia-Cukiernia NATURA z Kobylnicy (gm. Swarzędz, powiat poznański) za Chleb pszenny

Wyróżnienia otrzymali:

  • Magdalena Szymańska KGW Piękni i Młodzi w Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb ziemniaczany
  • Marcin Biernaczyk Chata pod Lipami z Czerniejewa (gmina Czerniejewo, pow. gnieźnieński) za Bułkę leśnej ścieżki
  • Piekarnia Gwóźdź Sp. z o.o. z Grodziska Wielkopolskiego za Chleb rustykalny

Nagroda specjalna ”Z przeszłości do przyszłości”: Marta Ignasiak-Kciuk KGW Błażejewo (gm. Kórnik, powiat poznański) za Chałkę pszenną, maślaną

W kategorii pieczywo inne i mieszane:

Grand Prix: Agata Rozkres KGW Błażejewo (gm. Kórnik, powiat poznański) za Chleb babci Zosi

I Miejsce: Monika Szymańska KGW Piękni i Młodzi z Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb 3 korytka na zakwasie

II Miejsce: Sylwia Kupczyk „Piekarnia Chlebak” z Poznania za Chleb pszenno-żytni   

III miejsce: Piekarnia-Cukiernia NATURA z Kobylnicy (gm. Swarzędz, powiat poznański) za Chleb słowiański

Wyróżnienia:

  • Klaster Turystyczny „Szlak Piastowski w Wielkopolsce” za Precel mieszczan na Szlaku Piastowskim
  • Marcin Biernaczyk Chata pod Lipami z Czerniejewa (gm. Czerniejewo, pow. gnieźnieński) za Bochen Piastów
  • Piekarnia „Gwóźdź” Sp. z o.o. z Grodziska Wlkp. za Chleb pradawny   

Nagroda specjalna ”Z przeszłości do przyszłości”: Monika Szymańska KGW Piękni i Młodzi z Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb 3 korytka na zakwasie.

Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak chleba 2024”:

  • Bogucki Chleb Piekarnia-Cukiernia Krystyna Weber-Bogucka z Tuczna (gm. Pobiedziska, powiat poznański) za Chleb żytni na zakwasie z czosnkiem niedźwiedzim
  • Maria Bany-Szadeberg TO NIE PIEKARNIA z Wirów (gm. Komorniki, powiat poznański) za Chleb czarny z kwaszonego ciasta
  • Monika Woźniak KGW Piękni i Młodzi w Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb orkiszowy na zakwasie   
  • Grzegorz Kosowski, Monika Szymańska KGW Piękni i Młodzi w Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Domowy chleb jęczmienny na jogurcie i miodzie
  • Marta Ignasiak-Kciuk KGW Błażejewo (gm. Kórnik, powiat poznański) za Chałkę pszenną, maślaną oraz Bułki żytnie, dojrzewające
  •  KGW Babeczki i Ciacha Nowinki Drużyna (gm. Mosina, powiat poznański) za Maślaną sznekę z cukrem „Nowinianka”
  • Piekarnia-Cukiernia NATURA z Kobylnicy (gm. Swarzędz, powiat poznański) za Chleb NATURA Chleb słowiański
  • Agnieszka Grabarkiewicz KGW Babeczki i Ciacha Nowinki Drużyna (gm. Mosina, powiat poznański) za Bagietkę żytnią razową na zakwasie „Drużynianka”         
  • Julita Urbaniak KGW Trzek (gm. Kostrzyn, powiat poznański) za Chleb pszenno-żytni na zakwasie
  • Agata Rozkres KGW Błażejewo (gm. Kórnik, powiat poznański) za Chleb babci Zosi
  • Monika Szymańska KGW Piękni i Młodzi w Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Chleb 3 korytka na zakwasie.          

Nagrody pieniężne w niniejszym konkursie sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030.      

Nagrody specjalne „Z przeszłości do przyszłości”, tj. wydawnictwa książkowe ufundowane zostały przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.

Laureaci otrzymali także zestawy upominków od Powiatu Poznańskiego.

Głównym organizatorem konkursu był Instytut Skrzynki, samorządowa instytucja kultury, operator szlaku kulinarnego powiatu poznańskiego.

Podczas imprezy w Szreniawie wystąpiły zespoły ludowe z całego świata, a zwiedzający chętnie brali udział także w licznych pokazach i animacjach. Uczestnicy mieli także okazje rozsmakować się w ofercie członków Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Na alejce szlakowej stanęły stoiska z:

Ponadto można było degustować precle piastowskie przygotowane zgodnie z recepturą ze szlaku piastowskiego wypieczone przez Piekarnię-Cukiernię NATURA (Kobylnica) oraz wyśmienity sok jabłkowy z Rolniczo-Sadowniczego Gospodarstwa Doświadczalnego Przybroda.

Kolejne spotkanie z alejką szlakową organizatorzy planują w dniu  Dożynek Miejskich w Poznaniu 7 września br.

Zobacz również